Lappi lider, Katsuta takipte

TGR’den Takamoto Katsuta, aşırı kış koşullarında mükemmel bir performans sergileyerek İsveç Rallisi’nin ilk tam gününü genel klasmanda ikinci sırada ve liderin sadece 3,2 saniye gerisinde 2’nci olarak tamamladı. Perşembe gecesi açılış Umea Sprint etabında erken liderliği ele geçiren Kalle Rovanpera, Cuma sabahı ilk etabı kazandı ve SS3’ün ardından takım arkadaşı Katsuta’ya 5,7 saniye farkla liderlik etti. Ne yazık ki, bazı sürücülerin dikkatini çeken zorlu bir SS4’te Rovanpera, kar yığınına temas ettikten sonra dönerek radyatöre zarar verdi ve onu o gün boyunca durmak zorunda bıraktı. Hasar onarıldıktan sonra yarın (cumartesi) yeniden başlayacak. Katsuta, sabahı temiz bir şekilde tamamladı, SS4’teki en hızlı zamanı kaydetti ve rallide 11,4 saniye farkla liderliği ele geçirdi.

Elfyn Evans, SS3’te 360 derecelik yüksek hızlı bir dönüş yaptı ancak çok fazla zaman kaybetmeden toparlandı ve sabahı liderliğin sadece 1,9 saniye gerisinde üçüncü sırada tamamladı. Öğleden sonraki etap döngüsü, yoğun kar yağışı ile daha zor koşulları beraberinde getirdi; bu da geçen her araba ile yolun daha hızlı hale gelmesi ve karanlıkta koşulan son iki etapta ek zorlukların gelmesi demekti. Katsuta bu zorluklarla iyi başa çıktı ve Esapekka Lappi’ye (Hyundai) karşı çok az zaman kaybetti. Derin karda Evans, özellikle öğleden sonra ikinci etaptan itibaren yolu açmak zorunda kaldıktan sonra yol konumundan daha büyük bir dezavantaja sahipti. Günü genel klasmanda beşinci, podyumdan 30 saniye uzakta tamamladı. Cumartesi, 125,96 yarış kilometresi ile rallinin en uzun günü. Tamamen yeni Vannas ile başlayan ve ardından tanıdık Sarsjöliden ile devam eden üçlü tekrarlanan testlerle Cuma gününe benzer bir formata sahipken Bygdsiljum, 2023’ün Botsmark etabının bir kısmını içeriyor. Umea etabının iki kat uzunluktaki versiyonu günü tamamlıyor. | TGR, 17 Şubat 2024 : 09.30

Ne dediler?

Jari-Matti Latvala; “İsveç Rallisi’nde bu kadar yoğun kar yağdığını hatırladığımdan bu yana 10 yıldan fazla zaman geçti. Sürücüler için, özellikle de yolu açanlar için çok zordu. Kalle bu sabah iyi bir başlangıç yaptı ve kazanmak için mücadele edecek her şeye sahipti ancak ne yazık ki bir hata yaptı. Elbette hayal kırıklığı yaratıyor ama kazanmaya çabalarken bu tür şeylerin gerçekleşmesi toparlanmanın bir parçası. Bu koşullardaki yol pozisyonuyla Elfyn’in gerçekten akıllı bir sürüş yaptığını ve harika bir iş çıkardığını düşünüyorum. Taka da bugün gerçekten iyi bir sürüş yaptı. Yarın onun için daha iyi koşullarla daha kolay olacak ve eminim ki onunla Esapekka arasında iyi bir mücadele olacak, umarım rallinin sonuna kadar.”

Kalle Rovanpea: “Günümüzün bu kadar erken bitmesi çok üzücü. Ralliye iyi bir başlangıç yaptık ve kazanmak için mücadele etme şansımız vardı. Yoğun kar yağışı nedeniyle koşullar zorluydu ve yol tutuş seviyeleri oldukça değişiyordu. Sağ bir virajda biraz fazla genişledik. Sanırım öndeki bazı sürücüler zaten kıyıya dokunmuştu, bu yüzden orada büyük bir delik vardı ve bu da bizi spin atmaya itti. Radyatöre zarar verdik ve aynı anda bir de lastik patlattık. Bazı onarımlar yapabilsek de maalesef bugün devam edemedik. Takım için üzgünüm ama pazar günü çok fazla puanımız var ve onları eve getirmeye çalışacağız.”

Elfyn Evans: “Bugün koşullar çok ama çok zordu. Bu sabah bile ilk etapta görüş mesafesi düşüktü ve sonrasında bol miktarda kar yağdı ve yol tutuşu oldukça düştü. Bu sabah ikinci etapta yüksek hızda bir dönüş yaptık ve bu durumdan sıyrıldığımız için oldukça şanslıydık. Sabahın sonunda bizim için biraz daha iyi görünüyordu ama bu öğleden sonra hava daha da kötüye gitti. Özellikle son üç etapta yolu açtığımızda, karın yoğunluğu işimizi kolaylaştırmadı çünkü koşullar bu kadar ekstrem olduğunda büyük bir fark yaratıyor. Elbette yarın daha iyi koşullar olmasını umuyoruz.”

Takamoto Katsuta: “Bugün koşullar nedeniyle gerçekten zordu. Bu sabahki ilk geçişte bile çok fazla kar vardı ve gün geçtikçe daha da arttı. Bu sabah kendimizi rahat hissedebileceğimiz bir ritim bulmaya çalıştım. Büyük risklerden kaçındık ve bunun karşılığını oldukça iyi aldık. Sonra bu öğleden sonra beklediğimiz gibi çok zordu ve bazen yolda kalmak zordu. Çizgileri takip etmeye çalışıyordum ama bazen hiç çizgi olmuyordu. Esapekka’nın iki araç arkamızda olması nedeniyle çok fazla zaman kaybetmemek için zorlamak zorunda kaldım: sonunda pozisyonu tam olarak koruyamadık ama iki gün kala hâlâ liderliğe oldukça yakınız. Zorlamaya devam edeceğim.”

İsveç Rallisi Geçici Klasman (Cuma)
1 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 Hybrid) 58m18.8s
2 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 Hybrid) +3.2s
3 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2) +1m20.7s
4 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 Hybrid) +1m26.3s
5 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 Hybrid) +1m50.0s
6 Georg Linnamäe/James Morgan (Toyota GR Yaris Rally2) +1m50.1s
7 Sami Pajari/Enni Mälkönen (Toyota GR Yaris Rally2) +2m05.8s
8 Roope Korhonen/Anssi Viinikka (Toyota GR Yaris Rally2) +2m08.6s
9 Mikko Heikkilä/Kristian Temonen (Toyota GR Yaris Rally2) +2m19.0s
10 Lauri Joona/Janni Hussi (Škoda Fabia RS Rally2) +2m45.7s
51 Kalle Rovanpera/Jonne Halttunen (GR Yaris Rally1 Hybrid) +49m42.9s

Son 70 haber

Yorum yaz

Go To Top