Ben Sulayem’in başarısı

FIA Başkanı Mohammed Ben Sulayem bir Arap, ama dünya vatandaşı… Avrupa’nın veya Avrupalı’nın yapamadığı işleri yapmaya ve başarmaya başladı. Amerika’ya yakın durmak istemeyen Avrupa, doğal olarak kendi sporuna da onları bulaştırmadı. Bu tipik bir Avrupalı vizyonu. Şaşırtıcı bir şey yoktu. Zaten çoğu Avrupalı Amerikaya adım bile atmış değildir. Hamburger sevmeyen yaşlı Avrupalı niye gitsin ki oralara?.. Mantık buydu. Fakat Arap kimliğinden dolayı dünyayı iyi tanıyan Ben Sulayem, önce Formula 1’i yeni kıtaya soktu ve çok başarılı oldu. Şimdi de hiç mi hiç seyredilmeyen WRC’yi yeni kıtaya taşıyor. Hiç unutmam efsane rallici Ari Vatanen 1981’de Dünya Ralli şampiyonası için gittiği Birleşik Amerika’da son şöyle demişti; “Üç gündür kendi başımıza gazlıyoruz” O kadar seyirci yoktu ki Sarı Adam (Renç derdi) bu duruma sonunda isyan etmişti. Bir daha da Amerika’da WRC olmadı. Zaten takımlar da bu masraflı taşınmayı istemedi.

Ama Ben Sulayem çok zeki davrandı ve markaları ikna etti. Tennessei’yi de… Ford, Toyota, Hyundai‘nin en büyük pazarı neresi? Birleşik Amerika. Bu üç marka kıyasıya WRC yapıyor mu? Evet. Öyleyse neden en büyük pazarda değiliz dedi ve düşüncesini gerçekleştirdi. Takımlar da destekledi. Yeni ufuklar belli oldu. Keza Suudi Arabistan’da bu spora talip. Ne gelişme ama?.. Bravo başkana doğrusu.

Gelelim bizim piste. İhâle rakkamı muhteşem gerçekten. Bir Türk şirketi bu işe girmez. Bizde böyle bir potansiyel yok. Daha önce de yazmıştım, ancak İstanbul Park’a yapılacak 5 yıldız ve üstü bir otel orayı kurtarır… Kusura bakmayın ama, bir Arap bulup ona vermek lâzım ihâleyi. Yoksa elimizde $220 milyonluk bir atıl tesis kalacak. Ve hep birlikte üzüleceğiz.

Sizi duyar gibiyim… Neden Arap sermayesi diyorsunuz?.. Avrupa, Asya, Amerika buraya yatırım yapmaz da ondan. Bu ekonomik bir yatırım olmalı. Pazarlayabilirsek Araplar iyi müşteri… Fakat şunu da unutmayalım. Bin Sulayem’in MMT Ralli Takımı ile geldiği Türkiye Rallisinde (1991) Mitsubishi’sinin anahtarı silah zoruyla elinden, etap içinde, alınmıştı. Bu yüzden Türkiye’ye sıcak bakar mı bilemeyeceğim… Umarım unutmuştur. Bekleyip göreceğiz.

Nurican Hızır 13/02/2024 22:24

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Arşiv

Go To Top