İsveç’te yedi Yaris

15-18 Şubat tarihlerinde FIA Dünya Ralli Şampiyonası’nın tek saf kış rallisi olan İsveç Rallisi’ne katılarak kar ve buz üzerindeki başarısını artırmayı uman TGR-WRT, 2017 yılında, şu anda takım direktörü olan Jari-Matti Latvala‘nın direksiyon başında olduğu ikinci yarışta ilk zaferini İsveç’te elde etmişti. Toplamda takım, İsveç’teki altı starttan dört kez kazandı ve geçen ay Rallye Monte-Carlo’da çifte podyumla yıla başladıktan sonra 2024 sezonunun ikinci turunda güçlü bir sonuç hedefleyecek. İki kez dünya şampiyonu Kalle Rovanpera, 2024 WRC programına daha önce 2022’de zafer kazandığı İsveç Rallisi’nde başlayacak. Takımla ilk galibiyetini 2020’de İsveç’te alan Elfyn Evans ve 2020’de yarışan Takamoto Katsuta ile birlikte yarışacak. Dördüncü GR YARIS Rally1 Hybrid, TGR-WRT’nin müşteri programının bir parçası olarak Bertelli tarafından sürülecek. İsveç Rallisi, İtalyan pilotun en sevdiği rallilerden biri ve bir yıl önce takımla ilk etkinliğine katılmıştı. Rallye Monte-Carlo’daki ilk çıkışının ardından toplam yedi GR Yaris Rally2 aracı İsveç’teki WRC2’de yarışacak. Sami Pajari’ye (Printsport) katılım listesine Linnamae (RedGrey Team), Heikkila (TGS), Korhonen (Rautio Motorsport), Solans (Teo Martín Motorsport) ve Yuki’nin TGR WRC Challenge Programı ikilisi Yamamoto ve Kogure katıldı.

İsveç Rallisi, 2022 yılından bu yana, İsveç’in kuzeyindeki en büyük şehir olan Umea’da düzenleniyor ve TGR-WRT’nin de bulunduğu Finlandiya’dan Bothnia Körfezi’ne kısa bir yolculukla ulaşılıyor. Rallinin kuzeye doğru ilerlemesi (halen başkent Stockholm’den ziyade Kuzey Kutup Dairesi’ne daha yakın gerçekleşiyor) zorlu kış koşullarının sağlanmasına yardımcı oldu ve aynı zamanda daha da hızlı yollar getirdi. Etkileyici bir kavrama sağlamak için yüzeyi ısıran özel çivili lastiklerle bu sezonun en hızlı rallilerinden biri; sürücüler virajlarda daha fazla hız sağlamak için arabalarını yol kenarlarındaki kar yığınlarına ‘yaslıyor’. Geçen yıl olduğu gibi ralli Perşembe akşamı Umea’da kısa bir ‘sprint’ etabıyla başlayacak. Bu, üç aşamadan oluşan iki döngünün ardından Cuma günü sonunda tekrarlanacak: Brattby ve Floda testleri geçen yılın aynısı ancak Norrby’nin çoğu yeni. Cumartesi günü, tamamen yeni Vannas ile başlayan ve tanıdık Sarsjöliden ile devam eden üçlü tekrarlanan testlerle benzer bir formata sahip ve Bygdsiljum geçen yılın Botsmark etabının bir kısmını içeriyor. Umea etabının iki kat uzunluktaki versiyonu günü tamamlayacak ve 2023’te olduğu gibi, revize edilmiş Vastervik testinin iki geçişini takiben Pazar günü ralli sonu PowerStage olarak koşulacak.

Jari-Matti Latvala “Monte-Carlo Rallisi’nde sezona sağlam bir başlangıç yaptık ve şimdi takımımız için bir nevi kendi evimizdeki ralliye benzeyen İsveç Rallisi’ni sabırsızlıkla bekliyoruz: 2017’de ve kışın ilk zaferimizi aldığımız yer burası. Koşullar bizim için tanıdık bir şey. Geçen yıl biraz daha zordu, bu yüzden bu yıl gerçekten iyi hazırlanmaya çalıştık çünkü zafer mücadelesine geri dönmek istiyoruz. Finlandiya’daki testlerimizin yanı sıra Arktik Rallisi’ne katılmak, olabildiğince hazır olmamıza yardımcı oldu. Kalle, sezonuna İsveç’te başlıyor ve bu tür rallilerde gerçekten güçlü olabilir. Başlangıç pozisyonu da ona ön sıralarda mücadele etmesine yardımcı olacak. Elfyn daha önce İsveç’te de kazanmıştı ve biz de onun ön sıralarda karşılaşacağı koşullarda mümkün olan en iyi performansı göstermesini sağlamaya odaklandık. Taka karda da güçlü olabilir ve geçen yıl çok iyi bir hıza sahipti, bu yüzden bunun tüm sürücülerimiz için iyi bir etkinlik olmasını umuyorum” diye özetlerken, Rovanpera “Sezona İsveç Rallisi gibi bir etkinlikle başlamak heyecan verici. Her zaman karda sürüş yapmaktan keyif alırım ve bu bir ralli otomobilinde yaşayabileceğiniz en iyi duygulardan biri. Geçen hafta Arctic Rally’de ve ralli öncesi testte araca tekrar binmek çok güzeldi. İsveç geçmişte bizim için iyi bir organizasyondu ancak geçen yıl o kadar güçlü değildik, bu yüzden bu yıl mücadele etmek istiyoruz. Kar üzerindeki tek yarış olduğundan, bu koşullarda yalnızca birkaç günlük testle mükemmel araç ayarını bulmak kolay değil. Ancak testlerimizde bazı yararlı şeyler bulduğumuzu ve doğru yönde ilerlediğimizi düşünüyorum, bu nedenle ralliyi sabırsızlıkla bekliyorum”, Elfyn Evans ise “karda ve buzda sürüş benzersiz bir şey ve İsveç Rallisi’ni çok özel bir ralli haline getiriyor. Geçmişte orada iyi bir performans sergiledim ve geçen yılki etkinlikte araçla ilgili hislerimi geliştirmek için çalışıyorduk. Finlandiya’daki yarış öncesi koşularımız, İsveç’ten önce kar üzerinde biraz zaman geçirmek için gerçekten faydalı oldu: bize birkaç şeyi deneme şansı verdi ve bazı iyi adımlar atmayı başardığımızı düşünüyorum. Ralli sırasında koşullar oldukça fazla değişiklik gösterebilir, etapların ikinci geçişinde çakıllar gelebilir ve bu, doğru yapılması gereken önemli bir şey. Arkamızda hızlı sürücüler varken ikinciliğe başlamak kolay olmayacak ancak her zaman olduğu gibi elimizden gelenin en iyisini yapacağız ve hafta sonundan en iyi şekilde yararlanmaya çalışacağız” dedi. | TGR, 12 Şubat 2024 : 13.00

Son 70 haber

Yorum yaz

Go To Top