Hız şenliği başladı

WRC’nin en hızlı rallilerinden biri olan Estonya Rallisi ilk gün Elfyn Evans‘ın (üstte) liderliğinde tamamlandı. Avrupa’nın kuzeyindeki hızlı toprak etaplarda birbirini izleyen iki rallinin ilki olan Estonya Rallisi’nde Perşembe sabahı sürücüler, ralli öncesi shakedown etabında ralli öncesi setup’lar için son bir şans buldu. Rallinin son iki yılında kazanan Rovanpera, takım arkadaşları Katsuta ve Evans’ın da ilk beşte yer almasıyla, shakedown’da en hızlı zamanlarını yaptılar. Rallide ilk gün akşamı Tartu’nun merkezinde her zaman muhteşem olan seramonik startı, Estonya Ulusal Müzesi’ndeki servis parkının bitişiğinde gerçekleştirilen süper özel seyirci etabı izledi. Evans, Tartu vald testinin uzatılmış 3,35 kilometrelik versiyonunda en hızlı ikinci oldu, shakedown ardından motor değişikliğinden sonra ralliye beş dakikalık bir zaman cezası ile başlayan Ott Tanak’ın 6 salise gerisindeydi. Bu nedenle Evans, Lappi (Hyundai) ile eşit sürede genel klasmanda liderken, Rovanpera üçüncü sırada onların sadece bir salise gerisinde. Katsuta, liderliğin 2,6 saniye içinde beşinci sırada yer aldılar.

TGR direktörü Jari-Matti Latvala “Bu gece rallinin bu ilk etapta herhangi bir dram olmadan başlaması güzel. Elfyn ralli liderliğine sahip ancak zaman farkları çok küçük. Daha önce burada, Estonya’da güçlüydük ve bunun gibi hızlı yarışlar normalde aracımıza çok yakışıyordu. Ayrıca bu ralli için bir motor güncellememiz var ve umarım bu hızlı bölümlerde bize yardımcı olur. Shakedown, araçlarımızın iyi çalıştığını gösterdi ve sürücülerimize ralliye başlamaları için güven verdi. Ayrıca bugün biraz yağmur yağdı ve eğer ormanlarda yağmur nemli kalırsa, o zaman Kalle ve Elfyn yolu temizlemek için o kadar fazla uğraşmayacak ve zafer için savaşma şansı yüksek olacak” dedi.

Kalle Rovanpera ise “Estonya’ya geri dönmek güzel. Gerçekten sevdiğim bir ralli, bu yollardan ve yüzeyden çok keyif alıyorum ve hafta sonundan itibaren olumlu bir duyguya sahibim. Tartu’daki ilk etap her zaman oldukça ilgi çekici. Dar bir yolda gerçekten teknik ve zor, bu yüzden hataya yer yoktu ve temiz bir sürüş yaptık. Yarın, yer yer bol çakıllı en uzun etaplarda yolu açmak bizim için çok önemli olacak. Umarım liderliğe yakın kalabiliriz çünkü böyle hızlı bir rallide tekrar yetişmek kolay değil. Belki hava durumu bize yardımcı olabilir: biraz yağmur yağıyor ama yer güneşte de hızla kuruyor, o yüzden bir bakalım” diye konuştu.

Elfyn Evans’ın ilk gün sonunda görüşleri ise şu şekildeydi; “Bu ralliye katılmayı dört gözle bekliyorum. Arazi açısından son birkaç rallide alıştığımıza kıyasla oldukça büyük bir değişiklik olduğu açık ve umarım bu hızlı yollara hızla uyum sağlayabiliriz. Shakedown, iyi bir duygu bulmak için oldukça önemliydi ve bunu birkaç kurulum seçeneği üzerinde çalışmak için kullandık. Bu ilk etap, rallinin geri kalanından oldukça farklı; yol boyunca uzanan bir sürü büyük kaya ile sıkı ve virajlı. Yani her şey onu temiz ve düzenli tutmakla ilgiliydi ve şimdi yarına bakıyoruz. Burada yollar oldukça yumuşak olduğu için, birinci ve ikinci geçişler arasında her zaman büyük bir değişim oluyor, bu yüzden yarın öğleden sonra, özellikle yolda ikinci olarak birkaç sürprizle karşılaşabiliriz.”

Katsuta da “En sevdiğim etkinliklerden biri olduğu için bu ralliyi dört gözle bekliyordum. Shakedown’da araç çok iyi çalışıyor gibi görünüyordu, bu yüzden takım hazırlanmak için çok iyi bir iş çıkardı. Bu araba ile bu yollarda gideceğim için gerçekten heyecanlıyım ve eminim ki önümüzdeki üç gün eğlenceli olacak ama aynı zamanda büyük bir meydan okuma olacak. Bu ilk süper özel etkinlikte, yolun kenarındaki büyük kayalara her şey olabilir ve ralliniz kolayca sona erebilir, bu yüzden oldukça sakin sürmem gerekiyordu. Yarın büyük gün olacak. Sıkıca zorlamaya ve elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağım” dedi. Yarın (cuma), 133 rekabetçi km ile rallinin en uzun günü. Kuzeydeki tanıdık Peipsiaare ve Mustvee etapları ve güneydeki Raanitsa, Neeruti’den tek bir geçiş günü tamamlamadan önce, Tartu’daki gün ortası hizmetinin her iki tarafında iki kez geçilecek. | TGR, 20 Temmuz 2023 : 23.57

Estonya Rallisi Geçici Genel Klasman (1.Gün)
1 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 3m03.1s
2 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +0.0s
3 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +0.1s
4 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1.0s
5 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +2.6s
6 Teemu Suninen/Mikko Markkula (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +3.9s
7 Pierre-Louis Loubet/Nicolas Gilsoul (Ford Puma Rally1 HYBRID) +4.4s
8 Miko Marczyk/Szymon Gospodarczyk (Škoda Fabia RS Rally2) +5.9s
9 Georg Linnamäe/James Morgan (Hyundai i20 N Rally2) +6.0s
10 Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen (Škoda Fabia RS Rally2) +6.6s

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Arşiv

Go To Top