Kar savaşı

TGRWRT, İsveç Rallisi’ndeki FIA Dünya Ralli Şampiyonası sezonunun ikinci turunun ardından, kar ve buzla geçen zorlu bir hafta sonunun ardından podyum bitişini kıl payı kaçırmasına rağmen, üreticiler sıralamasında liderliğini sürdürüyor. Kalle Rovanpera, son aşamaya kadar zorlu bir mücadelenin ardından üçüncüden sadece 5,1 saniye sonra dördüncü oldu. Daha sıcak koşullar, geçen yılın İsveç Rallisi galibinin bu kez cuma günü yolda birinci olarak daha dezavantajlı durumda olduğu anlamına geliyordu, ancak son güne bir podyum konumundan sadece 3,8 saniye uzakta başlamak için iyi mücadele etti. Pazar günkü açılış etabındaki etap zaferi sayesinde bu fark 1,1 saniyeye daha da düşürüldü, ancak Thierry Neuville (Hyundai) bir sonraki aşamada yanıt verdi ve sırayı korumayı başardı. Rallinin sonundaki Power Stage’deki en hızlı üçüncü zaman için fazladan üç bonus puan alan Rovanpera, sürücüler şampiyonasında lider Ott Tänak’ın (M-Sport Ford) sadece üç puan gerisinde ikinci olmaya devam ediyor. Elfyn Evans, zorlu koşullarda araçla olan hissini geliştirmek için ralli sırasında çalıştıktan sonra, genel klasmanda Rovanpera’nın bir sıra gerisinde beşinci oldu. Bu, Rovanpera’dan sadece 0,6 saniye sonra ve O’ndan 0,015 saniye daha hızlı olan ve O’nu şampiyonada dördüncü tutan Power Stage’deki en iyi ikinci zamanla sonuçlandı. Power Stage’den alınan ekstra puanlar, TGR-WRT’nin üreticiler şampiyonasında 14 puanla liderliğini koruduğu anlamına geliyor. İsveç Rallisi, takımın üç araçlık üretici kadrosunun bir parçası olarak Takamoto Katsuta için ilk yarıştı ve Japon sürücü cuma sabahı liderlik mücadelesine katılıp bir etap kazandığında etkileyici bir performans sergiledi. Öğleden sonra etapları sıralayan ve arabasını yuvarlanan kar yığınlarına yakalanan Katsuta, cumartesi günü yeniden yola çıktı ve karda yolu açarken değerli yeni deneyimler kazandı. Artık bir puan finişi için çekişme içinde olmayan arabası, önceki testte bir sorun bildirdikten sonra pazar günkü son etaptan önce emekliye ayrıldı. Bu hafta sonu TGR-WRT için bir ilk daha yaşandı ve Lorenzo Bertelli, GR Yaris Rally1 Hybrid’in direksiyonuna geçen ilk müşteri sürücü oldu. Ara sıra WRC’ye katıldığı zamanlarda her zaman popüler ve coşkulu bir duruş sergileyen İtalyan sürücü, en sevdiği rallilerden birinde araba kullanma, her etabı tamamlama ve 14’ncü sırada bitirme deneyiminin keyfini çıkardı.

Jari-Matti Latvala; “Geçmişte genellikle bizim için güçlü bir olay olduğu göz önüne alındığında, bu kesinlikle daha fazlasını almayı umduğumuz bir ralliydi. İlk gün koşulların yol pozisyonlarımız için ideal olmadığı ve daha geriden başlayanların atak yapıp boşluk oluşturabildiği zamanlarda biraz zorlandık. Karşı koymaya çalıştık ve hız açısından bazı olumlu işaretler gördüğümüzü düşünüyorum ama sonunda işler bizim için tam olarak tıklanmadı. Burada tüm takımlar arasında harika bir mücadele gördük ve rekabetin bu yıl tıpkı beklediğimiz gibi çok yakın olacağı açık. Power Stage’den alınan sonuçlarla hala bazı iyi puanlar aldık: Üreticiler şampiyonasındaki liderliğimizi koruyoruz ve Kalle, Meksika’da yolu açmak zorunda kalmadan sürücüler sıralamasında liderliğe yakın duruyor.”

Kalle Rovanpera; “Oldukça zor bir hafta sonu oldu ama sonunda oldukça mutlu olabiliriz. Cuma günü yolu açarken, iki kez sürdüğümüz tek zorlu etapta 30 saniyenin üzerinde kaybettik ve finişte 25 saniye gerideydik, bu nedenle bu koşullarda oldukça iyi bir ralli yaptık. Bu sabah ilk etapta hemen iyi bir zaman geçirebilir ve Thierry ile mücadele edebilirdik, ancak ikinci geçişte bu tür tek düze koşullarda araçla tempomuzdan yoksunduk. Bütün hafta sonu çok zorladık ama etapların ikinci geçişlerinde zamanlar orada değildi. En azından Meksika’da yolu açmak zorunda kalmayacağız ve oraya taze bir zihinle gidebilir ve umarım iyi bir ralli yaparız.”

Elfyn Evans; “Zor bir hafta sonuydu ve umduğumuz ve bunun için çalıştığımız gibi olmadı. Şahsen, araca gerçekten güvenmek için mücadele ettim ve ama birkaç hata da yaptık. O anlamda en azından birkaç puanla ayrıldığım için mutluyum fakat rallilere bundan daha iyi performans ve sonuç için geliyoruz. Ralliden sonra gözden geçireceğimiz ve gelecek için üzerinde çalışacağımız bir kaç alan var, ancak İsveç her zaman çok özel bir ralli. Şimdi odağın toprağa geçmesi gerekiyor ve Meksika’yı sabırsızlıkla bekliyorum.”

Takamoto Katsuta; “Bu hafta sonu araçta kendimi gerçekten iyi hissettim. Cuma günkü kazadan sonra arabayı tamir eden ekibe teşekkürler, böylece Cumartesi ve Pazar etaplarından gelecek için yardımcı olacak birçok deneyim elde edebildim. Ne yazık ki bugün ralliyi bitiremedik: Güç eksikliği hissetmeye başladım ve mühendisler verileri kontrol edip bir sorun olduğunu görünce devam edemedik. Burada iyi bir sonuç alamadığımız için takım adına üzgünüm ama bir sonraki rallide iyi performans göstermeye çalışacağım.” WRC, 16-19 Mart tarihlerinde 2020’den bu yana ilk kez Meksika Rallisi’ne geri dönüyor. Sezonun ilk toprak rallisi, 30°C civarında sıcaklıklara sahip ve deniz seviyesinden 2.747 metre yükseklikte zirve yapan bir rota ile yüksek rakım da önemli bir faktör. | 12 Şubat 2023 : 20.30

İsveç Rallisi Genel Klasman
1 Ott Tanak/Martin Jarveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID) 2s25dk54.5s
2 Craig Breen/James Fulton (Hyundai i20 N Rally1 HİBRİT) +18.7s
3 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HİBRİT) +20.0s
4 Kalle Rovanpera/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +25.1s
5 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1dk24.0s
6 Pierre-Louis Loubet/Nicolas Gilsoul (Ford Puma Rally1 HYBRID) +5dk59.0s
7 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +7dk42,4s
8 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Skoda Fabia RS Rally2) +7dk48,1s
9 Ole Christian Veiby/Torstein Eriksen (Volkswagen Polo GTI R5) +8dk30.4s
10 Sami Pajari/Enni Malkonen (Skoda Fabia RS Rally2) +9dk3.2s

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Arşiv

Go To Top