Safari’de WRC2 düellosu

Toksport WRT ekibi Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Skoda Fabia RS Rally2), FIA Dünya Ralli Şampiyonası’nın üçüncü ayağı Safari’de İsveç’teki başarının benzerini hedefliyor. Takım arkadaşları Gus Greensmith/Jonas Andersson (Skoda Fabia RS Rally2) 2024 WRC2 sezonuna yılın en zorlu WRC’sine başlıyor. Kajetan Kajetanowicz/Maciej Szczepaniak (Skoda Fabia RS Rally2) da ilk sezonunu kutluyor ve birinciliği hedefliyor. Monte Carlo Rallisi’ndeki Fransız Deniz Alpleri ve İsveç’teki karla kaplı yüksek hızlı pistlerin ardından, FIA Dünya Ralli Şampiyonası önümüzdeki hafta sonu Doğu Afrika’nın sert zemininde gerçekleşecek. Kenya Safari Rallisi (28-31 Mart) 2024), WRC2 takımları için de sezonun üçüncü ayağını işaret ediyor. Sınıf zaferinin favorileri arasında Skoda Fabia RS Rally2’ye güvenen üç ekip de yer alıyor: Alman merkezli Toksport WRT ekibinden Oliver Solberg/Elliott Edmondson (İngiltere/İngiltere) ve Gus Greensmith/Jonas Andersson (İngiltere/G) ve Team RaceSeven’dan 2022 ve 2023’te Kenya Safari Rallisinde WRC2 zaferini garantileyen Kajetan Kajetanowicz /Maciej Szczepaniak (PL).

Oliver Solberg, henüz 22 yaşında olmasına rağmen konu ‘Safari’ olduğunda neredeyse en deneyimli pilotlardan biri. Skoda Motorsport geliştirme sürücüsü, önümüzdeki hafta sonu dördüncü kez Afrika topraklarındaki tek Dünya Şampiyonası turuna katılacak. Norveçli sporcu önceki rallilerde her zaman şanslı değildi. Geçtiğimiz yıl İngiliz yardımcı pilotu Elliot Edmondson ile birlikte 19 özel etabın (WP) 17’sinde WRC2 kategorisinde en hızlı dereceyi elde etmişti. Ancak Skoda Fabia Rally2 evo’daki süspansiyonlarının bozulmasının ardından sınıflarında ikinci sıraya yerleşmek zorunda kaldılar. Solberg, Kenya klasiğinin bu yılki edisyonuna ilişkin hedefini açıkça şunları söylüyor: “Kenya Safari Rallisi tüm takvimdeki en zorlu etkinlik. Pist koşulları genellikle tahmin edilemez. Uygun hızda sürmek, aracı korumak ve hatalardan kaçınmakla ilgili. Skoda Fabia RS Rally2 bu mücadele için tam olarak doğru otomobil.”

İsveç Rallisi’ndeki WRC2 zaferinin ardından Solberg, şu anda Dünya Şampiyonası sıralamasında ‘Monte’ WRC2 galibi Yohan Rossel ile liderliği paylaşıyor. Gus Greensmith de Toksport WRT ile üçüncü ‘Safari’sine katılmak üzere. İngiliz pilot, İsveçli kopilotu Jonas Andersson ile birlikte 2024 WRC2 sezonuna Kenya’da başlayacak. Greensmith kendine yüksek hedefler belirledi: “Yeniden Skoda için yarışmak harika. 2023 yılında büyük başarıları hep birlikte kutladık. Ancak sezon sonunda WRC2’de tekrar ikinci olmak yerine, bir sıra yükselip bu yıl şampiyonluğu kazanmak istiyorum.” Greensmith gibi Kajetan Kajatanowicz de Monte Carlo Rallisi ve İsveç Rallisi’ne katılmama kararı aldı. Kenya Safari Rallisi aynı zamanda Pole ve RaceSeven ekibi tarafından hazırlanan Skoda Fabia RS Rally2 için sezonun başlangıcını da işaret ediyor. Kajto’nun Solberg/Edmondson ikilisine göre bir avantajı var: 2022 ve 2023 yıllarında WRC2 Challenger unvanı WRC2 ‘Safari’ kategorisini iki kez kazandılar. “Yine de Afrika’ya bir miktar alçak gönüllülükle dönüyorum çünkü bu kesinlikle parkta bir yürüyüş değil, bir kez daha öngörülemez bir ralli olacak,” diye ileriye bakıyor.

13 araçtan sekizi ile Skoda, WRC2 alanında iyi bir şekilde temsil ediliyor. Solberg, Kajetanowicz ve Greensmith’in yanı sıra diğer beş sürücü de Boleslav’ın Rally2 aracına güveniyor. Polonya’dan Daniel Chwist ve İspanya’dan Miguel Díaz Aboitiz, yerel Karan Patel, Samman Singh Vohra ve Aakif Virani ile yarışıyor. Son üç yıldır haziran ayında düzenlenen Kenya Rallisi, 2024 yılında Paskalya civarındaki geleneksel tarihine geri dönecek. Bu nedenle hava koşulları daha da öngörülemez olabilir. Şiddetli yağmur su geçişlerinin zor olmasına neden olabilir ve normalde çok kuru olan toprak yolları gerçek çamur banyolarına dönüştürebilir. Bu nedenle kurallar, takımların arabalarını ‘şnorkel’ olarak adlandırılan ekipmanlarla donatmasına izin veriyor. Ön camın üst kısmında yüksekte bulunan bu özel yapım hava girişleri, motorların suyu değil havayı çekmesini sağlıyor. Kenya Safari Rallisi toplam 367,76 kilometrelik 19 özel etaptan oluşuyor. İlk etap 28 Mart Perşembe günü başkent Nairobi’nin eteklerindeki taraftarları coşturacak kısa bir seyirci testi olacak. | Fotoğraf: Skoda. 27 Mart 2024 : 21.25

Son 70 haber

Yorum yaz

Go To Top