Hamilton’dan çalınan şampiyonluk

Biz futbol maçlarımızda sıklıkla hakemlere kızıyoruz ya? Tartışıp duruyoruz hep… Üzülmeyelim, sırf bizde olmuyormuş… Daha büyük hakem skandalı son GP Formula 1 Abu Dhabi yarışında yaşandı. Yarışı baştan son tura kadar domine eden AMG Mercedes pilotu Lewis Hamilton, hakem kararı ile taze red slick’li Max Werstappen’in önüne atılınca, son turda yarışı kaybedip şampiyonluktan oldu. (Aç kurtun önüne kuzu but atar gibi hem de)

Akan yarışın sıralaması hakem kararı ile değiştirilince, son şaibeli oldu. Çok rahatsız oldum, hatta gece uyuyamadım. Hemen işi bilenlerle temasa geçtim. Dostlarım “kural böyle, yapacak bir şey yok” deyip ardına sığındılar. Akan, sıralaması belli bir yarışa hangi kural karışırsa karışsın, “Fair Race” prensipi ortadan kalkmış oluyor bu durumda. Bir seyirci olarak, çok güvendiğim, çok beğendiğim Formula 1 sporu derin değer kaybına uğramıştır. En somut örnek Türkiye’de Digitürk BeiNsport’dur. Futbola şaibe karışınca 2.2 milyon olan abone sayısı bir sezonda 1.1 milyona düştü. Şimdi bu zararın telâfisi için uğraşıyorlar… Formula da bu işten zarar görecektir. Seyirci, oy veren gibidir. En ufak şeyi algılar ve zamanı gelince cezasını keser. Zaten doğrusu da budur. Dünya bu yarıştan sonra ikiye bölünse de, bu yarış hafızalardan silinmeyecektir.

Bu arada stratejik hatalar olmadı değil… Özellikle AMG Mercedes ve Toto Wolff burada eleştirilerin odağına konabilir rahatça. Telsizden ültimatom gibi emir vermesi. (hakemlere) Hamilton’u red hamura geçirmemesi, ki fırsat da vardı… Sevimsizlik yaratması, sona etken olmuştur. İddiasız giden Latifi’nin finişe 4 tur kala patlatması da ayrı bir tartışma ve araştırma konusu… “Ömür boyu RedBull kazanan” Latifi de artık şaibeli sporcudur bence.

Fakaaat… Bizde de olduğu gibi, onlarda da temaüller var. Lewis 7 kez şampiyon oldu, artık olmasın, Schumacher’e yetişmesin… Aman Red Bull Honda’yı kaybetmeyelim… Bu AMG Mercedes de sıktı artık, değişiklik olsun… İngiliz seyirci kesildi, biz Hollanda seyircisine oynayalım… (Tribüne oynamak) Türünden temaülleri bu kez iyicene hissettik. Bu ve benzeri durumlar bizde olsa, kavga nedeniydi. YAS Limanından ödül töreni yerine, naklen ve canlı kavga veriliyor olurdu… En azından takımlar arasında sürtüşme olurdu. Yâni pes ettim… Kimse sinirlenip ağız dalaşına girmedi… Küfretmedi, surat yapmadı. Bu ne medeniyet ya?.. Sinirlerin en fazla gerildiği an olay çıkmaz mı? Çıkmadı işte. Batı medeniyeti böyle bir şeymiş. Öğrenmiş olduk. Ben şahsen orada olsaydım, şahsi girişimim ile karakolluk olurdum, kesin.

Bir de şu dikkatimi çekti. Son tura RedBull Honda, Meksikalı Perez’ini göndermedi, içeri aldı. Christian Horner’in, Wolff’ten daha akıllı olduğunu tüm sezon yaşadık gördük. Ama bu niye yapıldı, anlaşılmadı?.. Zaten Meksikalı da takımına bu ricattan sonra küstü. AMG Mercedes 2 itiraz verdi, reddedildi. Şimdi tahkim kuruluna gidiyor. Yakında mahkemelik bile olabilirler, formula tarihinde ilk kez.

Görevden alınması beklenen Wolff zaten kederden zil zurna görüntülendi dün. Bir Latiffi herkesin kaderini değiştirdi!.. Yarışları bırakma noktasına gelen Lewis Hamilton’a da İngiltere Kraliçesi Margret, Sir nişanı verip, taltif edecek. Bu değeri kaybetmek istemiyorlar haliyle. Ben Hamilton olsam, nişanı alır orada da sporu bıraktığımı açıklardım. El mi yaman, ben mi yaman’ı ortaya çok net koyardım. Belki kontratı gereği yapamıyor ama… Biz delikanlılar bunu yapar mıyız? Yaparız abi yaparız. Konuyu toparlayacak olursak. Hakem, yâni adaleti dağıtanlar, tarafsız duygularla değil temaüllerle kara verdiler. Görünen köy bu. Bir çok dostum bu yazımdan dolayı bana kızacak ama ben bu konuyu böyle algıladım. Artık kusura bakmayın. | 15 Aralık 2021 : 12.32

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Arşiv

Go To Top