Pist bilim, ralli ise sanat

Son Türkiye Ralli Şampiyonu Ali Türkkan, bu sezon rekabet edeceği Gençler Dünya Ralli Şampiyonası öncesinde wrc.com’da haber oldu. “Türk yetenek Ali Türkkan, 2024’te FIA Junior WRC’nin geri kalan tüm yarışlarında mücadele ederek kariyerinin şu ana kadarki en büyük mücadelesiyle yüzleşmeye hazır. Türkkan, gelecek ayki Hırvatistan Rallisi’nden (19-21 Nisan) itibaren M-Sport Polonya Ford Fiesta Rally3 serisine katılacak ve ardından İtalya, Finlandiya ile Yunanistan rallilerine katılacak. Kendisine kopilot olarak Burak Erdener eşlik edecek. İstanbullu rallici, sadece beş yıl önce ralliye giriştiğinden bu yana hızlı bir şekilde klasmanları tırmandı. Türkkan, Castrol Ford Team Türkiye destekli Fiesta Rally3 aracını geçen yıl İtalya’da katıldığı FIA Dünya Ralli Şampiyonası’nda klasmanda podyuma çıkardı ve dokuz Rally2 aracına karşı aracıyla geçen yıl Türkiye Ralli Şampiyonası’nı kazandı. Bu unvanıyla aynı zamanda 24 yaşında Türkiye Ralli Şampiyonasını kazanan en genç sürücü oldu. Türkkan yakın zamanda aynı otomobille Şubat ayındaki Sarıkamış Rallisi’nde karlı koşullarda genel klasmanda ikinci sırayı aldı ve yol boyunca daha güçlü otomobillerle tecrübeli sürücüleri geride bıraktı. Türkkan, wrc.com’a şunları söyledi”

“Bu sene Junior WRC’de yer almak her zaman planımızdı. Bu yüzden geçen yıl Sardunya (İtalya), Finlandiya ve Akropolis (Yunanistan) gibi aynı rallileri yapmaya çalıştık. Bence WRC3’te kendi aracımız ve kendi mekanikerlerimizle hazırlanmanın en iyi yolu buydu, ancak bu yıl kazanmak için buradayız. 2024 yılında Junior WRC’yi bizlere kazandıran ekibimiz Castrol Ford Team Türkiye’ye, sponsorlarına ve Tosfed’e (Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu) teşekkür ederiz”

Red Bull sporcusu Türkkan, motor sporları yolculuğuna altı yaşında başladı ve pist yarışları dünyasında dikkatleri üzerine topladıktan sonra dikkatini ralliye kaydırdı. “Babam, Escort MKII ve Formula 3 ile pist yarışlarında ve rallilerde yarışıyordu” diye açıkladı. “Aslında dört yaşımda iken motokros motosikletlerine biniyordum ama kariyerim kartingle aslında 2005 yılında başladı. 2018 yılına kadar sürekli pistlerdeydim. GT4 Avrupa serisinde yarışıyordum ve 2017 yılında en genç Türkiye pist şampiyonu olduğumda, ehliyetim bile yoktu! Bundan sonra pist kariyerimde ilerlemenin bir yolunu göremeyince Castrol Ford Team Türkiye ve Red Bull ile ralliye yöneldim. Bir sezon boyunca ne araçta ne de bende hiçbir iz olmadan beni desteklediler ama altı rallide potansiyelimi gösterdim. Türkkan, “Pistlerde her zaman hatların arasında kalmanız gerekir. Fakat rallide birçok farklı tarzla sürüş yapabilir ve yine de etabı kazanabilirsiniz. Pist bilim gibidir, ralli ise sanat gibidir; araçla daha özgürsünüz.”

Bu yılki FIA Junior WRC serisi, Pirelli Lastikleri ve Wolf Lubricants kullanan, M-Sport Polonya tarafından tedarik edilen aynı otomobillerle rekor kıran bir sürücü grubunun ilgisini çekti. Türkkan, 19 Junior WRC yarışına katılan İsveç’te yer almasa da Hırvatistan’da başarıya ulaşmayı umuyor. “Elbette pistlerdeki yüksek hız deneyimim nedeniyle asfaltta kendime güveniyorum. Ancak Hırvatistan çok zor bir ralli çünkü yol çok kirleniyor. Tam bir asfalt rallisi gibi değil, toprak ile asfalt arasında bir şey diyelim. Ne yapabileceğimizi göreceğiz.” | wrc.com, 14 Mart 2024 : 17.10

Son 70 haber

Yorum yaz

Go To Top