HMS Hırvatistan’da kararlı

Hyundai Motorsport, Kenya’daki inişli çıkışlı hafta sonunun ardından 2024 FIA Dünya Ralli Şampiyonası’nın (WRC) dördüncü turu olan Hırvatistan Rallisi’nde (18-21 Nisan) podyuma geri dönmeyi hedefliyor. Sürekli değişen yüzeyi ve tipik olarak asfalt rallide bulunmayan çeşitli özellikleriyle Hırvatistan, ekipler için benzersiz bir mücadele sunuyor. Tepeler, atlamalar ve kör virajlar hassas bir şekilde geçilmeli; kaygandan görünüşte hiçbir uyarı vermeden kırıklı hale geçebilen bir yol yüzeyi tehlikeye katkıda bulunur. Önceki yıllarda, olumsuz hava koşulları da yolların öngörülemez durumdan tehlikeli hale gelmesinde rol oynamıştı. Rallide sıklıkla görülen sağanak yağmur, rallinin akışını her an alt üst etme potansiyeline sahip. Hırvatistan Rallisi’nde Hyundai takımı Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe, Ott Tanak/Martin Jarveoja, ve Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen ile yarışacak. Takımın Belçika ve Estonya eşleşmeleri, rallide daha önce de başarılı olmuş ve her biri Hırvatistan yollarında ikişer podyum elde etmişti.

Ancak Neuville ve Wydaeghe’nin öncelikli hedefi, sürücüler ve co-pilotlar şampiyonasındaki liderliğini daha da artırmak olacak. Kenya’da bir önceki turu genel klasmanda beşinci bitirmelerine rağmen, Kenya’da en çok puan alan ikinci takım oldular ve yeni süperpazar puan sistemi ile Power Stage bonuslarından yararlanarak sıralamanın zirvesindeki marjı altı puana çıkardılar. Hırvatistan Rallisi 2023 testleri sırasında hayatını kaybeden Hyundai Motorsport sürücüsü Craig Breen’in trajik ölümünün üzerinden bir yıl geçti. Bu yıl ekip, Hyundai i20 N Rally1 Hybrid’in tavanını ve tamponunu İrlanda bayrağıyla süsleyerek ve tüm geliri Craig Breen Vakfı’na gidecek şekilde onun adına bir açık artırmaya bağış yaparak onu onurlandıracak. Açık artırma, 16 Nisan saat 9’dan 23 Nisan saat 21’e kadar canlı olarak gerçekleştirilecek.

Hyundai Motorsport Başkanı ve Takım Patronu Cyril Abiteboul şunları söyledi: “Hırvatistan yılın ilk tam asfalt rallisi, ancak Monte-Carlo Rallisi’nden sonra Hyundai i20 N Rally1 Hybrid’in bu yarışta nasıl performans gösterebileceğini zaten deneyimledik. Geçmişte burada başarı gördük; Hem Thierry’nin hem de Ott’un Hırvatistan’da podyuma çıkarabileceklerini biliyoruz ve Andreas’ın asfalttaki yetenekleriyle önümüzdeki hafta da iyi puanlar alabileceğine inanıyoruz. Bir yıl önce Craig’in kaybının ardından bu ralliye gelmek elbette duygusal, ancak geri döndüğümüzde onu onurlandırmak istiyoruz ve bunu hem hayırsever çabalarımızla hem de arabamıza İrlanda bayrağını ekleyerek yapmaya çalıştık. Her iki şampiyonayı da Craig için mümkün olduğunca en üst aşamaya yakın bir yerde bitirmek istiyoruz; bir galibiyet hafta sonuna uygun bir son olur.”

Thierry ve Martijn Hırvatistan’da daha önce iki kez podyum almıştı. Neuville şunları söyledi: “Hırvatistan şimdiye kadar yarıştığım en zorlu asfalt rallilerinden biri. Çok sayıda kör viraj, tepe ve atlama var; bu, bir asfalt yarışı için alışılmadık bir şey. Hırvatistan’ın mücadelesini seviyorum; etapların profili ve hızının geniş ve dar etaplarla birleşimi benzersiz bir test yaratıyor. Ancak yollar yağmur yağdığında Belçika yollarına çok benziyor, bu da bize biraz tanıdık geliyor. Havanın ön görülemezliği nedeniyle aracın hem ıslak hem de kuru koşullar için mükemmel bir kuruluma sahip olması gerekiyor; eğer kurulum yanlışsa güvenimizi kaybederiz. Hırvatistan’da podyumda bitirmek istiyorum; ilk üçte yer almak şampiyona liderliğini korumak için çok önemli. En büyük hedefimiz üst sıralarda bitirmek.”

Estonyalılar Hırvatistan Rallisi’ni iki kez ikinci sırada tamamladı. Tanak şunları söyledi: “Hırvatistan eğlenceli bir asfalt yarışı. Tutuş düşüktür ve yüzey oldukça kirlenebilir, ancak aynı zamanda çok sayıda dikey tepe ve kör köşeli sıçramalar da var. Asfalt bugünlerde takvimimizde oldukça nadir yer alıyor; yılda yalnızca birkaç ralli yapıyoruz, bu nedenle özel. Zaten Monte-Carlo’da asfaltta ilerledik ve oradaki hislerin fena olmadığını söyleyebilirim, rallinin sonunda oldukça yaklaşmıştık. Bu deneyimden faydalanmamız ve yol tutuşunu en üst düzeye çıkarmak için araçta dengeyi sağlamamız gerekiyor; eğer bunu yaparsak Hırvatistan için ihtiyacımız olan pakete sahip olmalıyız. Kesinlikle iyi bir performans sergilemek istiyoruz, bu yüzden umarım başlangıçtan itibaren iyi bir his alırız. Sorunsuz bir yarışa ihtiyacımız var ve sonuçta her zaman kazanmak için savaşıyoruz.” | HMS, 13 Nisan 2024 : 19.00

Son 70 haber

Yorum yaz

Go To Top