Burcu FIA kadınlar komisyonu başkanı

Son Dünya Motor Sporları Konseyi sırasında üyeler, Pernilla Solberg (İsveç), Emilia Abel (Estonya), Burcu Çetinkaya (Türkiye), Elise Racette (Kanada) ile Natalie McGloin‘in (Birleşik Krallık) atanmasını onayladılar. FIA Motor Sporlarında Kadınlar Komisyonu Başkanı olan Burcu Çetinkaya, beş kez Türk Bayanlar Ralli şampiyonu, WRC Abu Dabi Özel Ödülü 2010 sahibi. Burcu, aynı zamanda motor sporları içerikli programlarda sunuculuk yaptı. Türkiye Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Red Bull ile eğitim iş birlikleri ve Pakistan’daki üniversitelere ziyaretler yoluyla motor sporlarının dünya çapında tanıtılmasına yardımcı oldu. FIA Gönüllüleri ve Yetkililer Komisyonu Başkanı Elise Racette, üç kez Rebelle Rally Uluslararası Kupa Şampiyonu, ASN Kanada’nın ilk Genel Müdürü ve Automobile Club de l’Ile Notre-Dame Başkanı. ACIND Başkanı olarak, 2001’den bu yana üzerinde çalıştığı Kanada GP’sindeki tüm gönüllülerin planlanmasından ve koordinasyonundan sorumlu.

FIA Dünya Rallikros Şampiyonası Komisyonu Başkanı Pernilla Solberg, Şampiyonayı kazanan PRSX Volkswagen İsveç takımının eski Takım Patronu. Kariyeri boyunca PRSX ve WRC ile Crosskart, Rallycross ve Rally takımları da dahil olmak üzere çok sayıda başka takımı da yönetti. Pernilla daha önce FIA Rallikros Teknik Çalışma Grubunun bir üyesi ve komisyonda rallikros takımları temsilcisi. FIA Yol Sporları Komitesi Başkanı Emilia Abel, Ypres Rallisinin COC’si ve Estonya Otomobil Sporları Birliği Ralli Komitesi Başkanı. Kendisi Platin dereceli bir FIA komiseri ve çok sayıda Dünya Ralli, Avrupa Ralli ve Estonya Ralli Şampiyonası yarışlarını yönetti. 2022’den 2023’e kadar FIA’nın komisyon başkan yardımcısı olarak görev yaptı.

FIA Engellilik ve Erişilebilirlik Komisyonu Başkanı olarak yeniden seçilen Nathalie McGloin, dünyadaki tetraplejili tek kadın yarış pilotu. Nathalie ayrıca Birleşik Krallık’ta engelli sürücülere yönelik Spinal Track adında bir yardım kuruluşunun kurucu ortağı ve yöneticisi; bu kuruluş uyarlanmış arabalarda pist günleri ve diğer sürüş deneyimlerini ücretsiz olarak sağlamakta. Nathalie, 2018’deki açılışından bu yana Spor Engelliler ve Erişilebilirlik Komisyonu’nun başkanı ve Komisyonun çalışmaları aracılığıyla engelli motor sporlarının geliştirilmesi konusunda büyük bir tutkuya sahip. Spor Komisyonu Başkanları ve Başkanları, FIA Başkanının teklifi üzerine WMSC tarafından iki yılda bir atanıyor. Temsil ettikleri spor disiplinlerinin sürekli gelişmesinden, büyümesinden ve yönetiminden sorumlular.

FIA Başkanı Mohammed Ben Sulayem, “Dünya Motor Sporları Konseyi’ndeki tüm yeni komisyon başkanlarımıza hoş geldiniz demekten mutluluk duyuyorum. FIA, kendisini FIA içinde üst düzey pozisyonlardaki kadın sayısını artırmaya adadı ve liyakat ile mesleki güvenilirliğe dayalı bu son atamalar, bunu başarma çabalarımızda önemli bir adım” dedi. 2024’e doğru FIA, genel anlamda çeşitliliği teşvik etmeye devam edecek ve motor sporları ile hareketlilik alanında daha iyi ve daha erişilebilir yollar inşa edecek. Tek koltuklu kategorilerde mevzuat değişikliği, United Against Online Abuse kampanyası aracılığıyla ayrımcı çevrimiçi istismara yönelik araştırmalar ve Girls on Track gibi taban projelerine devam eden yatırımlar da dahil olmak üzere yeni önlemler alınmaya devam ediyor.

Dünya Motor Sporları Konseyi (WMSC), uluslararası motor sporlarının tüm yönlerinden sorumlu. Karting’den Formula 1’e kadar her düzeyde motor sporlarının kuralları, düzenlemeleri, güvenliği ve gelişimi hakkında karar vermek için yılda en az dört kez toplanıyor. WMSC, FIA Başkanı, Spordan Sorumlu Başkan Yardımcısı, 7 Başkan Yardımcısı, 14 asıl üye ve 5 sağ üyeden oluşuyor. FIA Başkanı ve üyeleri dışındaki herkes, Uluslararası Spor Takvimine kayıtlı en az bir etkinliğe sahip bir Ulusal Spor Otoritesini (ASN) temsil etmeli ve farklı milletlerden olmalı. Üyeler, Motor Sporlarında Kadınlar Komisyonu Başkanı, Uluslararası Karting Komisyonu (CIK) Başkanı, F1 Dünya Şampiyonası Ticari Hak Sahibinin temsilcisi, FIA Üreticiler Komisyonu Başkanı ve Başkan’dan oluşmakta. | FIA, 29 Şubat 2024 : 23.15

Son 70 haber

Yorum yaz

Go To Top