“Rallikrosta hedef..”

20 Kasım’da Körfez Yarış Pisti’nde düzenlenen 2022 Türkiye Rallikros Finali’nde Control 2’si ile kategori 3’te kariyerinin üçüncü Türkiye Şampiyonluğunu kazanan İstanbullu sporcu ve iş insanı Halid Avdagiç, 2022 yarış sezonu ilgili olarak Ralli Dünyası Dergisi’nin sorularını içtenlikle yanıtladı. Pendik’te üretilerek dünyaya satılan yerli ve milli yarış otomobili Süper Cars Lites rallikros ile tüm dünyada ilgi odağı olan ve alkışlanan Avitaş’ta motorsport direktörü olarak görev yapmakta olan Halid Avdagiç’in içinde bulunduğumuz sezon ve genel ile ilgili sorularımıza verdiği yanıtlar yine çok konuşulacak, yorumlar yapılacak.

-Sezon senin için sancılı başladı diyebilir miyiz? Sezona yeterince ve eksiksiz hazırlanabildiğini söyleyebilir misin?
Öncelikle Ralli Ajansı’na teşekkür ederek başlamak istiyorum. 2021 kuralları için yaptığımız tespit ve önerilerin karşılık bulmamasından dolayı, 2022 için daha kapsamlı bir süreç yürütmeye karar verdik. Bu bağlamda yerli ve milli yarış otomobilimizin doğru kategoride yarışabilmesi için Tahkim Kurulu’na müracaat ettik. Netice itibariyle talebimiz haklı bulundu ve 2022’de yarışabildik. İdari açıdan yaşananlar devam ederken, teknik açıdan takımımız ve otomobilimiz yarışmak için hazırdı. Bu sayede kararın çıktığı hafta Orhangazi’de yarışabildik.

-Yerel elemeler ulusal final, şampiyona için doğru bir tercih mi? Beklentileri karşılıyor mu?
Bizim arzumuz en son 2016’da yapıldığı gibi çoklu kalkışlı rallikros şampiyonası yapılması. Fakat bugünkü yapı ile bu çok zor. Zira sporu büyütmek gibi bir hedeflerinin olmadığını düşünüyorum. Yerli ve milli yarış otomobillerimiz dünyanın dört bir tarafında birçok şampiyonada start alırken, Türkiye’de Tahkim Kurulu kararı ile Kategori-3’te yarışma fırsatı bulduk. Umudumuz, 2024’te bu yapının değişmesi ve sporumuzu büyütecek bir yönetimin işbaşına gelmesidir.

-Elemelerde daha fazla sayıda sporcu ve araç yer almasına karşın finaldeki katılım sayısını nasıl değerlendirmeliyiz?
Mevcut yapının bu yarışı yapmış olması bile onlar açısından büyük başarı. Katılımcı sayısı ile dertlenen herhangi bir yöneticiyi, final yarışının hafta sonunda pistte göremedim.  Hal böyle olunca ancak olağanüstü genel kurul ile bu durumu hemen değiştirebiliriz.

-Körfez pistindeki parkur, final yarışı için yeterli bir ölçüt mü? Alternatifler neden olamadı?
Pistin kurgusu çok amatörce hazırlanmış. Köprünün giriş ve çıkış rampaları tam bir rezalet. Şigan geçişleri metal panolar her türlü felakete açık. Dünyayı bilmeden, görmeden ancak bu kadar olabiliyor.

-Yarı finallerin (yetersiz katılım nedeniyle) yapılmamasının sporcu üzerindeki etkisi neler olabilir?
Hiçbir kategoride 6 otomobilden fazla katılım olmayınca, yarışın direktörü doğru bir karar ile süreci yürüttü. Problem, bugünkü yapı. Rallikros branşının gelişimi için ne yaptılar? Umarım en kısa sürede bu yapı değişir.

-Bu yıl kategori özelinde ve genelde katılım ve rekabet nasıldı?
Çok keyifli ve heyecanlı yarışlar oldu. Keşke daha çok otomobil olsaydı. Ama esas hedef çoklu kalkışlı rallikros şampiyonası yapılması.

-Seyirci yine yeterince görülmedi. ‘Delikanlı’ya ilgi azalıyor mu?
Rekabet olmayan yerde seyirci beklemek çok mantıklı değil. Medyada sporumuzun görünürlük değerlerinin konuşulduğu yerde, şampiyona final yarışının yapılacağı ile ilgili çıkan bilgi ve haberler çok kısıtlı idi. Dolayısı ile seyirciler aile ve arkadaşlarımız ile sınırlı kaldı.

-2023, nasıl bir sezon olacak? Özelinde, neler yapmayı planlıyorsun?
Avitas Motorsport’un Avrupa ve Amerika operasyonlarını 2023 için geliştiriyor ve büyütüyoruz. Türkiye için hedefimiz ise, “yapılır ve yarışma imkânımız olur ise” TRX ile sınırlı kalacak.

-SuperCar Lites’lerin Türkiye’de yarışma hala olasılığı zayıf mı?
İçinde bulunduğumuz şampiyonaların Türkiye’ye gelmesi durumunda SuperCar Lites sahne alacaktır. Konu ile ilgili önemli çalışmalarımız var. Gelişmeleri öncelikle Ralli Ajansı ile paylaşıyor olacağız.

-Elektrikli araç konusunda yeni bir fikir, plan proje, uygulamanız olacak mı?
SuperCar Lites elektrikli versiyonun İspanyol QEV için geliştirdik ve 21 adet RX2e’nin satışını 2021’de gerçekleştirdik. Diğer yandan 2018’den bu yana üzerinde çalıştığımız 1.000 BHP gücündeki elektrikli FC1 rallikros otomobilinin önemli bir paydaşı olmayı başardık. FC1 ile Nitro RallyCross – NRX içinde 2022’de yarışmaya başladık.

-Dünya genelinde nasıl bir 2023 beklentisi hakim? Nasıl bir yıl olacağını öngörüyorsun?
Artan enerji maliyetlerinden dolayı batı dünyasında oldukça sıkışık bir piyasa var. Ancak yeni gelen jenerasyonun ilgisini çeken organizasyonlar ayakta kalacak. 2023 yılının da bu çerçevede şekilleneceğini öngörüyorum.

-Temenni, dilek ve beklentilerin..
2023 yılının sağlık ve huzur içinde, bereketli olmasını diliyorum.  | 10 Aralık 2022 : 17.00

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top