Lappi tek başına

Esapekka Lappi’nin ikinci FIA Dünya Ralli Şampiyonası zaferi arayışı, Finli pilotun cumartesi sabahı İsveç Rallisi’nde neredeyse 90 saniye önde olan üç etaplık parkurunu tamamlamasının ardından yolunda ilerledi. Cuma günkü dramatik açılış ayağının ardından 2024’ün ilk startında önde yer alan Hyundai i20 N Rally1 Hybrid sürücüsü, Toyota’dan Katsuta’yla yakın bir mücadele içindeydi. Ancak bugün ikinci etapta Katsuta kaza yapınca Lappi yalnız kaldı. 1 dakika 24,3 saniyelik avantajı göz önüne alındığında yaklaşımı sorulduğunda Finli, “Elbette, zihinsel olarak artık daha zor. Fazla güvendeydim ama dürüst olmak gerekirse başka ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Zaman neyse odur. Banklara dokunmuyoruz. [SS11’in] son kilometreleri gerçekten dağınıktı ve hiç yol tutuşu yoktu” dedi.

Cuma günkü kahramanlığının ardından Katsuta ikinci ayağa Lappi’nin 3,2 saniye gerisinde başladı. Cumartesi günkü ilk etap olan 15,65 km’lik Vannas’da kararlı bir tempoyla bu farkı 0,9 saniyeye indirdi. Ancak Japonların, Lappi’ye liderlik için baskı yaparken Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid’ini 10’uncu etabın başlangıcından 3,4 km uzakta bir kar yığınına daldırmasıyla, ilk WRC zaferine dair umutları suya düştü. Katsuta ve kopilot Aaron Johnston, arabalarını kardan çıkarma çabalarına rağmen o gün için abandone olmak zorunda kaldı. SS9’da üçüncülük mücadelesinde WRC2 lideri Oliver Solberg’i geride bırakan Adrien Fourmaux, Katsuta’nın bir sonraki etapta durmasıyla ikinciliğe yükseldi.

M-Sport Ford WRT pilotu daha sonra genel klasmanda ikinciliğini sağlamlaştırmak için SS11’de dördüncü WRC kariyer etabı galibiyetini elde ederek potansiyelinin altını çizdi. Ford Puma Rally1 Hybrid ile SS11’i kazandıktan sonra Fourmaux, “Elbette çok iyi bir etap geçirdim. Bundan önceki kurulumu biraz değiştirdik ve gerçekten iyi bir şey bulduk. O sahnede daha fazla temizlik vardı ve bu da bize yardımcı oldu ama dürüst olmak gerekirse, o etaptaki hızımdan oldukça memnunum. Bu benim (bu hafta sonu) ilk podyumum olabilir, bu yüzden şu anda yolda kalmamız gerekiyor” dedi. Cuma öğleden sonraki etabın çoğunda yolu açmakta zorluk çeken Elfyn Evans, SS9’u kazanmayı 3 salise farkla kaçırdı ve SS10’daki üçüncü en hızlı zamanı onu geçici podyumun son basamağına, Fourmaux’nun 11,4 saniye gerisine yükseltti. Ancak Toyota sürücüsü “bir virajın iç kısmına kar yığını attıktan” ve bunun sonucunda‘çok fazla güç kaybettikten’ sonra, uçan Fransız’ın 16,2 saniye gerisinde öğlen servisine geri döndü.

Solberg, Rally2 spesifikasyonu Skoda Fabia ile genel klasmanda dördüncü sırada WRC2’nin liderliğini sürdürdü. İsveçli sürücü, yakıt basıncı sorunları nedeniyle 40 saniyelik zaman cezasına mal olmasının ardından cuma günkü yarışı genel klasmanda 11. sırada tamamlayan Hyundai’den Thierry Neuville’in bir sıra önünde yer aldı. WRC puan lideri, “Her etabın kurulumunu değiştirmeye çalışıyoruz. Açıkçası bu bir sır değil; sadece bir denemede sorunsuz bir şekilde test yaptım ve bazı ayarları onaylamak için zamanımız olmadı. Dün daha fazlasını yapmak imkansızdı, bugün ise mücadele ediyoruz. Buna ek olarak [SS11’in] son bölümünde interkomu kaybettik. Yapabileceğimiz hiçbir şey yok” dedi.

Pajari, Linnamae’nin SS11’in bitişine yaklaşırken Toyota GR Yaris Rally2’si ile takla atmasının ardından WRC2’de genel altıncı sırada ikinci sıraya yükseldi. Estonyalı sürücü şu anda WRC3 şampiyonu Korhonen’in gerisinde kalarak sınıfta dördüncü sırada yer alıyor. Heikkila ve Joona ilk 10’u tamamladı. Hyundai’den Tanak ve Toyota’nın dünya şampiyonu Rovanpera, ilk günlerinin ardından bu sabah yeniden start aldı. Tanak, Rovanpera’dan 1,2 saniye daha hızlı bir şekilde SS9’u kazandı. Finli sürücü, orman bölümünde görüş eksikliğinden şikayet eden Tanak’tan 2,8 saniye daha hızlı giderek SS10’da tempoyu belirledi. Rovanpera SS11’de stop etme sorunu yaşarken, Tanak gevşek karda yol tutuşunun yetersiz olduğunu bildirdi. Sonuç olarak en hızlı dördüncü ve altıncı oldular. Umea’daki servisin ardından Vannas etabının ikinci yarışı olan SS12’nin yerel saatle 14:15’te başlaması bekleniyor. | wrc.com, 17 Şubat 2024 : 22.00

İsveç Rallisi Geçici Genel Klasman (Cumartesi)
1 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) 2h03m52.0s
2 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 HYBRID) +1m06.3s
3 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1m23.0s
4 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +2m22.1s
5 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2) +4m01.1s
6 Sami Pajari/Enni Mälkönen (Toyota GR Yaris Rally2) +5m15.1s
7 Georg Linnamäe/James Morgan (Toyota GR Yaris Rally2) +5m15.3s
8 Roope Korhonen/Anssi Viinikka (Toyota GR Yaris Rally2) +5m35.1s
9 Mikko Heikkilä/Kristian Temonen (Toyota GR Yaris Rally2) +5m51.2s
10 Lauri Joona/Janni Hussi (Škoda Fabia RS Rally2) +6m29.3s

Son 70 haber

Yorum yaz

Go To Top