Evans son güne lider giriyor

Elfyn Evans, son gün öncesinde Finlandiya Rallisi’nin liderliğini üstlenmek için süper bir Cumartesi performansı sergiledi. Evans, rallinin dokuz etaptan oluşan en uzun gününe sekiz saniyeden az bir farkla ilk 5’in içinde üçüncü sırada başladı. Cuma gününe kıyasla iyileştirilmiş yol pozisyonundan en iyi şekilde yararlanan Galli, sabah ayağındaki dört etabı da kazanmak için olağanüstü formdaydı. SS8 galibiyeti Evans’ı genel klasmanda 3’üncülükten 1’inciliğe taşıdı ve öğle servisinden önce 5.6 saniyelik bir fark açtı. Öğleden sonraki ayak yakın bir mücadeleydi, ancak Evans avantajını artırmaya devam etti ve akşam karanlığı çökerken SS14’te etkileyici bir etap galibiyeti daha aldı. Günün kapanışı olan Harju etabında eşit en hızlı zamanı belirledikten sonra, 9,1 saniye farkla liderliğini korudu. Sébastien Ogier, öğleden sonra Toyota Yaris WRC’sinin kurulumunda değişiklikler yaptıktan sonra hızını artırdı ve genel klasmanda 5’nciliğe yükseldi. Genç Finli Kalle Rovanpera, SS9’da Evans’ın ardından ikinci en hızlı isimdi, ancak bir sonraki etapta yoldan çıkıp bir kum yığınına çarparak arabasının ön tarafına zarar verdikten sonra günü sona erdi. Takım, Pazar günü yeniden başlayabilmesi için aracı tamir edebildi. Esapekka Lappi, özel olarak girdiği Yaris WRC’de genel klasmanda 4’üncülüğünü korudu. Takamoto Katsuta, Yaris WRC’sinin sağ arkasına hasar verdikten sonra SS8’de durdu. Pazar günü yeniden başlayacak.

Takım Direktörü Jari-Matti Latvala, gün sonunda yaptığı değerlendirmede “pazar gününe Finlandiya Rallisi’nde lider bir sürücüye sahip olduğumuz için gerçekten mutluyuz. Elfyn bugün inanılmazdı. Hızı olduğunu biliyorduk ama Finlandiya’da bu pozisyonda olmak ve onun gibi rekabetle aradaki farkı artırmak çok dikkat çekici. Onun için ve ekip olarak bizim için harika. Yarına (Pazar) girerken kendime güveniyorum: Arkadan bir baskı olacak ama bu etapları geçmişten gayet iyi biliyoruz ve Elfyn’in hızı yeterli,  sadece hata yapmaması gerekiyor. Seb’in bu öğleden sonra daha kendinden emin göründüğünü görmek güzeldi ve şimdi genel olarak daha iyi bir konumda. Kalle’ye gelince, bu ralliye ilk kez bir WRC ile katıldığını ve bu ralliyi birçok kez yapan sürücülerle mücadele ettiğini hatırlamalıyız. Bu sadece bir deneyim meselesi ve gelecekte burada çok daha güçlü olacağına eminim” dedi.

Sébastien Ogier ise, yine günün sonunda “bu sabah benim için hala zordu, hız dünkü ile hemen hemen aynıydı. Şampiyonluk kafamın içinde çok fazlaydı ve yeterince cesaret edemedim. Ancak öğle yemeğinde, aracı sürmeyi çok daha keyifli hale getiren bir kurulum değişikliği yaptık. Bana daha fazla güven verdi ve hala yolda oldukça erken koştuğumuzu düşünürseniz, zamanlar oldukça iyiydi. Yani bu olumlu bir şey: En azından rallinin başlangıcındaki tempo eksikliğim için bazı yanıtlarım var ve bir çözüm bulabiliriz. Elfyn gerçekten güçlü bir ralli yapıyor ve şampiyonaya yaklaşabilir, ancak yarın biraz daha puan kazanmak için powerstage etabına hazırım” diye konuştu.

Son dört etaba lider girecek olan Elfyn Evans da günün sonunda şunları söyledi; “bu gece oldukça mutluyum, güçlü bir gün oldu. Bizim için güzel bir sabahtı, araba iyi çalışıyordu ve ben sadece iyi bir ritim tutmaya çalıştım. Dün pek iyi çalışmayan birkaç alanı iyileştirmek için dün gece bazı küçük değişiklikler yaptık ve şimdi oldukça fazla güven veren, burada çok yardımcı olan ve bizimki gibi itmeyi kolaylaştıran bir arabam var. Öğleden sonra bazı etaplarda biraz zaman düştü ama genel olarak günden memnun olabiliriz. Yarın gidecek daha çok yol var, bu yüzden sadece aşama aşama odaklanmamız ve yaptığımız şeyi yapmaya devam etmemiz gerekiyor.”

Kalle Rovanpera, “bu sabahki ilk birkaç etap daha büyük yollarda yine oldukça zordu, kavrama seviyesi gerçekten düşüktü ve benim düzenime ve sürüşüme pek uymuyordu. Daha teknik ve daha yol tutuşlu olan üçüncü etapta, hemen duygu gerçekten iyiydi ve oldukça iyi bir zaman ayarlayabildik. Sonra bir sonraki aşamada çok basit bir virajda hata yaptım: Kesik beklediğimden daha derindi ve bizi yana, içeriye doğru çekti. Dönmekten kurtarmaya çalıştım ama yeterli yer yoktu ve yola döndüğümüzde diğer taraftaki bu kum yığınına girdik. Benim için zor bir hafta sonu oldu ama umarım yarın yeniden başlayabiliriz” diye özetledi.

Finlandiya Rallisi’nin son günü, Jyvaskyla’nın doğusundaki Laukaa ve Ruuhimaki etaplarından iki geçişle oluşan önceki yıllara benziyor. Büyük zıplamalarıyla ünlü Ruuhimaki’nin ikinci geçişiyle birlikte toplamda 45,74 rekabetçi kilometre var ve ralliyi tamamlayan powerstage etabı olarak bonus şampiyonluk puanlarına ev sahipliği yapıyor. | TGR, 3 Ekim 2021 : 08.20

İkinci gün Genel Klasman
1 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota Yaris WRC) 1sa57m46.7s
2 Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 Coupe WRC) +9.1s
3 Craig Breen/Paul Nagle (Hyundai i20 Coupe WRC) +19.5s
4 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Toyota Yaris WRC) +44.8s
5 Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC) +1m23.7s
6 Gus Greensmith/Chris Patterson (Ford Fiesta WRC) +4m16.9s
7 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Fiesta WRC) +5m31.5sn
8 Teemu Suninen/Mikko Markkula (Volkswagen Polo GTI R5) +8m21.4s
9 Mads Ostberg/Torstein Eriksen (Citroën C3 Rally2) +8m29.4s
10 Emil Lindholm/Reeta Hamalainen (Škoda Fabia Rally2 evo) +8m55.8s
38 Kalle Rovanpera /Jonne Halttunen (Toyota Yaris WRC) +1sa00m16.6s

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top