Lappi’nin uzun bekleyişi İsveç zaferiyle sona erdi

Lappi, Hyundai i20 N Rally1 Hybrid aracıyla kontrollü ancak hızlı tempolu buz ve kar gösterisiyle FIA Dünya Ralli Şampiyonası’nda bir kez daha kazandı. Kopilotu Finn Janne Ferm ile birlikte İsveç Rallisi zaferi, 2017’de Finlandiya Rallisi’nde ilk kez WRC’yi kazanmasından bu yana altı yıl, altı ay ve 19 gün sonra geldi. 33 yaşındaki sürücü, beş yıl 359 gün ile Shekhar Mehta-Jean-Luc Therier’in WRC galibiyetleri arasındaki en uzun fark rekorunu kırdı. Lappi, WRC yarışını kazanan beşinci Hyundai motorlu sürücü oldu ve bu sonuç, üreticiye Toyota ve M-Sport Ford’un da podyuma çıktığı bir rallide dünya şampiyonasında 29’ncu zaferini kazandırdı. Lappi, “Gerçekten iyi hissettiriyor. Uzun süredir bu ikinci zaferin peşindeydim. Milyonlarca şey söylemek isterdim ama çoğunu muhtemelen unutacağım. Ancak Cyril’e (Hyundai Motorsport başkanı ve takım patronu Abiteboul) çok teşekkür ederim, geçen yılın çok kötü bir ikinci yarısından sonra beni takımda tuttu. O andan şu ana kadar oldukça büyük bir kontrast var. Bu yüzden ekibe teşekkürler. Ve ailem de” dedi. Lappi, İsveç Rallisi’nin üç etaplık belirleyici etabına son sabah 1 dakika 06,3 saniye önde başladı ve Cumartesi gününün sonunda topladığı 18 WRC puanıyla birinci oldu. Rakipleri tam saldırı modunu kullanırken Lappi soğukkanlılığını korudu ve bitiş çizgisine zarar görmeden ve liderliğini bozmadan ulaştı.

Bu, galibiyet marjının 29,6 saniyeye düşürülmesi anlamına gelse de 2024’te HMS için kısmi bir kampanyaya başlayan Lappi için önemli olan tek şey zaferdi. Lappi’nin arkasında Toyota pilotu Elfyn Evans, Pazar günkü ilk testte Fransız pilotun kar yığınına çarparak zaman kaybetmesi üzerine Fourmaux’nun ardından ikinci sırayı aldı. Ancak M-Sport Ford Puma sürücüsü, üçüncü olarak ilk WRC podyumuna çıkarken o anın onu durdurmasına izin vermedi. Fourmaux, “Rally1’e geri döndükten sonra podyumda olmak bizim için gerçekten çok iyi. Gerçekten çok zor iki yıl geçirdik ama asla pes etmedik ve İsveç’te podyumda olmak gerçekten çok özel. Dürüst olmak gerekirse, söyleyecek sözüm yok, bu çok hoş” dedi. Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid’ini SS17’de yüksek hızda kar yığınına kaydırmasına rağmen Evans, süper pazar klasmanında zirveye yerleşerek 2024’teki yeni kurallara göre Cumartesi günü aldığı 13 dünya şampiyonluğu puanına 7 puan daha ekledi. Wolf Power Stage’de dört puanla birlikte toplamda 24 puan aldı ve 2024 WRC şampiyonluğu yarışında Thierry Neuville’in üç puan gerisinde kaldı. Ancak Wolf Power Stage’in bitişine yaklaşırken başka bir kar yığınına kaymasaydı Neuville’in iki puan gerisinde olabilirdi; bu an ona en hızlı süreyi ve beş bonus puanını 0,039 saniye farkla kaybettirdi. Evans, “Son birkaç virajda her şeyi kaybettik, o kadar da iyi değil. Her neyse, genel olarak Cuma günkü olaydan sonra bu sonuçtan nispeten memnun olabiliriz ancak hâlâ üzerinde çalışılacak alanlar var” dedi.

Geçtiğimiz ay Monte-Carlo Rallisi’nin galibi Neuville, yakıt basıncı sorunları ve birkaç ayar sorunu nedeniyle mücadele ederek dördüncü olmayı başardı ancak Hyundai’sinin arka kısmında, Wolf Power Stage’deki ağır inişin ardından ciddi bir kozmetik hasar oluştu. Belçikalı pilotun şampiyonluk farkı altı puandan üç puana düşerken, çabaları Hyundai’nin iki raunttan sonra FIA Dünya Ralli Şampiyonası’nda zirvede Toyota ile aynı seviyeye gelmesine yardımcı oldu. Oliver Solberg, İsveç’te WRC2’yi üst üste ikinci kez kazandı ve kategorideki rakipleri Pajari, Linnamae, Korhonen ve Heikkila izledi. Yıllar sonra Toyota GR Yaris Ralli 1’de ikinci WRC startını alan İtalyan Lorenzo Bertelli, ilk 10’da yer aldı. Son dünya şampiyonu Kalle Rovanpera, Cumartesi sabahı yeniden start almasının ardından ralliyi belirleyen Wolf Power Stage’de tempoyu belirleyerek beş puan aldı. Cuma günü de kaza yapan Ott Tanak, Süper Pazar klasmanı ve Wolf Power Stage sonucuyla altı puan aldı. Rallinin ilk lideri Katsuta’nın cumartesi günkü ilk etapta yaptığı yarıştan sonra şampiyonluk puanlarını kurtarma çabası, SS17’nin bitişine yaklaşırken yüksek hızda dönüş yapması ile başarısızlıkla sonuçlandı. Japon Toyota sürücüsü üç puanla ayrıldı. Rally1 çaylağı Munster, Lüksemburglu gencin öğrenme öncelikli görevi sırasında yaşadığı sayısız aksiliğin ardından ikinci M-Sport Ford Puma’da finiş hedefine ulaştı. WRC, 27-31 Mart tarihleri arasında sezonun üçüncü ayağı Kenya Safari için Afrika’ya gidiyor. | wrc.com, 18 Şubat 2024 : 23.00

İsveç Rallisi Genel Klasman
1 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 Hybrid) 2h33m04.9s
2 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 Hybrid) +29.6s
3 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 Hybrid) +47.9s
4 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 Hybrid) +1m46.3s
5 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2) +5m04.2s
6 Sami Pajari/Enni Mälkönen (Toyota GR Yaris Rally2) +6m23.9s
7 Georg Linnamäe/James Morgan (Toyota GR Yaris Rally2) +6m26.4.s
8 Roope Korhonen/Anssi Viinikka (Toyota GR Yaris Rally2) +6m48.1s
9 Mikko Heikkilä/Kristian Temonen (Toyota GR Yaris Rally2) +7m25.7s
10 Lorenzo Bertelli/Simone Scattolin (Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid) +7m37.7s

 

Son 70 haber

Yorum yaz

Go To Top