Safari’de podyum Yaris’lerin

TGR, Sébastien Ogier’in lider ve takım arkadaşları Kalle Rovanpera ile Elfyn Evans’ın podyumu paylaşmaları nedeniyle Kenya Safari Rallisi’nin ilk tam gününde gösterdiği güçlü performansın ardından ilk üç sırayı aldı. Perşembe günkü start töreni ve Kenya’nın başkenti Nairobi’deki süper özel etabın ardından, ekipler cuma günü Naivasha Gölü çevresinde üç etaptan oluşan iki ayak geçtiler. Ogier sabaha alışılmış bir şekilde etkileyici bir başlangıç yaptı ve açılıştaki Loldia etabını 7,5 saniye farkla kazanarak liderliği ele geçirerek SS3 Jeotermal’in ardından farkı 11,9 saniyeye çıkardı. Rovanpera daha sonra günün en uzun etabı olan Kedong’u sabah ayağının sonunda Ogier’e 2,5 saniye kala 8 saniye farkla kazandı. Ogier, SS4’teki hibrit desteğin kaybı nedeniyle biraz engellendi. Öğleden sonra, Ogier ağırlıktan tasarruf etmek için bunu yapan tek Rally1 pilotu olarak sadece bir yedek lastik aldı ve bu stratejisi cömertçe meyvesini verdi; her üç etabı da kazandı ve günü 22,8 sn önde tamamladı. İkinci sıradaki Rovanpera ile üçüncü durumdaki Evans’ın 20,7 saniye önünde lider giderken, Hyundai’den Lappi 10,5 saniye farkla podyumun peşinde yer aldı. Katsuta, zorlu ve zorlu etaplarda arabasında bir miktar hasara maruz kalmasına rağmen, ilk beşte dördüncü GR Yaris Rally1 Hybrid ekibi oldu ve günün sonuna yalnızca 25 saniye geride ulaştı.

Takım direktörü Jari-Matti Latvala, günün sonuında yaptığı açıklamada “ekibimizin ve araçlarımızın bugünü atlatmasından çok memnunum. İyi performans gösterdiler. Çok fazla sorun yaşamadılar ve tüm arabalar iyi çalıştı. Bu çok zor bir olay ve sabır çok önemli. Burada veya orada birkaç saniye kaybediyorsanız çok fazla endişelenmenize gerek yok çünkü bu muhtemelen sonucu etkilemiyor. Seb, bu öğleden sonra yalnızca bir yedek lastik alma kararı aldı ve biraz daha dikkatli olarak bunun işe yarayacağını gösterdi. İlk tam gün bitti ama biliyoruz ki yarın daha zorlu etaplar ve daha fazla taşla herkes için daha zor bir gün olacak. Normalde yarın biraz daha drama bekleyebiliriz ama umarım bizim için bugünkü gibi bir gün yaşar ve bir kez daha temiz bir şekilde atlatırız” derken, takımın genç pilotu Kalle Rovanpera da yine günün sonunda şunları söyledi; “bugünden oldukça memnunum. Ayağın ilk aşaması, çok fazla temizlik ve yer yer gevşek çakıl ile bizim için en zor olanıydı. Sonra sonraki etaplar çok daha hızlıydı ve daha fazla zorlayabileceğimi hissettim ve bu sabahki son etap gerçekten iyiydi; Sanırım orada biraz zekice sürdük. Bu öğleden sonra ilkinde istediğimden daha fazla zaman kaybettim: kuruyor ve gevşiyordu ve düzenim bunun için pek iyi çalışmadı. Ondan sonra iyi bir tempo tutturmaya çalıştım ve çok fazla zaman kaybetmedik. Elbette liderliğe biraz daha yakın olmak isterdim ama yarın hala çok uzun bir gün ve bugünden çok daha zor olacak, bu yüzden beladan uzak durmaya çalışacağız.”

Takımın İrlandalısı Elfyn Evans; “bizim için biraz durgun bir gün oldu ama sorunsuz bir şekilde atlattık. Tabii biraz daha hızlı olsak iyi olurdu ve geriye dönüp baktığımızda belki bu sabah şartların bu kadar çetin olmadığı bir zamanda birkaç risk daha alabilirdik. Ancak öndeki arabaların çıkardığı çok sayıda kayayla burada dengeyi bulmak çok zor. Öğleden sonra genellikle daha iyiydi, ancak uzun Kedong etabında çok sayıda büyük delik ve taş vardı ve saldırmanın ne kadar zor olduğuna karar vermek zordu. Daha gidilecek çok yol var ve yarın muhtemelen zor bir gün olacak, o yüzden bekleyip neler olacağını görelim” diye görüşlerini açıklarken, efsane şampiyon ve ralli lideri Sébastien Ogier de görüşlerini şöyle özetledi; “bizim için oldukça güzel bir gün oldu, aslında neredeyse mükemmeldi. Çok iyi bir tempomuz vardı ve bu gece lider olduğum için mutluyum. Bu sabah ilk iki etabı zorlamaya çalıştım ve arabada çok eğlendim. Üçüncüsünde her zaman biraz korku var ve kumdan çok sayıda kaya çıkıyor ve birkaç kilometre sonra hibriti kaybettik, bu da biraz performansa mal oldu. Bu öğleden sonra, sadece bir yedek lastikle gitmenin mümkün olduğunu ve çok temiz ve düzgün sürersem, daha hafif olma avantajıyla yine de hızlı olabileceğimi hissettim. Ödendi ve bundan memnunum. Kenya’da Cuma gününü ilk kez büyük bir zaman kaybı olmadan atlattım, bu yüzden rallinin en büyük günü olan ve geçilmesi çok zor etaplar olan yarın da böyle devam edebileceğimizi umalım.” | 23 Haziran 2023 : 22.24

Safari Rallisi 2’nci günün sonu (Cuma) Geçici Klasman:
1 Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid) 1h14m38.7s
2 Kalle Rovanpera/Jonne Halttunen (Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid) +22.8s
3 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid) +43.5s
4 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 Hybrid) +54.0s
5 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid) +1m19.4s
6 Dani Sordo/Cándido Carrera (Hyundai i20 N Rally1 Hybrid) +1m28.4s
7 Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 Hybrid) +3m03.3s
8 Pierre-Louis Loubet/Nicolas Gilsoul (Ford Puma Rally1 Hybrid) +7m04.9s
9 Grégoire Munster/Louis Louka (Ford Fiesta Rally2) +8m50.7s
10 Kajetan Kajetanowicz/Maciej Szczepaniak (Skoda Fabia Rally2 evo) +9m17.1s

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Arşiv

Go To Top