Başkanın çağrısına yanıt

Geçen hafta Dünya Ralli Şampiyonası için garip bir haftaydı. Perde arkasında o kadar çok şey yaşandı ki brifinglere ve toplantılara ayak uydurmaya çalışmak hiç te kolay olmadı, ancak teknik düzenlemelerin gelecekteki yönü açısından bu kadar çok şey tehlikede iken çok az gelişme oldu. Hafta başında Rally2 gelecek gibi görünüyordu. Bu olmak zorundaydı ve sağduyu ile basit ekonomi bunu dikte etti. Rekabetin alt düzeye düşürülmesi maliyetlerin de düşürülmesi anlamına gelecekti.

Değişimin itici gücü en tepeden gelmişti. FIA Başkanı Muhammed Ben Sulayem, “Bir şeyler yapılması gerektiğini görebiliyordum. Bunun da hızla yapılması gerekiyordu. David’e [Richards] hemen harekete geçmek istediğimi söyledim. Bir çalışma grubu için ekip seçmesini ve iki saat içinde isimlerle birlikte bana gelmesini söyledim. Bunu yaptı. Sonra iki hafta içinde cevap istediğimizi söyledik, birkaç gün içinde de bunu aldık. İnsanların benim geldiğim yerin ralli olduğunu unutmaması gerekiyor. Bu inanılmaz spor, benim kim olduğumu ve ne olduğumu anlamama yardımcı oldu. Daha önce de söylediğim gibi, bazı şeyler ve bu işin diğer yönleri dikkatimi dağıttı ancak şu anda çok yakın çalışıyoruz ve WRC bizim ilgi odağımız” dedi.

Başkan şüphesiz eylem ve tartışmanın itici gücü ve bu tartışma WRC’nin yakın geleceğinin şekillenmesine ve anlaşılmasını sağladı. Perşembe günü Londra’da yapılan toplantıdan, Rally1’in beş yıllık homologasyon sürecinin sonu olan 2026’ya kadar yerinde kalacağı giderek daha açık görüldü. Hyundai Motorsport’un önümüzdeki üç yıl boyunca sporda kalma taahhüdünün ardından, Koreli firmanın dayanıklılık yarışına odaklanmak için parkurdan erken çıkması konusunda ciddi tartışmalar yaşandı. Geleceğe dair herhangi bir bakış açısına sahip olmayan 2024 sürücü kadrosu, bu alevleri körükledi ve spekülasyonları daha da alevlendirdi. Ford’un katılımı ise ağırlıklı olarak hibrit unsura dayanıyor ve bu olmasa marka servis parkında olmayacaktı. Rally2’ye geçiş, İngiliz firmasının WRC2’de önde gelen Fiesta’larından daha fazlasını satmasına yardımcı olabilirdi, ancak üretici desteğinin olmaması bu duruma zarar verebilirdi.

FIA’nın kurallara bağlı kaldığı gerçeği ortaya çıktı. Kuşkusuz, ilk ayak üç yıl sürdü ve gelecek sezonun sonunda sona erecekti. Bu nedenle hibrit tedarikçisi Compact Dynamics ile 2025-26 için acele yeni bir anlaşma yapılması gerekti ve bu beş yıllık olacaktı. Takımlar ve üreticiler Rally1’e büyük yatırım yaptı ve bu maliyetler tüm sürece yayıldı; ani bir yön değişikliği serinin istikrarı açısından hiçbir şey ifade etmiyor. Değişimin motivasyonu oldukça farklı, ancak Rally2’ye olası bir geçiş ile 1986 ile 1987 yılları arasında grup B’den grup A’ya geçiş arasında benzerlikler var.

Gücün 540 bhp’lik zirveden 280 bg civarına düşmesi nerede ise Lancia’nın Delta S4’ü ile HF 4×4’ü arasındaki fark ile aynı. Ancak buradaki fark, elimizde hazır bir grup A var. 1987’de Lancia ve Mazda, biraz da Ford ve BMW vardı. Bugün ise parkura çıkmaya hazır sayısız Rally2 mevcut. Başkan, Rally2’nin muhtemelen daha anlamlı olacağını söyledi, ancak tarihin en hızlı ralli arabalarının çizgiden çıkardığını görmekle yetinecek. Henüz hiçbir şey düzeltilmedi. Hala tartışılması gereken bir konu, Ralli1 kalırsa bundan dersler çıkarılmalı ve şu anki WRC görünürlük durumu yaşanıyorsa 2027’nin Ralli1 ile Ralli2 arasında bir yere gelmesi gerekiyor. | 20 Aralık 2023 : 10.30

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top