Toyota Safari’de dört köşe

Toyota Gazoo Racing, bitime bir gün kala Safari Rallisi’ni domine etmeye devam etti. Takımın dört GR Yaris Rally1 aracı zorlu koşullarda hala güçlü gidiyor ve skor tablosunda ilk dört sırayı ele geçiriyorlar. Cumartesi, Elmenteita Gölü’ne yakın üç etaptan oluşan iki geçişte 150,88 rekabetçi kilometre ile rallinin en uzun günüydü. Şiddetli yağmur, yoğun çamur ve durgun su ile çok kaygan koşullar yaratarak, günün son iki etabı için gidişi daha da zorlaştırdı. Ancak Toyota dörtlüsü, beşinci sıradaki en yakın rakibine sekiz dakikadan fazla bir farkla son güne doğru rüya gibi bir pozisyonda girmeyi büyük bir sorun yaşamadan başardı. Kalle Rovanpera, en hızlı zamanları kovalamak yerine kayalık etaplarda tutarlı bir yaklaşım sayesinde gün boyunca liderliğini sürdürdü. Bununla birlikte, koşullar değiştiğinde, çamurlu bitişte günün sondan bir önceki etabı olan Elmenteita 2’ye geçerek etap galibiyeti elde etti ve Sleeping Warrior 2’deki avantajına ek olarak günü 40.3 saniye farkla bitirdi. Elfyn Evans, son iki etaptan önce Rovanpera’nın 16 saniye içinde kalması için Soysambu etabının her iki geçişinde de en hızlıydı ve ön camındaki çamurdan kaynaklanan zayıf görüş nedeniyle zaman kaybetti.

Takamoto Katsuta, başka bir arabanın arkasında geciktiğinde komiserler SS7 için saatini düzelttikten sonra TGR WRT pilotu güne ikinci sırada başladı. Sabah pozisyonunu Evans’a kaptırmasına rağmen, iyi sürmeye devam etti ve üçüncü pozisyonu saldırıya uğradığında çamurlu koşullardan önemli ölçüde sağ çıktı. Sébastien Ogier, Cuma gününün sonunda direksiyon değiştirerek iki dakikayı geride bıraktıktan sonra, rakip sürücülerin sorunlarla karşılaşması ve SS13’ün zorlu koşullarında rallinin dördüncü etap galibiyetini kaydetmesiyle liderlik tablosunda üst sıralara yükseldi. Takım sorumlusu Jari-Matti Latvala günün sonunda yaptığı açıklamada “Dört araçla ilk 4’de yer almak gerçekten harika. Harika bir gündü. Koşullar korkunçtu ve sürücüleri çok zorlaştırdı. Sürücülerimizin bu zorlu koşullarda sinirlerini korumalarına ve aracımızın bu kadar iyi çalışmasına ve güvenilir olmasına gerçekten çok sevindim. Şu an bizim için harika bir durum ama daha gidilecek çok kilometre var, yani yarın zor bir gün olacak. Sadece dört arabanın da sonuna geldiğini görmek istiyoruz, ancak bu etkinlikte neler olabileceğini asla bilemezsiniz. Sadece işimizi elimizden geldiğince iyi yapmamız ve parmaklarımızı çapraz tutmamız gerekiyor” diye konuştu.

Takımın efsane pilotu son şampiyon Fransız rallici Sébastien Ogier, üçüncü günün sonunda “Bugün sadece hızdan hiçbir pozisyonu yakalayamayacağımı biliyordum, bu yüzden deli gibi zorlamanın bir anlamı yoktu, sadece beladan uzak durmaya ve sona ulaşmaya çalıştım. Bu sabah koşullar düne göre biraz daha kontrollüydü ve aracı fazla zorlamadan iyi bir ritim tutabildim çünkü hala çok zorluydu. Sonra bu öğleden sonra yağmurdan sonra birçok zor bölüm ve bir sürü ritim değişikliği oldu. Bazı yerlerde tekerlek izleri suyla doluydu ve dikkatli olmamız gerektiğini biliyorduk. Koşullar iyiye giderken ben sadece temiz bir şekilde atlatmaya çalıştım. Şimdi sadece takım arkadaşlarım önde ve onlara kötü şans dilemem çünkü onu eve bu şekilde getirebilirsek Toyota için harika bir sonuç olur” dedi. İrlandalı Elfyn Evans ise “Bugün kimsenin zamanını çok fazla düşünmüyordum, çoğunlukla sadece koşullar arasında yolumu seçmeye çalışıyordum. Sabah oldukça güzeldi ve nerede zorlu geçeceği konusunda düne göre biraz daha öngörülebilirdi, ancak yine de hızı her zaman doğru bir şekilde değerlendirmek zordu. Sonra bu öğleden sonra çamurlu koşullarda ekranı temizlerken küçük bir sorun yaşadığım için oldukça zordu. Riski düşük tutmaya karar verdim ama böyle koşullarda tuhaf bir düşüş yaşamamak imkansız. Takım olarak harika bir konumdayız ancak yarın tüm etaplarda iki pasla zorlu geçecek ve özellikle ikinci ayak çok ilginç olabilir” dedi.

Kalle Rovanpera da günün sonunda yaptığı açıklamada “Beklediğimiz gibi yine zor bir gün oldu. Bugün etaplar o kadar yumuşak değildi ama kayalar ve tekerlek izleri ile arabalar için hala zordu. Bizim durumumuzda, tüm taşlardan ve kötü yerlerden kaçınmaya çalışmak o kadar kolay değildi, ancak yine de itmeye çalışmak. Öğleden sonra gelen koşullar gerçekten zordu. Geçen yıl bunu yaşamadığım için yağmurda ilk kez burada araba sürüyordum ve hiç yol tutuşu olmaması ve çok fazla durgun su olması oldukça şaşırtıcıydı. Temiz tutmaya ve bir yerden tutuşu bulmaya çalıştım. Yarın normal bir Pazar gününden çok daha uzun, bu yüzden hala araba sürmek için uygun bir gün var. Keskin kalmamız gerekiyor çünkü yine de her şey olabilir” dedi. Safari Rallisi’nde son gün Naivasha Gölü’nün güneyindeki üç etap, yeni Narasha testi ve ralliyi sonlandıran powerstage ev sahipliği yapan Cehennem Kapısı da dahil olmak üzere 82,7 rekabetçi kilometrelik zorlu bir son gün için iki kez geçilecek. | TGR, 58 Haziran 2022 : 21.45

Safari Rallisi 3. Gün Genel Klasman (Cumartesi)
1 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1) 2h52m39.7s
2 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1) +40.3s
3 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1) +1m25.6s
4 Sébastien Ogier/Benjamin Veillas (Toyota GR YARIS Rally1) +2m38.3s
5 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1) +10m59.3s
6 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Hyundai i20 N Rally1) +12m19.1s
7 Craig Breen/Paul Nagle (Ford Puma Rally1) +18.56.1s
8 Jourdan Serderidis/Frédéric Miclotte (Ford Puma Rally1) +25m45.6s
9 Kajetan Kajetanowicz/Maciej Szczepaniak (Škoda Fabia Rally2 evo) +27m34.7s
10 Sébastien Loeb/Isabelle Galmiche (Ford Puma Rally1) +33m01.0s

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top