Max en erkek pilot olabilir ama…

Trabzonspor’un geçtiğimiz sezonlarda çok hakkı yendi. Artık bu sezon şampiyon olsun.” Bu görüş ülkemizde çok yaygın. Bu söylem her daim taraftar buluyor. Spor yorumcuları bile aynı görüşte. “Yaa Trabzon’a bu sezon göz yumalım” mantığı hakim. Anlaşılan, Fatih Terim’li Galatasaray’ın geçtiğimiz sezonlarda yaşattığı travmanın acısı, Süper Lig takımlarından çıkarılıyor… Bu dar görüşe sığınmam mümkün değil. Güçlü Trabzon, oynar, yener, şampiyon olur. Çatır çatır… Buna kimse gık diyemez. Ama hakemle alırsan, şaibe doğar. Örneğin; Kim In Jae’nin atılması, Vitor Hugo’nun hiç atılmaması gibi… (Bir ara bu statüde Felipe Melo vardı adam kartsız ülkesine döndü) Fenerbahçe’den bahsetmiyorum bile, çünkü kendine hayrı yok. (FB ayrı bir tartışma konusu)

Gelelim dünyaca ünlü F1 Abu Dhabi yarışına… Bir önceki Hamilton yazım öyle bir rekasiyon sağladı ki, şaşırdım kaldım?.. Arkadaş, Türkiye’de ne çok Max Verstappen’ci varmış da haberim yokmuş?.. Eski Türkiye Şampiyonları, yarış takımı sahipleri, kıdemli pilotlar, bazı spor yazarları, Max’ı öyle bir savundular ki, pes doğrusu. Yurt dışında Formula eğitimi alanlar da beni kutlayıp destekledi. Tabii her görüşe hürmetim var ve olmalı.

Özetle, mualifler, daha önceki yarışlarda AMG Mercedes’e sağlanan avantaj ve iltimasları önüme sürdü… Hamilton, burnu kaf dağındaki Wolff eleştrildi… Mercedes’in dominesi bazılarımızı çok hem de çok rahatsız etmişti. Burası kesin. Tabi herkesin tuttuğu bir pilot vardır. Bu sporun özünde var. Zaten en güzel tarafı da bu. Ama, konu dönüp dolaşıp, yazımın girişinde de belirttiğim gibi “Çok hakkı yenmişti, zararı yok bu sefer de Max şampiyon olsun”a dayanıyor iş. Formula dünyası da bu raddeye gelmişse, “Fair Race” den bahsetmek mümkün değil. Hem de hiç…. (Fair Race: Adil Yarış)

Durum daha önce de belirttiğim gibi, Formula 1 rahatsız edici duruma düşmüş durumda. Bu rahatsızlığı, kontrat, nezaket, terbiye, medeni görüş veya ortak menfaatler şimdilik önlemiş gibi görünüyor. Ama bu durum gelecek sezon sürer mi?.. Bilinmez. Mercedes en azılılarından bir avukat ordusu tuttu ve “kazanma vaadi ile” yola çıktı bile… Öte yandan, Susie Wolff aba altından sopa gösterip, “Dünya Şampiyonunu bir kişinin kararı belirleyemez. Netice düzelmezse FIA bizi kaybeder” mealinde bir açıklama yaptı, Masi’yi kastederek… Fakaaat… Lewis’in aniden asalete kapılıp, “Dava ile kazanılan Şampiyonluğu kabul edemem” demesi, Mercedes’i çaresiz ve hukuksuz bıraktı ve tornistan ettiler… Sir Hamilton’un bu tarihi açıklaması fanları tarafından nasıl karşılanacak? Bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz. Ama Türk taraftarlar bu son durumdan oldukça rahatsız oldu. Dünyaca ünlü tasarımcı Ekber Onuk, yarışla ilgili orijinal evrakları bana yollarken (Sağ olsun) Jim Russel Formula Kursu Birincisi Lokman Lokman da teknik destek sağladı. Ödülünü İngiliz Şampiyon Derek Bell’den almış olan Lokman’a da buradan teşekkür ederim. Her ikisi de Lewis’n son saniye kararından mutsuzdu… Anlaşılan 2022 olaylara gebe…

FIA Başkanlığına, bizim Mohammad bin Sulaym aday ve seçilecek gibi duruyor. Prens’i bir dizi diplomasi isteyen konu ve olay bekliyor. Umarım altından kalkar. Prens olmak bu olaylarda yetmiyor çünkü!.. 1989 yılında ülkemize Marlboro Middle East Team ile gelen Muhammed Bin Sulayem’le ormanda da bir hatıra fotoğrafım var-dı ama bulamıyorum maalesef. Soğuk, tepkisiz, mimiksiz, konuşkan olmayan Prens Sulayem, Türkiye Rallisi esnasında kendisine çekilen silahı ve kontak anahtarının elinden alınması olayını unuttu mu bilmiyorum. Ama bilinen, bizi FIA’ya şikâyet etmesi ve bizim de uzun süre rallide tek yıldız coef ile kalmamızdı.

Arapların Formula’ya heves etmesi. Kurulan tesisler, yapılan yatırımlar, sağlanan imkânlar bize Sulayem’i işaret ediyor. Başkan olacağına da inanıyorum. Son yarışta Abu Dhabi’de ortaya çıkan durum acaba yeni bir dönemin hazırlığı mı diye de düşünmeden edemiyorum… Podyumda üç dev, yanyana poz verdiler. RedBull Honda, AMG Mercedes ve Ferrari. Tahminimce, yeni gelecek yarış takımları ile bu fotoğrafı güçlendirmeyi umuyor Araplar ve diğer FIA yöneticileri. Ne kadar katılım, ne kadar heyecan, o kadar kâr… Diye bakacağım ama… Top düzeye çıkmışken Alman ve İngiliz seyirciyi de kaybetme noktasına geldi konu. Sadece Amerika’da 938 bin hane izlemiş… Ki onlar Indy’den başka kuş tanımazlar!..

Özetle, konuyu bağlayacak olursam. Formula’da en erkek pilot kim derseniz. Max Verstapen derim, tereddütsüz. Daha atak, daha cesur, daha gözü kara. Gerçek bu. Ama Şampiyona Fair’mi (Adil mi) dersen, işte o hususu çoook düşünürüm. Çok… Siz de düşünün!..

17 Aralık 2021 : 24.09 | Nurican Hızır 

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Arşiv

Go To Top