Ulusal kupa Solberg’lerin

Baba ve oğul Petter ve Oliver Solberg, İsveç’teki Pite Havsbad’da kar ve buz üzerinde üst üste ikinci kez Norveç Takımı için Uluslar Kupası şampiyonluğunda avantaj elde etti. İkili, buz gibi aksiyonla geçen yoğun bir öğleden sonrayı heyecan verici bir finalde Team All Stars’tan Thierry Neuville ve Felipe Drugovich’i 3-1 mağlup etti. Ev sahibi taraftarlarına hayal kırıklığı yaratan İsveç Takımı’ndan Mattias Ekström ve Johan Kristoffersson, Ekström’ün Petter Solberg’e karşı saniyenin binde biri farkla kazanmasına rağmen yarı finalde Norveç Takımı’na yenildi. Almanya Takımından Sebastian Vettel ve Mick Schumacher de Team All Stars’a yenilerek yarı finale çıktılar. Finlandiya Takımı’nın F1 harikaları Mika Hakkinen ve Valtteri Bottas, eROC Takımı’nın simracer’ları Lucas Blakeley ve Jarno Opmeer tarafından şok bir yenilgiye uğrayan erken kayıplar arasındaydı. Tüm aksiyon yarın (Pazar) Kuzey Kutup Dairesi’nden sadece 60 mil uzakta donmuş Baltık Denizi’nde 12.00-15.00 CET arasında bireysel Şampiyonlar Yarışı ile devam edecek.

Norveç Takımı’dan baba-oğul Petter ve Oliver Solberg çifti, ROC Nations Cup’ta İsveçteki Pite Havsbad’ın kar ve buzunda çarpıcı bir zafer kazanarak geçen yıl ilk kez kazandıkları unvanı korumalarının ardından kutladılar. Kuzey Kutup Dairesi’nden sadece 60 mil uzakta, donmuş Baltık Denizi’nde güneşli bir öğleden sonra, Formula 1, Formula 2, IndyCar, Le Mans, W Series, World Rally, World Rallycross, Nitro Rallycross dahil olmak üzere dünyanın en büyük motor sporları serisinin efsaneleri ve X-Games – ulusal ve bölgesel gurur için savaşmak üzere çiftler halinde bir araya geldi. Çarpıcı bir araba karışımında ROC’nin ikonik çapraz köprüsünün bulunduğu paralel bir pistte kafa kafaya yarıştılar. Bu yılki güçlü makine yelpazesinde elektrikli Cupra UrbanRebel Concept, QEV tarafından desteklenen Zeroid X1 ralli kros arabası ve FC1-X Nitro Rallycross arabası yer aldı. Off-road Polaris RZR PRO XP, artık %100 fosilsiz biyoyakıtla çalışan SuperCar Lites gibi ROC’ye hoş bir dönüş yaptı. FIA Dünya Ralli ve Dünya Ralli-Kros Şampiyonu Petter Solberg ve yükselen WRC yıldızı oğlu Oliver Solberg, finalde Team All Stars’ın gücüne karşı galip gelirken, ne kadar buz gibi bir aksiyon festivaliydi: 17 WRC rallisi galibi Thierry Neuville ve hüküm süren FIA F2 Şampiyonu Felipe Drugovich rekabette geride kaldı. İlk etapta Neuville, hem Oliver hem de Petter haftaya memleketi Brezilya’nın otuz derece sıcağında başlayan Felipe Drugovich’i yenmeden önce Petter Solberg’in meydan okumasını gördü. Oliver daha sonra kesin galibiyeti almak için Neuville’i mağlup etti, bu da Norveç Takımının ROC Uluslar Kupası kupasını elinde tuttuğu anlamına geliyor.

Ardından memnun bir Petter Solberg şunları söyledi: “Herkes Şampiyonlar Yarışını sever ama bugün gergindim: koşullar her koşuda değişiyor, bu yüzden hata yapmak kolaydı. Midenizde kelebekler uçuşuyor ve yine de dışarı çıkıp yaptığınız şeyi yapmanız gerekiyor. Sébastien Loeb geç geldiği için pek şansı yoktu ama onu yenmek oldukça zevkliydi. Sonra duygu daha iyi ve daha iyi hale geldi. Oliver’a gelince, onun hızlı olduğunu biliyordum ama İsveçli sürücülere karşı gerçekten mükemmel bir rekabete ihtiyacınız var. Yaptığı buydu ve finalde de aynısı. Oliver harika bir yarış günü geçirdi: sadece kazanmak için değil, hızı için de. Geçen yıl olduğu gibi bugün de beni kurtardı. Race of Champions’ın arkasındaki tüm ekibe teşekkür etmek istiyorum. Her zamanki gibi harika bir atmosfer oldu. Bunu sürücüler, pist ve dahil olan herkesle organize etmek büyük bir iş ve bunun bir parçası olduğum için çok mutluyum. Yaptıkları, tutkuları ve pozitiflikleri karşısında Fredrik, Jessie ve ekipten çok etkilendim. Bu gece büyük bir alkışı hak ettiler”.

Oliver Solberg ise şunları ekledi: “ROC Nations Cup’ı tekrar kazanmak harika, özellikle de geçen yıl WRC takım arkadaşım Thierry Neuville’e karşı son elemeyi kazanmak. Onu pek yenme eğiliminde değilim, bu yüzden onu yendiğim için çok mutluyum. All Stars Takımını tebrik ediyoruz ve Felipe de harika bir iş çıkardı. Dün antrenman için arabada beraberdik ve büyük atlayışlarla birlikte çok eğlendik. Belki de biraz fazla hızlı olduğu için onu arabaya bindirmemeliydim. Bugün bu kadar hızlı gittiğimi bilmiyordum. En başta Loeb, Ekström ve Kristoffersson’a karşı yarışmaya başladığınızda çok geriliyorsunuz. Ama tutarlı tur zaamnlarım vardı. Bu olduğunda, aşırıya kaçmak istemezsiniz, sadece her zaman yaptığınız gibi sürmeye çalışırsınız. İşe yaradığında harika bir duygu.” Yenilen finalistler Team All Stars da güzel bir öğleden sonra işi yaptı, ancak kupayı eve getirmeyi kıl payı kaçırdılar.

Thierry Neuville de gün sonunda şunları ifade etti; “Bu harika bir olay. Hedefim, her yarışta olabildiğince hızlı gitmek ve her araca olabildiğince çabuk uyum sağlamaktı. Ayrıca Felipe’nin havaya girmesine ve bu tür sürüşü anlamasına yardımcı oluyordum. Ralli pilotları bu kadar çabuk gelişen bir piste alışkındır, ancak bu pistler daha zor, bu nedenle Felipe gün boyunca sürüşü ve öğrenmesi ile beni gerçekten etkiledi. Felipe’nin gelişimi fark yarattı ve bu yüzden finale kadar geldik. Bugün birçok yarış kazandım ve Sebastian Vettel’i yenmek kesinlikle özel bir şeydi. Bugün benim için mükemmele yakındı, ta ki sonunda Oliver’a karşı mahvedene kadar. Açıkçası kaybetmeyi sevmiyorum ama Oliver çok iyi sürüyordu ve böyle bir yarışmada her zaman çok sert gönderir, bu yüzden gerçekten sıkı olacağını biliyordum. Sonunda beni büyük bir farkla yendi, kendisine çok iyi davranıldı.”

Felipe Drugovich de şu açıklamayı yaptı; “Finale çıkmayı beklemiyordum. Bugünkü öğrenme eğrisi, diğer uygulama günlerinden bile daha dikti. O günlerde mesele, bir arabada biraz denemek, sonra durup uzun süre beklemekten ibaretti. Bugün her zaman araba kullanıyordu ki bu çok yardımcı oluyor. Buzda sürüş, kontrol için gerçekten harika bir uygulamadır. Açıkçası, teknik pistte yaptığımıza yakın değil ama size çok şey öğretiyor, bu yüzden öğrenmeye devam etmeyi umuyorum. Piste her çıktığımda kendimi daha iyi hissediyorum, bu yüzden umarım bu öğrenme eğrisini koruyabilir ve diğer oyuncularla yakınlaşabilirim. Kar ve buz üzerindeki pist koşulları hava durumuna bağlı olarak hızla değişebileceğinden, ROC’nin geleneksel grup aşaması gerçekleşmedi. Bunun yerine bu yılki ÇHC Uluslar Kupası düz eleme sistemi kullandı. Mümkün olduğu kadar adil hale getirmek için, yarışlara dört eleme üzerinden karar verildi ve her sürücü diğer takımın iki sürücüsüne karşı yarıştı. 2-2 berabere kalan maçlarda, en iyi toplam süreye sahip olan takım geçmeyi başardı.”

Sahayı dolduran ev sahibi taraftarları şaşırtan ise İsveç Takımı’ndan Mattias Ekström ve Johan Kristoffersson’ün yarı finalde Norveç Takımı’na karşı aldığı sonuçtu. İki Dünya Ralli-Kros Şampiyonu 2-2 berabere kaldı, ancak en hızlı toplam süreleri saydılar. Bu sonuç, Ekström’ün Petter Solberg’i saniyenin binde biri farkla mağlup ettiği ROC tarihindeki en sıkı bitişlerden birine rağmen geldi. Almanya Takımı’nın dört kez F1 Dünya Şampiyonu Sebastian Vettel ve F1 yarışçısı arkadaşı Mick Schumacher de Team All Stars’a 3-1 yenilmeden önce yarı finale kadar yükseldiler. Team Nordic’in dokuz kez Le Mans 24 Saat galibi Tom Kristensen ve İsveç Takımına 4-0 yenilen IndyCar yarış galibi Felix Rosenqvist de dahil olmak üzere küresel motor sporlarının bazı büyük yıldızları çeyrek finale yükseldi. Fransa Takımı’nın dokuz kez Dünya Ralli Şampiyonu Sébastien Loeb ve 2022 eTouring Araç Dünya Kupası Şampiyonu Adrien Tambay, Norveç Takımı’na çeyrek finalde 4-0 yenildiler. Loeb bu sabah helikopterle sahaya uçtu ve bugünkü yarış başlamadan sadece bir saat önce geldi. Artık bireysel Şampiyonlar Yarışında tacını savunurken yarın daha iyi şanslar umacak. ABD takımının doğa sporları efsanesi ve Nitro Rallycross Şampiyonu Travis Pastrana ve rallikros ustası arkadaşı Tanner Foust da Pastrana Drugovich’e karşı tek başına galibiyet almasına rağmen Team All Stars’a 3-1 yenildikleri için çeyrek finale çıktılar.

Bu aşamadaki diğer bir zayiat, Almanya Takımına 3-0 yenilen Team eROC’un F1 Esports Pro Series Şampiyonları Lucas Blakeley ve Jarno Opmeer oldu. Ancak simülasyon yarışçıları, çarpıcı bir erken şoku atlattıktan sonra bu gece rahat uyuyabilirler. Öğleden sonraki hareketlilik, iki 1. Raunt play-off’unda büyük bir sürprizle başladı ve Finlandiya Takımının F1 harikalarından Mika Hakkinen ve Valtteri Bottas eROC Takımına gitti. Blakeley, geçen yıl gerçek bir otomobille yaptığı ilk yarışta Vettel’i mağlup ettiği zamanki kahramanlıklarını tekrarladı ve bu sefer her iki Finliyi de büyüyen kurban listesine ekledi. Bottas ve Hakkinen, Opmeer’i toplamda 2-2’lik bir skorla yendi, ancak toplam tur sürelerini geri saydılar. GB Takımı’nın 13 kez Formula 1 grand prix galibi David Coulthard ve üç kez W Serisi Şampiyonu Jamie Chadwick erken veda eden diğer ikili oldu. Chadwick, Vettel’e karşı kazandığı ısıyı kazanarak ulusal gururun bir kısmını kurtarmasına rağmen, Almanya Takımına 3-1 mağlup oldular. Bugünkü (Pazar) pist aktiviteleri öncesinde, sürücüler beyin ve omurilik yaralanmaları üzerine ileri araştırma enstitüsü (ICM) ile birlikte ROC’nin yokluğuna sahip arkadaşı (ve altı kez ROC Uluslar Kupası galibi) Michael Schumacher’in iyileşmesi için pankart açtılar. Yarış aksiyonu, yarının bireysel Şampiyonlar Yarışı (29 Ocak Pazar, 12:00-15:00 CET) ile devam edecek. | 29 Ocak 2023 : 12.00

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top