Asfaltta Ogier kazandı

Dünya Ralli Şampiyonası’nın 4’ncü ayağı Hırvatistan Rallisi, Toyota GAzoo takımının efsane şampiyon piotu Sebastien Ogier’ın zaferi ile tamamlandı. Kopilotu Landais ile birlikte GR Yaris 1’lerinin bugünkü son ayakta yaptığı atakla zirveye çıkartan şampiyon, 2.40.23.6’lık toplam zamanlarıyla bu sezon ilk zaferini kazanmasını bildi. Ogier, dramatik bir Pazar günü Hırvatistan Rallisi’nde genel klasmanda üçüncü sıradan birinciliğe sıçradı ve Thierry Neuville ile Evans’ın kalp kırıklığıyla karşılaşmasıyla sürpriz bir galibiyet elde ettiğini iddia etti.

Başkent Zagreb çevresindeki seyircilerle dolu asfalt yollarda üç gün süren başa baş mücadelenin ardından zafer, Hyundai i20 N kullanan Neuville ile Toyota GR Yaris kullanan İrlandalı Evans arasında belirlenecek gibi görünüyordu. Ancak sadece 2,6 saniye arayla bu son günün ikinci etabına girerken işler aniden değişti. Geç tempo notu, bir gecede lider Neuville’in solak bir oyuncuya çok hızlı geldiği ve bir kıyıdan yukarı çıkıp bir ağaca çarpmadan önce geniş bir şekilde kaydığı anlamına geliyordu. Çarpma, Hyundai’nin arka aerodinamik paketini tahrip etti ancak daha da önemlisi kendisine nerede ise 25 saniyeye mal oldu. Rakibinin sorununun farkında olmayan Evans, aynı etapta sertleşen sağa virajı yanlış değerlendirdi ve arabasını doğru yöne çevirmeye çalışırken 20 saniye kaybederek spin attı. Bu, cuma sabahı açılış etabından bu yana üçüncü sırada yer alan Ogier’in iki etap kala aniden 9,1 saniyelik bir üstünlük elde ettiği anlamına geliyordu.

Rakiplerinin aksine, Ogier böyle bir hata yapmadı ve Toyota takım arkadaşı Evans’ı uzak tuttu; 9,7 saniye farkla ikinci Hırvatistan Rallisi zaferini ve 100. WRC podyumunu kilometre taşı olarak kutladı. Vincent Landais’in yardımcı pilotu olduğu Ogier, “Zor bir hafta sonuydu” diye itiraf etti: “Buraya gelmenin başlangıç konumumuzu sorun edeceğini biliyorduk ama asla pes etmedik ve tüm hafta sonu boyunca baskıyı sürdürdük. Bir rallide bu kadar çok an yaşadığımı sanmıyorum ama takım adına galibiyet almak güzel” dedi. Toyota’nın 1-2’lik sonucu, Japon markanın üreticiler şampiyonasındaki liderliğini Hyundai karşısında yedi puana çıkardı. Ancak yıpranmış aracını üçüncü sırada Evans’ın 36.1 saniye gerisinde bitiren Neuville için her şey kaybedilmiş değil.

Belçikalı’nın cumartesi akşamı lider olarak kazandığı 18 puan, pilotlarının serideki liderliğini korumasına yardımcı oldu ve Evans’ın altı puan önünde yer aldı. Neuville, “Harika bir kaç gün geçirdik ama ne yazık ki son gün pek iyi geçmedi. Sonunda önemli noktalar alıyoruz, bu yüzden o kadar da kötü değil. Powerstager’da daha fazla zorlamak isterdik ama arka kanadı olmayan bu arabalar kullanılamaz durumda” dedi. Ott Tanak, SS18’de Hyundai’si çim sete tırmandığında yüksek hızda bir korku yaşadı, ancak Estonyalı sürücü hızla toparlanarak dördüncü sırayı garantiledi. İlk olarak M-Sport Ford’un başarılı pilotu Adrien Fourmaux’nun baskısıyla karşı karşıya kalan Fransız sürücü, Puma’nın direksiyonuna zarar vererek, Neuville ve Evans’ı yakalayan aynı etapta kesilme önleyici işarete çarparak sıralamayı düşürdü. Takamoto Katsuta, Süper Pazar’da en hızlı sürücü olarak mevcut maksimum yedi puanı aldı ve Fourmaux’nun sorunlarının ardından Toyota’sıyla beşinci sıraya yükseldi. Andreas Mikkelsen ve Grégoire Munster altıncı ve yedinci olurken, Rally2 ekipleri Nikolay Gryazin, Yohan Rossel ve Sami Pajari ilk 10’u tamamladılar. WRC önümüzdeki ay Vodafone Portekiz Rallisi’nde toprak parkuruna çıkacak. Sezonun beşinci turu Matosinhos’ta 9-12 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek. | FIA, 21 Nisan 2024 : 16.00

Son 70 haber

Yorum yaz

Arşiv

Go To Top