Dakar’ın en zor günü

457 km uzunluğundaki beşinci günde parkurda taşlar ve kum tepeleri vardı. Bir geçiş aşaması olarak değerlendirilen dünkü etabın aksine bugünkü etap tehlikelerle doluydu. Yarışçılardan ara sıra da olsa navigasyon hatalarından kaçınamayacakları, ancak gün sonunda değerli zamanlarına mal olabilecek lastik patlatma veya yol kayıplar için dikkatli olunması gerekiyordu. Nasser Al-Attiyah’ın üst üste üçüncü etap galibiyeti, Peterhansel’e neredeyse 5 dakikalık farkla bir darbe indirdi. Hilux’u ile Katarlı ilk etaptan beri her gün podyumda olan Peterhansel ile farkı kapatmaya çalıştık, üç etap galibiyetiyle bir kez daha rallinin beşinci gününe başlayan ilk pilot olan Al-Attiyah, Toyota’sı ile genel klasman lideri Peterhansel ve çaylak Lategan’ın önünde yolu açtı.

Carlos Sainz, önceki gün (Salı) büyük bir zaman kaybının ardından, kendisini lider gruba ulaşabileceği bir yere taşımak için inanılmaz bir geri dönüş yaptı. Ancak, navigasyon onun için yine tökezleten bir engeldi ve günü 5’inci bitirdi. Mini sürücüsü genel klasmanda takım arkadaşı Peterhansel’in 35 dakika ardından üçüncü sırada yer aldı. Hız sınırını aştığı için aldığı cezanın ardından, Loeb beşinci güne vatandaşı Peterhansel’in arkasında başladı. Bu, yılın en iyi sonucu olabilirdi, BRX’in direksiyonunda dün en iyi dördüncü zamanı yapan 9 kez WRC şampiyonu Loeb için büyük bir darbe oldu. Önceki gün (Salı) özel etapta en iyi 10. zamanı elde ettikten sonra, dün (Çarşamba) Despres için daha karmaşıktı. Dakar’ı 5 kez kazanan Cyril, bir lastik patlamasının yanı sıra birkaç navigasyon sorunu yaşadı ve diğer iki rakibi takip ederken toz içinde sürmek zorunda kaldı.

Otomobil kategorisindekilerden özellikle de yol kaybeden Sainz ve Loeb, navigasyondan yana sıkıntı yaşadılar. Çaylak Lategan, önceki iki etapta mükemmeldi, ancak bugün 20’nci km’den sonra hareketsiz durumda tespit edildi. Villiers, ilk 43 kilometrede zirvede yer aldı. 18’nci Dakar’ına katılan ve her zaman örnek bir tutarlılık sergileyen Güney Afrikalı, Hollandalı Erik Van Loon’a karşı 2’07” üstünlükle etapta zirveye yükseldi. Peterhansel nerede ise 5 dakika kaybederken, Al-Attiyah 6 dakika geride kaldı. Yazeed Al-Rajhi, dünkü yaşadıklarına ek olarak ve yine navigasyonla ilgili sorunlarla karşı karşıya idi. Suudi sürücü starttan kısa bir süre sonra doğru rotayı terk etti ve kaybedilen zamanı telafi etmek için iki kat daha fazla çalışması gerekti. Çaylak Lategan özel etabın henüz başında bir kaza geçirdi ve köprücük kemiğini kırdı. Güney Afrikalı uçakla Riyad’a götürülürken, kopilotu Cummings yara almadı. Nani Roma, günün 43’ncü km’si sonrası üçüncü sırada yer aldı. Loeb’in takım arkadaşı Villiers’a karşı 4’27” ve ikinci sırada yer alan Loon’un iki dakikadan biraz fazla gerisindeydi. Loeb, beşinci etabın ilk bölümünde büyük zorluklar yaşadı. İlk kez kontrol noktasında yarım saat kaybettikten sonra, ikincisinde neredeyse iki kat fazla kaybetti! Genel sıralamada Al-Attiyah-Peterhansel arasındaki rekabet sürdü, ancak avantaj, 121 km sonra Peterhansel’in önündeki Al-Attiyah’daydı. Her ikisi de 10 dakikadan fazla bir farkla Villiers’in önündeydiler. 2 tekerlekten çekişli Peugeot 3008’in direksiyonunda, Qassimi, sıralamalarda istikrarlı bir şekilde yükseldi. 24’ncü sırada başlayan BAE’li pilot, 155 km sonra etap lideri Villiers’in 18’ gerisinde kaldı.

Peterhansel ataklarını artırdı ve Al-Attiyah karşısında iki dakika kazandı. 197 km sonra, Villiers’in Toyota’sının 8′ arkasında, Bay Dakar’ın niyetleri açıktı, genel klasmanda bir boşluk açmak için rakiplerinin eksikliklerinden yararlanmak! Villiers, Loon’un Toyota’sına göre 4’45” avantajla 197 km’den sonra hala lider durumdaydı. Roma iki sıra geri kaldı ama Prokop’un 30 saniye önündeydi. Dünkü seyir hatalarından sonra Serradori yine talihsizlik yaşadı. Fransız 17 km sonra bozuldu ve onarımlara başlamadan önce yardım ekibinin gelmesini beklemek zorunda kaldı. Prokop, 7′ farkla ikinci sıraya yükseldi. Loon 13’dan fazla kaybetti ve 9’nculuğa geriledi. Roma, günün sürprizini ikinci sırada yer alarak yapan Baragwanath’ın önünde üçüncülüğe yükseldi. 292 km sonra, Peterhansel, son üç etabın galibi Al-Attiyah karşısında neredeyse 4 dakika öne geçti. Fransız bu performansını sonuna kadar koruyabilirse, genel sıralama hedefleri için iyi bir destek olacaktı. Baragwanath, 292 km sonra, takım arkadaşı Villiers’ın neredeyse yedi dakika gerisinde ikinci sıraya yerleşti. Peterhansel, Mini’sini Prokop ile birlikte üçüncü sıraya taşıdı. 300 km sonra Al-Attiyah, geçici sıralamada Peterhansel’de bir dakika geri kazandı. Sainz ise lider Villiers’ın 20 dakika gerisinde kaldı.

Peterhansel ve Al-Attiyah, bugünün finişine ulaştılar. Attiyah, genelde iyi bir gün geçirdiği görünen Fransız’ın hala 2′ gerisinde idi! Günün finişine 56 km uzaklıkta, Baragwanath, vatandaşı Villiers’e karşı üstünlüğü yeniden kazandı. Peterhansel etap  liderinin 5’25 gerisinde ve Prokop’un 20 saniye önünde yer aldı. Villiers, Dakar’daki en deneyimli sürücülerden biri ve 5’nci günde kendini zaferle yeniden tanımak için pek çok tuzaktan kaçınmayı başardı. Toyota’sı ile Güney Afrikalı yarışçı ilk kontrol noktasında liderliği ele geçirdi. 456 km uzunluğundaki bugün 58”, prologda ikinci sırayı aldıktan sonra bu yıl başka bir podyum bitiren hemşehrisi Baragwanath’ın önünde tamamladı. Serradori, mekanik bir sorun nedeniyle yaklaşık 4 saat hareketsiz kaldıktan sonra Qaisumah’a doğru toluna devam etti. Beşinci günün tamamlanmasının ardından Al-Attiyah önünde 2′ farkla Peterhansel, liderliğini 6’11” farkla taşıdı. Sainz genel sıralamada 48’13” geride kalan takım arkadaşına neredeyse 13′ kaybetti. Hız sınırını ve seyir endişelerini aştıktan sonra dünden 5′ dakika ceza alan Loeb, etapta kaybettiği zamanı geri almak için elinden geleni yaptı. Ancak, hepsi boşunaydı, çünkü zirvedekiler ile arasındaki fark hiçbir zaman 50 dakikanın altına düşmedi. Genel sıralamada, vatandaşı Peterhansel’in 1 saat 40 dakika gerisinde onuncu sırada yer aldı. | 7 Ocak 2021 : 22.00

1 VILLIERS (TOYOTA) 05:09:25
2 BARAGWANATH (Century) 5:10:23
3 PETERHANSEL (MİNİ) 5:11:50
4 AL-ATTIYAH (TOYOTA) 5:14:03
5 PROKOP (FORD) 5:14:31

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top