Solberg zafer peşinde

Toksport WRT’den Skoda Fabia RS Rally2’de Oliver Solberg-Elliott Edmondson, WRC’nin İsveç’teki tek kar rallisinde geçen yılın WRC2 zaferini tekrarlamak istiyor. Finlandiyalı ikili Lauri Joona-Janni Hussi de bir başka Skoda Fabia RS Rally 2’de en iyi sonucu elde etmek için yarışan isimlerden biri. İsveç’te WRC2 klasmanına giren 20 ekipten dokuzu Skoda Fabia’nın ralli versiyonunu kullanacak. 2024 FIA Dünya Ralli Şampiyonası’nın başlangıcındaki Monte Carlo Rallisinde ağırlıklı olarak kuru asfalt testlerinin ardından, 15-18 Şubat tarihleri ​​arasında İsveç’te yapılacak ikinci ayağın gündeminde artık karla kaplı orman yolları yer alıyor.

Umea civarında, yerel Oliver Solberg-Elliott Edmondson, Skoda Motorsport tarafından desteklenen Toksport WRT ekibinde WRC2 kategorisinde şampiyonluk avına başlıyor. Hedefleri ise, geçen seneki WRC2 zaferlerini tekrarlamak! İsveç’te, beş farklı üreticinin araçları ile 20 ekip, WRC2 için kayıtlı. Bunlardan dokuzu Skoda Fabia’nın ralli versiyonuna güveniyor. Bu kadronun başında geçen yılın WRC2 galibi Oliver Solberg-Elliott Edmondson yer alıyor. Skoda Motorsport’un desteklediği Toksport WRT takımında Skoda Fabia RS Rally2’yi kullanacak olan Solberg, “rekabetin geçen yıla göre daha da güçlü olması bekleniyor. Ancak bu muhteşem karlı ve buzlu parkurda yeniden zafer için savaşmak üzere doğru araçtayım”.

Monte Carlo Rallisi’nde WRC2 kategorisini birinci sırada tamamlayan Yohan Rossel ve Skoda Fabia RS Ralli2’de Mapo Motorsport adına yarışan Pepe López, İsveç’te start alamayacak. Arka planda WRC2 serisinin sportif kuralları yer alıyor: Kayıtlı ekipler, 13 Dünya Şampiyonası yarışının yedisinde yalnızca sürücüler şampiyonası için şampiyonluk puanları toplayabiliyor; bu da belirli rallilere bireysel olarak konsantre olabilecekleri anlamına geliyor. Son yıllarda, kuzey Avrupa ülkelerinden gelen ekipler İsveç Rallisi’nde neredeyse her zaman WRC2 kazananları podyumunun zirvesinde yer aldı. Bu kurala uyulduğu takdirde yerel kahramanlar Isak Reiersen-Lucas Karlsson, Finli Lauri Joona-Janni Hussi ve Estonya’dan Gregor Jeets-Timo Taniel bu yıl podyum ve puan pozisyonları için en umut verici adaylar arasında yer alıyor. Skoda Fabia RS Rally2’de her biri start tak’ından geçiyor.

Tamamen kar üzerinde düzenlenen tek Dünya Şampiyonası yarışının kendine has özellikleri, dünyanın diğer yerlerinden Skoda ekiplerinin de ilgisini çekiyor; hatta WRC2 için kayıt yaptırmamış olanların bile. Paraguay’dan Fabrizio Zaldivar, Arjantinli kopilotu Marcelo Der Ohannesian ile birlikte mücadeleye katılıyor. İsveç Rallisi’ne sıklıkla katılan Suudi Arabistanlı Rakan Al-Rashed’e notları Portekizli Hugo Magalhaes’e okuyacak. Alejandro Mauro-Ricardo Trivino ile birlikte Meksika’dan bir ekip de Kuzey Avrupa’ya doğru yola çıkıyor. Hepsi Skoda ralli araçlarına güveniyor. 2022’den beri İsveç Rallisi’nin merkezi Baltık Denizi kasabası Umea’da bulunuyor. Sezonun ikinci yarışı, 15 Şubat Perşembe akşamı şehir merkezine yakın Red Barn Arena’da 5,16 kilometrelik kısa seyirci etabıyla başlıyor. 16 Şubat’ta toplam 108,78 kilometrelik yedi özel etap (WP) yer alacak. Cumartesi günkü etapta toplam 126,74 kilometrelik yedi özel etap daha bekleniyor. Toplam uzunluğu 61,08 kilometreye ulaşan üç özel etap Pazar günü sona erecek. Toplamda İsveç Rallisi sahası, toplam uzunluğu 301,76 kilometre olan 18 özel etapta zamanı kovalıyor.

Bugünkü İsveç Rallisi ilk kez 1950’de yaz ortasında düzenlendi. Etkinliğin orijinal adı ‘Gece Yarısı Güneşi Rallisi’ idi ve ancak 1965’teki geleneksel kış tarihine taşındı. Araçlar sadece İsveç Rallisi’nde Dünya Şampiyonası seviyesinde kullanılan lastiklerle mi yarışacak? Skoda Fabia RS Rally2’nin Pirelli lastiklerinin her birinde tungstenden yapılmış 384 çivi bulunuyor. Bu sayının temeli yönetmelikler tarafından sağlanmakta. Bunlar, lastik yüzeyinin metrekaresi başına maksimum 20 çiviye izin verir. Sivri uçlar en fazla 20 milimetre uzunluğunda ve dört gram ağırlığında olmalı, silindir şeklinde olmalı ve dışarıdan takılmalı. 1973’teki ilk Dünya Ralli Şampiyonası kapsamındaki ilk İsveç Rallisi’nde sadece çivisiz kış lastiklerine izin veriliyordu. İsveçli yerel kahraman ve daha sonra Skoda takım pilotu olan Stig Blomqvist, yakıt pompasındaki bir sorun nedeniyle on dakikalık arayı kapatmak zorunda kalmasına rağmen zaferi garantiledi. 1993 yılında Pavel Sibera-Petr Gross ikilisi Skoda Favorit 136L ile A5 sınıfını kazandı. | Skoda, 13 Şubat 2024 : 21.36

Son 70 haber

Yorum yaz

Arşiv

Go To Top