Kalle son günre lider giriyor

TGR’nin son şampiyon genç pilotu Kalle Rovanpera, Safari’de son güne lider olarak girerken, takımm arkadaşı Katsuta ikinci, Evans ise hareketli bir Cumartesi gününün ardından dördüncü sırada günü tamamladılar. Elmenteita Gölü çevresinde üç etaptan oluşan iki ayakta yer alan 160,96 kilometrelik yarışla zorlu etkinliğin en uzun günüydü. Ekipler, çeşitli kayalık ve kumlu pistlerin yanı sıra sağanak yağışlarla hafta sonunun şimdiye kadarki en zorlu koşullarıyla karşı karşıya kaldı. Rovanpera, Cuma günü altı etabı da kazandıktan sonra güne 56,9 saniyelik bir farkla girdi. Bu O’nun Cumartesi günkü zorluklara daha dikkatli yaklaşmasını sağladı, ancak yine de rallinin 36,08 km’lik uzun etabıyla en uzun etabı olan Sleeping Warrior’ın sabah geçişini, rakiplerinin çoğu sorunla karşılaştığında neredeyse 25 saniye farkla kazandı.

Günün başlangıcında ikinci olan Evans, sabahın ilk etabında lastik değiştirmek için durmak zorunda kaldı ve 1 dakika 50 saniyeye yakın bir kayıp yaşadı. Uyuyan Savaşçı etabının sonuna doğru başka bir last,ik patlşaması daha yaşayacaktı. Aynı etapta Katsuta, bir dakika içinde çifte lastik sorunu yaşadı ve 2’nciden 3’üncüye geriledi, ancak Soysambu’daki her iki etapta da en hızlı isim olarak öğleden sonraki ilk etapta pozisyonunu yeniden kazandı. Sleeping Warrior’dan temiz bir ikinci geçişin ardından günü Rovanpera’nın iki dakika gerisinde, ancak üçüncü sıradaki Fourmaux’nun (M-Sport Ford) bir dakikadan fazla önünde tamamladı. Öğleden sonra mücadele eden Evans, sondan bir önceki etapta en hızlı zamanı elde etti, ancak Uyuyan Savaşçı etabı bir kez daha ısırdı ve onu sondan sadece birkaç kilometre uzakta durup başka bir lastiği değiştirmeye zorladı. İki dakika daha kaybedildi ancak Evans yine de cumartesi gününü genel klasmanda 4’ncü sırada ve şampiyondaki ana rakibi Thierry Neuville’in (Hyundai) önünde tamamladı. 2024 için yeni puanlama sistemine göre puanlar, sürücülerin yarışı 12 ek puana kadar mevcut olan pazar günü tamamlaması durumunda Cumartesi günü sonunda elde edilen pozisyonlara göre verilecek. Pazar günkü son günde, Naivasha Gölü çevresinde hala mücadele edilmesi gereken üç etaptan oluşan iki ayak daha var ve toplam 74,38 yarış kilometresi kat edilecek. Cehennem Kapısı etabı ralliyi sonlandıran powerstage görevi gören ikinci geçişi ile ayak tamamlanıyor.

Jari-Matti Latvala, “Genel olarak, bu olayda her zaman olduğu gibi, ne kadar drama olduğu göz önüne alındığında, bugünden gerçekten memnun olabiliriz. Kalle bugün mükemmel bir sürüş sergiledi: gerçekten sabırlıydı ve akıllıca oynadı, yapabildiği zaman daha çok zorladı ve zorlu durumlarda sakin davrandı. Taka genel klasmanda harika bir performans sergilerken, Elfyn zor bir gün geçirdi ve lastik patlamaları konusunda şanssızlıklar yaşadı. Çimlerin arasına gizlenmiş büyük kayalar var ve gördüğümüz gibi bunları vurmak çok kolay. Ama yine de Elfyn genel klasmanda dördüncü sırada ve cumartesi sonunda şampiyonada en yakın rakibi Thierry’nin önünde ve eminim ki Pazar puanları için aralarında takip edilmesi ilginç bir mücadele olacak. Umarım Kenya’da harika bir sonuç daha getirebiliriz.”

Kalle Rovanpera, “Bugünü iyi bir galibiyetle bitirmek güzel. Bu sabah oldukça dikkatli, istikrarlı bir tempoyla ve hata yapmama planımız vardı. Sleeping Warrior’da geçirdiğimiz zaman iyiydi: herkesin bazı sorunları vardı ve tempoyu oldukça iyi yönetebileceğimi hissettim. Ben sadece riski yönetmeye çalışıyordum, engebeli veya çetrefilli yerlerde çok fazla zorlamamaya çalışıyordum ve ayrıca her şeyin yolunda gitmesi için biraz şansa da ihtiyacınız var. Bu şekilde araba kullanmak, her kayanın etrafından dolaşmaya çalışmak her zaman o kadar keyifli olmuyor ama şu ana kadar işe yaradı. Yarın hala zor bir gün ve işi bitirmeye çalışacağız.”

Elfyn Evans, “Bizim için pek de iyi bir gün olmadı. Bazı güzel anlar vardı, araçta düne göre biraz daha iyi hissettim ve bazı noktalarda hızım iyiydi. Ancak gün içinde üç kez lastik patlaması bizi gerçekten geriletti. Sonuç istediğimiz gibi olmadı ve sanki kaçırılmış bir fırsat gibi görünüyor. Yarından itibaren mümkün olduğu kadar çok puan toplamaya çalışmalıyız ama yine de uzun ve zorlu bir Pazar ve herhangi bir puan almak için bitiş noktasına ulaşmamız gerekiyor. Sadece sürüşe odaklanmalı ve neler yapabileceğimize bakmalıyız.”

Takamoto Katsuta, “Bugün en hızlı dereceyle çok iyi başladı: Araç iyi hissettiriyordu, büyük bir zorluk değildi ama yine de zaman iyiydi, bu yüzden oldukça mutluydum. Uyuyan Savaşçı’nın zor olacağını bekliyorduk, özellikle de sondaki yeni bölüm çimlerin arasında saklandıkları için göremediğiniz rastgele kayalarla dolu olduğundan. Ne yazık ki büyük bir sorunla karşılaştık, bu çok hayal kırıklığı yarattı çünkü sorunlardan kaçınmaya çalışıyordum ama neredeyse herkes orada sorun yaşadı. Sonuçta şu ana kadar yaptıklarımdan çok memnunum. Yarın asıl öncelik aracı finişe ulaştırmak ve belki de takıma bazı puanlar kazandırma ihtimali de olabilir.” | TGR, 30 Mart 2024 : 20.55

Safari Rallisi Genel Klasmanı (Cumartesi)
1 Kalle Rovanpera/Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid) 2h48m50.2s
2 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid) +2m08.9s
3 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 Hybrid) +3m13.3s
4 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid) +5m35.6s
5 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 Hybrid) +11m48.6s
6 Gus Greensmith/Jonas Andersson (Skoda Fabia RS Rally2) +15m02.0s
7 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Skoda Fabia RS Rally2) +16m57.0s
8 Kajetan Kajetanowicz/Maciej Szczepaniak (Skoda Fabia RS Rally2) +21m15.7s
9 Jourdan Serderidis/Fréderic Miclotte (Ford Puma Rally1 Hybrid) +21m56.4s
10 Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 Hybrid) +21m58.1s

Son 70 haber

Yorum yaz

Go To Top