Pistte kalan puan alır

Formula 1, sezonun en tehlikeli pisti olarak nitelendirilen Suudi Arabistan GP ile devam ediyor. Cuma ve Cumartesi günü yaşanan ve yürekleri ağıza getiren korkunç kazaların ardından Sergio Perez’in pole pozisyonunda olduğu yarış takım arkadaşı ve son dünya şampiyonu Max Verstappen’in galibiyetiyle son buldu. Son sekiz tur boyunca Leclerc ile yaşanan liderlik çekişmesine rağmen galibiyete ulaşan Verstappen’in ardında Ferrari pilotları Leclerc ikinci ve Carlos Sainz üçüncü sırada podyumu gören isimler oldu. Sadece 14 pilotun damalı bayrağı görebildiği Suudi Arabistan GP’nin ardından sezon iki hafta sonra Avustralya GP ile devam edecek. 

İlk 10 Tur | Yarış başladı ve Perez Leclerc’in önünü kapatarak liderliği kaptırmadı ancak birkaç viraj sonra Verstappen, Sainz’dan üçüncüğü ele geçirdi. Bu sırada Guanyu Zhou’nun debriyajı sıkıştığı için son sıraya geriledi. Alphine pilotları Esteban Ocon ve Fernando Alonso arasında dokuz tur boyunca yakın ve bol dışarı taşmalı mücadele yaşandı. Alonso, DRS ile Ocon’u geçtikten sonra Ocon’a takımından yerini koruması söylendi. Alonso 6’ncı, Ocon ise 7’nci sıradaydı. 16’ncı sırada yarışa başlayan Hamilton, Stroll’u de geçerek 12’nci sıraya yükseldi.

11-20. Tur | İlk on tur içerisinde en çok yer kazanan/kaybedene bakıldığında, Hamilton üç sıra kazanırken, Ricciardo’nun ise dört sıra kaybettiği kaydedildi. Magnussen, Bottas’a karşı şansını denedi ama dışarı taştı ve yerini korudu. 15’inci turda Perez pite girdi. Pitten çıktığı sırada sarı bayraklar havalandı çünkü Nicholas Latifi, cuma günü ilk antrenmanda kaza yaptığı aynı yerde yine kontrolü kaybederek bariyerlere çarptı. Sarı bayraklar havalandığında Leclerc liderliği ele almıştı. Böylece Perez liderliğini şanssız bir stratejiyle Leclerc’e kaptırdı ve iki sıra kaybetti. Ardından Leclerc ve Verstappen hemen pite girdi ve lastik tazeledi. Sainz da pite giren bir diğer isimdi ancak pitten piste çıkarken Perez’in sıkıştırmasına maruz kaldı ve bariyere çarpmaktan santimlerle kurtuldu. İlk 20 tura girilirken sıralama Leclerc, Verstappen, Perez, Sainz, Russell ve Hamilton şeklindeydi.

21-30. Tur | Leclerc ve Verstappen burun buruna sarı bayrakların inmesini bekliyordu. Yeşil bayraklarla birlikte çekişme başladı ancak Leclerc liderliğini Red Bull’a kaptırmadı. Bu sırada Perez, Sainz’a yerini geri verdi. Sıralama Leclerc, Verstappen, Sainz ve Perez şeklinde. Hamilton 6’ncı sıradaki Magnussen’i geçti ancak Magnussen bir sonraki tur yerini geri aldı. Sıralama Leclerc, Verstappen, Sainz, Perez, Russel ve Hamilton şeklinde. Leclerc farkı 1,5 saniyeye çıkardı.

31-40. Tur | Alonso, Magnussen’i geçti ancak bir tur sonra karşı atakla Magnussen yerini geri aldı. Yerini kaptıran Alonso’nun aracı bir anda yavaşlamaya başladı ve pite doğru ilerlemeye çalıştı. Saniyeler sonra bu sefer Daniel Ricciardo’nun aracında problem ortaya çıktı ve tam da DRS bölgesinde ve pit yoluna metreler kala aracını sola çekti. Sarı bayrakların ardından sanal güvenlik aracı girdi. İki pilotun hemen peşine bu sefer de Valtteri Bottas pite girerek yarıştan çekildi ve ardından Ricciardo’nun aracının girişe yakın yerde durması sebebiyle pit yolu kapatıldı. Aracında bir problem olduğunu ve pite girmek istediğini söyleyen Hamilton için şanssız bir durumdu. Son 3 turda 3 pilot yarışı bırakırken pistte toplam 14 pilot var.

Son 10 Tur | Yarışın son on turuna girildiğinde hala sanal güvenlik aracı vardı. 41’inci turda yeşil bayraklarla birlikte pit yolu da açıldı ve Hamilton pite girerek 6’ncı sıradan 11’e geriledi, yeniden Magnussen’in arkasında yarışı sürdürdü. Bu sırada Verstappen, lider Leclerc ile arasındaki farkı yarım saniyeye indirdi ve yarışın son 8 turunda başa baş galibiyet mücadelesi başladı. 42’nci turda Verstappen liderliği alırken birkaç tur sonra yerini Leclerc’e kaptırdı. 43’üncü turda yan yana viraja girdikleri sırada ikisi de blokaj yaşadı ancak Leclerc erken topladı ve liderliği kaptırmadı. 47’nci turda start düzlüğünde Verstappen liderliği tekrar ele geçirdi ve bırakmadı. Albon 49’uncu turda Stroll virajı dönerken içeriye daldı ve temas sonrası aracını kenara çekti. Sarı bayraklarla son tura girildi ve 0,4 saniyelik farkla süren turun ardından damalıya ulaşan Verstappen, Suudi Arabistan GP galibiyetini elde etti. Ferrari’ler ise Leclerc önderliğinde podyuma çıkan isimler oldu. Yarış sona ererken yarış kontrolden Magnussen, Sainiz ve Perez’e, çift sarı bayrak altında yavaşlamadıkları için inceleme geldi. Komiserler kurulunun yapacağı açıklama sonrası sıralama ve puanlamalar onaylanacak.

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top