Lider Sardunya’da zirveyi savunacak

Toyota Gazoo Racing, sürücülerin ve üreticilerin şampiyonalarındaki liderliğini korumak amacıyla 8-11 Ekim tarihlerinde 2020 sezonunun altıncı ayağı  için İtalya’nın Sardunya adasına gidiyor. Elfyn Evans, Türkiye’deki son galibiyetinin ardından, takım arkadaşı Sébastien Ogier’e karşı 18 puan önde, takımın çaylak pilotu Kalle Rovanpera da 9 puan geride. Son sezonlarda Haziran ayında düzenlenen bu yılki Rally Italia Sardegna, koronavirüs salgını nedeniyle ertelendi ve 2012’den bu yana ilk kez sonbahar rallisi olarak yapılacak. Daha ileri bir tarih yağmur olasılığının daha yüksek olduğu anlamına geliyor.

Ralli perşembe öğleden sonra shakedown etabı ardından cuma sabahı iki etap (Tempio Pausania ve Erula-Tula) ile başlayacak. Alghero’da bir öğlen servisinin ardından iki etap daha var; Sedini-Castelsardo ve Tergu-Osilo. Monte Lerno ve Coiluna-Loelle etaplarının ikinci geçilişinin ardından cumartesi günü benzer bir format koşulacak. Pazar, Sardinya’nın Alghero’ya yakın batı kıyısına dayalı, Cala Flumini ve Sassari-Argentiera etaplarının her birinin iki kez koştuğu 2019 ile aynı.

Takım sorumlusu Tommi Mäkinen “Her iki şampiyonada da güçlü bir konumdayız ancak her şey hala ortada, bu yüzden kendi rallimize konsantre olmamız ve elimizden geldiğince çok puan kazanmaya çalışmamız gerekiyor. Elfyn, Seb’in hemen arkasında olacağından, Sardunya genellikle Cuma günü yola ilk çıkmak için en iyi yer değil ve bu vesileyle bu pozisyonlarda tüm gün dikkatli olmak zorundalar. Bu yıl daha sonraki tarih biraz yağmur yağabileceğinden bize yardımcı olabilir. Her iki durumda da, Sardunya’da karşılaştığımız koşullardan oldukça eminiz ve geçmişte orada gösterdiğimiz potansiyelden en iyi şekilde yararlanmaya hazırız” dedi.

Sébastien Ogier ise “Sardunya sevdiğim bir ralli, ancak orada her zamankinden farklı bir zamanda yarışacağız, bu yüzden zorluk alıştığımızla aynı olmayabilir. Bu nedenle geçen hafta orada yaptığımız test önemli bir hazırlıktı. Yılın bu zamanında hava normalden daha belirsiz olabilir ve Sardunya gibi bir adada yine de çok hızlı değişebilir. Testte şiddetli sağanak yağmurlar vardı ve etap koşulları birkaç dakika içinde tamamen değişti. Şampiyonada her şey hala açık, bu yüzden elimizden gelenin en iyisini yapmaya devam etmeliyiz ve Sardunya’da maksimum puanı hedeflemeliyiz” diye konuştu.

Türkiye Rallisi galibi Elfyn Evans da Sardunya öncersi görüşlerini şu şekilde özetledi; “Türkiye’de yaptığımız gibi yüksek bir ralliyi bitirdiğinizde, sonraki tur için her zaman iyi bir yükseliş oluyor. Şampiyonaya liderlik etmek, Sardinya’daki yolları süpürmemiz gerekeceği için ek bir zorluk getirmesine rağmen, kesinlikle içinde olmak için iyi bir konum. Öyle ama bizim için kolay bir olay yapmayacak tabii ki kuru kalması şartıyla. Ekim ayında Sardunya’ya gitmek hava tahminlerini biraz değiştirebilir. Bunu lastikler için biraz daha az talepkar hale getirebilir, ancak yine de bazı zor seçimlerimiz olacak. Servise dönmeden önceki etaplar için lastikleri seçmemiz gereken bazı etap döngüleri ile karşı karşıyayız, bu yüzden yine de büyük bir zorluk olacak.”

Önceki gün 20 yaşına basan takımın genç pilotu Kalle Rovanpera ise İtalya’da randevu içib şöyle konuştu; “Sardunya için etkinlik öncesi testte, arabada hemen iyi bir his duydum ve bazı değişiklikler yaptıktan sonra daha da iyi hale geldi, bu yüzden bu ralliye katılmaktan yana mutluyum. Sardunya’da genellikle ilk geçişte çok fazla yol temizliği yapılır, bu nedenle orada iyi bir yol tutuşu için önemli olacak. Ayrıca bazı yerlerde oldukça sert olabilir ve ikinci geçişte büyük izler olacak, bu yüzden bununla da başa çıkmak için iyi bir düzene sahip olmanız gerekir. Görünüşe göre biraz sağanak yağmur bekleyebiliriz ve bunlar yerel olabilir. Bu nedenle sadece etapların bazı kısımlarında ıslak olacak. Hava durumu ekiplerimizden gelen bilgiler, yağmur olup olmayacağını ve hangi lastikleri almamız gerektiğini bilmek için gerçekten önemli, özellikle de yağmur yağdığında etapların gerçekten kaygan olabileceğini duydum.”

Geçen yıl ne oldu? Takım, 2019’da Sardunya’da zafere acı verici bir şekilde yaklaştı ve mekanik bir sorun Ott Tanak’ın son etapta zaman kaybetmesine neden olmadan önce domine etti, genelde 5’inci oldu, hala en önemli şampiyonluk rakiplerinin önünde, sezonun geri kalanında asla teslim olmayacağı bir puanlama lideri olduğunu iddia etti. | 2 Ekim 2020 : 11.55

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top