İsveç’te Sottozero takılacak

Pirelli, FIA Dünya Ralli Şampiyonası İsveç Rallisi’nin ikinci turunda Sottozero Ice çivili lastiğinin en son versiyonunu tanıtacak. Sottozero Ice J1B, geçen ay Rallye Monte-Carlo’da heyecan verici bir çıkış yapan yeni nesil hibrit motorlu Rally1 otomobillerinin artan taleplerini karşılamak üzere tasarlandı. 5 Ayaktan oluşan Junior WRC sezonu İsveç’te başlıyor. Seride ilk kez, genç sürücüler için ralli piramidinde daha ekonomik bir adım sağlamak amacıyla daha önce kullanılan 2WD Rally4 otomobillerinin aksine 4WD Rally3 otomobilleri kullanılacak. 8 sürücü İsveç’te, M-Sport Polonya tarafından hazırlanan ve Pirelli lastikleri takılı aynı Ford Fiesta Rally3 otomobillerinde yarışacak: Sami Pajari, Lauri Joona, Jon Armstrong, Robert Virves, William Creighton, Jean-Baptiste Franceschi, McRae Kimathi ve Roustemis Panagiotis. İsveç Rallisi, ralli öncesindeki haftada -5 ile -10 santigrat derece arasındaki sıcaklıklarla, buz ve kar üzerinde koşulan sezonun tek saf kış rallisi. Bu, etaplarda tam buz olacağı anlamına gelir, ancak bazı yerlerde çakıl parçaları da olabilir. İsveç’e özel lastikler, sürücülere kayda değer düzeyde yol tutuşu sağlamak için kaygan yüzeyi ısıran özel çivili tasarımı sayesinde kış koşullarında çok önemli. Sottozero Ice J1B’de yönetmelikler, İsveç Rallisi’nde her sınıfta tek tip çivili lastiğin kullanılmasına izin veriyor. Sottozero Ice J1B, Rally1 arabaları ve Rally2 arabaları tarafından kullanılacak ve geçen yılki J1A lastiğinin bir evrimi. Her biri sırt bloklarından yedi milimetre dışarı çıkan toplam 384 tungsten uçlu çiviye sahip.  Saplamanın geri kalanı, sonradan takılmak yerine Pirelli’nin patentli vulkanizasyon işlemi kullanılarak yerine kilitlenir. Sottozero Ice WJA ise Junior WRC’deki daha az güçlü Rally3 otomobilleri, yedi milimetre çiviler ve Pirelli’nin benzersiz vulkanizasyon teknolojisi dahil olmak üzere J1B ile aynı özelliklerin çoğunu içeren Sottozero Ice WJA lastiğini kullanacak.

Pirelli ralli aktivite müdürü Terenzio Testoni: “Yeni Rally1 araçlarının artan gücü ve ağırlığı, tüm WRC lastik yelpazemizi optimize etmemizi gerektirdi ve İsveç Rallisi’nde yeni Sottozero Ice lastiğimiz J1B’nin ilk çıkışını göreceğiz. önceki lastiklere göre, bu lastik sürücülere inanılmaz miktarda yol tutuşu sağlayacak. Ralli için yeni konum, özel vulkanizasyon sürecimiz her zaman saplamaları yerinde tutmaya yardımcı olsa da, sıcaklıklar daha ılıman olduğunda ve daha fazla çakıl maruz kaldığında saplamaların tutunması için daha tutarlı bir buz tabanı sağlamalı. Bu, bu yılki durum olabilir, saplama tutma yeteneklerini test ediyoruz, ancak oraya ne zaman varacağımızı görmemiz gerekecek. FIA Rally Star gibi programlar sayesinde Pirelli’nin desteklemekten gurur duyduğu bir şey olan rallide genç sürücülerin zirveye ulaşmasına yardımcı olmak büyük bir adım. İsveç’te bir sonraki adımı burada atmaktan mutluluk duyuyorum” diye konuştu.

Pirelli, İsveç’e yaklaşık 1400 lastik getirecek ve bunların 1200’ü, birinci sınıf Rally1 araçları için Sottozero Ice J1B lastikleri ve WRC2 onuruna kayıtlı olanlar da dahil olmak üzere ikincil Rally2 araçları için olacak. Rally1 sürücülerinin her biri ralli sırasında 26 adede kadar lastik kullanabilirken, Rally2 sürücüleri 24 adede kadar lastik kullanabilecek. Her iki sınıftaki sürücüler de shakedown’da kullanım için ayrı bir tahsise sahip. Pirelli ayrıca, ralli boyunca shakedown da dahil olmak üzere 22 adede kadar lastik kullanabilen Junior WRC sürücüleri için 176 Sottozero Ice WJA lastiği sağlayacak. Büyük sayı: 400. Bu yıl İsveç Rallisi, Värmland bölgesindeki geleneksel evinden kuzeye, Umea’daki yeni bir üsse taşınıyor. Kuzey İsveç’in başkenti olarak kabul edilen Umea, Kuzey Kutup Dairesi’nin sadece 400 kilometre güneyinde ve başkent Stockholm’den 600 kilometre kuzeyde bir bölge. Teoride, ralliyi bu kadar popüler yapan kış koşulları için daha büyük bir garanti olmalı. Bölgedeki etaplardan bazıları daha önce İsveç Ralli Şampiyonası’nda kullanılmıştı, ancak hepsi en iyi sürücüler için yeni olacak. WRC’nin büyükleri Sébastien Loeb ve Sébastien Ogier arasındaki Monte-Carlo Rallisi’ndeki zafer mücadelesi sezona heyecan verici bir başlangıç sağladı, ancak İsveç her iki sürücünün de 2022 yarı zamanlı programında yer almıyor. Finlandiyalı Esapekka Lappi Toyota’da Ogier’in yerini almak için geri dönüyor, M-Sport için her zamanki üç araba girişi olacak. Ev sahibi ülkenin bayrağını taşıyan, 20 yaşındaki Rally1 sürücülerinin en genci olan Hyundai’nin Oliver Solberg’i. 2003 Dünya Ralli Şampiyonu babası Petter Solberg Norveç’i temsil ederken, aynı zamanda başarılı bir ralli sürücüsü olan annesi Pernilla İsveçli. | 22 Şubat 2022 : 13.55

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top