Portekiz’de kaotik cumartesi

Sebastien Ogier, rallinin son gününde Ott Tanak karşısında liderliğini sürdürebilirse, Markku Alen’in Portekiz Vodafone Rallisi rekorunu aşmanın eşiğinde bulunuyor. 2024 FIA Dünya Ralli Şampiyonası’nın beşinci turundaki çalkantılı Cumartesi, serinin en iyi sürücülerinden bazılarını kasıp kavurdu, sıralama tablosunu yeniden karıştırdı ve Ogier’e gecede 11,9 saniyelik bir üstünlük sağladı. Fransız’ın takımı TGR, bu sondan bir önceki etaba tüm silahlarla başladı ve neredeyse mükemmel bir açılış gününün ardından podyumu kilitledi. Ancak sabah erken saatlerde Rovanpera ve Katsuta’nın acımasız toprak etapta bocalaması nedeniyle şansları dibe vurdu. Gecenin lideri Rovanpera, Felgueiras’ın açılış vuruşunu yaptıktan sonra zirvedeki hakimiyetini sıkılaştırmaya hazır görünüyordu, ancak kısa bir süre sonra rekabetten çıktı. Katsuta’nın çıkışı daha az dramatik ama bir o kadar da yıkıcıydı: Japon sürücü üçüncülük mücadelesi verirken, arkadan gelen bir darbe GR Yaris Rally1 aracının süspansiyonunu parçaladı.

Toyota’nın umutları artık Ogier’in omuzlarındaydı. Tanak’la liderlik için mücadele etti ve Amarante 1’deki pozisyonunu kısa süreliğine bıraktı, ardından Estonyalı sürücü bir sonraki etapta havası sönmüş bir lastikle ilgilenince tekrar öne geçti. Her ne kadar Tänak, tekrarlanan öğleden sonraki döngünün ilk iki etabında kıyaslama süreleriyle baskıyı sürdürse de Ogier aradaki farkı genişletmek için bir dizi etap galibiyetiyle karşılık verdi. Ogier’in pazar günkü zaferi Portekiz’deki altıncı zaferi olacak. Şu anda, 1970’li ve 80’li yıllarda Fiat ve Lancia’ya olan hakimiyetiyle tanınan İtalyan efsane Markku Alen ile birlikte rallinin şeref listesinin başında yer alıyor. Ogier, “güzel bir gündü. Zor bir durum, bugün bu kadar çok şeyin olmasını beklemiyorduk. Ne yazık ki Toyota açısından mükemmel bir gün değildi. Benim için iyiydi ama iki aracı kaybettik. Şimdi işi yarın bitirmeye çalışmalıyız” diye ekledi.

Önümüzdeki drama, günü takım arkadaşı Tanak’ın 59.5 saniye gerisinde altıncı sıradan üçüncü sıraya yükselen Thierry Neuville’e iyi haberi getirdi. Şampiyonluktaki ana rakibi Elfyn Evans’ın altıncı sırada yer almasıyla Neuville şampiyonluk liderliğini sürdürmeye hazırlanıyor ve süperpazar’ı tamamlaması halinde cumartesi günü elde ettiği sıralama ona 13 puan kazandıracak. Neuville günün ilk etabında Dani Sordo’yu geride bıraktı ancak İspanyol sürücü meslektaşıyla iletişimini sürdürdü ve günü 14.2 saniye geride tamamlayarak üç Hyundai’yi ilk dörtte tamamladı. Sordo’nun sadece 7,3 saniye gerisinde, Evans’a neredeyse iki dakikalık rahat bir tampon oluşturan M-Sport Ford’un başarılı oyuncusu Adrien Fourmaux vardı. Evans, GR Yaris’iyle ritim yakalamakta zorlandı ve erken dönüş, zorluklarını daha da artırdı. Liderlik tablosunun geri kalanını Rally2 arabaları doldururken, Citroën C3’üyle Nikolay Gryazin yedinci sırada yer aldı. Jan Solans, WRC2’ye kayıtlı pilotların ilki olurken, Josh McErlean ve Yohan Rossel ilk 10’u tamamladı. | wrc.com, 12 Mayıs 2024 : 11.30

Son 70 haber

Yorum yaz

Arşiv

Go To Top