Türkiye Şampiyonaları

Öncelikle kısaca hatırlayalım. İçinde bulunduğumuz Pandemi nedeniyle Tosfed yönetimi bu sene Türkiye Şampiyonalarını yapmayacağını fakat Körfez Yarış Pisti’nde Ralli, Off Road, Baja, Pist, Karting, Drift gibi branşlar için dörder yarıştan oluşan kupalar organize edeceğini açıklamıştı. Gelinen noktada Tosfed Sportif Direktörü Murat Kaya tarafından 11 Ağustos 2020 tarihinde 2020/4 nolu bir bülten yayınlandı. Bültende özetle ;

Türkiye Ralli Şampiyonası ve Türkiye Historic Ralli Şampiyonası’nın 1 ve 2’nci ayağı olarak organize edilecek olan WRC Türkiye Rallisi’nde 1. Gün (18–19 Eylül Cuma-Cumartesi) 132,60 km uzunluğundaki 8 özel etaptan oluşacak olup Power Stage olarak SS-8 Kızlan değerlendirilecektir. 2. Gün (20 Eylül Pazar) 90,40 km uzunluğundaki 4 özel etaptan oluşacak olup Power Stage olarak SS12 Marmaris değerlendirilecektir. WRC Rally Turkey şampiyona ve birinciliklere 1. Gün ve 2. Gün 1.2 şer katsayı üzerinden puan verecektir. Şampiyonanın devamı ise pandemi şartları ve kuralları doğrultusunda Tosfed Körfez Yarış Pisti merkezli ardında orman etapları da olacak şekilde aynı parkurda 3 ralli olarak planlanmaktadır. Tosfed pandemiden dolayı oluşabilecek zorunluluklardan dolayı şampiyona formatında değişiklik yapabilir. Tarih ve parkur detayları en kısa sürede açıklanacak olup, sporcu ve takımlar şampiyonaya dahil bu 5 yarıştan 4’ünden puan alacaklardır.

Yani anlaşılacağı üzere, bu yıl bir Türkiye Ralli ve Türkiye Historic Ralli Şampiyonası var. İki yarış Marmaris’te kalan üç yarış ise Körfez’de. Yarışmacı açısından bakıldığında bazı handikapların olması doğal. Bunlar benzer bütün uygulamalarda oluşabilecek handikaplar. Marmaris’te ilk yarış kalan araç belki ertesi gün hazır olamayacak ve puan alamayacak. Körfez’de yapılacak olan yarışlar ne kadar bir ulusal ralliyi yaşatacak gibi ama bunlar bana göre hiçbir şey yapılamamasından iyidir.

Tabi daha zaman var. Belki federasyonumuz bazı küçük destekler verildiğinde yarış yapmak istiyorum diyen kulüplere de kapıyı aralar ve Körfez’de bir yarış farklı iki ilde birer yarış yapılarak bu takvim revize edilebilir. Bunu kulüplerin talepleri ve yönetimin kararı belirleyecektir. Bir konu var ki benim açımdan üstünden geçmemek elde değil. Bilmiyorum bu cümleleri kurmak ne kadar bana düşer ama yazmamaktansa yazıp ta konunun altını çizmek daha doğru diye düşündüm.

Bu sene de yabancılardan kayıt ücreti alınmaz ve bizim yarışmacılarımızdan söz konusu bültende açıklandığı şekilde bir kayıt parası alınırsa, çok hakkaniyetli bir durum oluşmaz görüşündeyim.

Biliyorum ki kayıt parası yüksek değil ve biliyorum ki ödenemeyecek bir rakam asla değil. Zaten mesele orada yazan rakam da değil. Mesele; herkesin zor dönemden geçtiği bir zamanda sporcularında birçoğunun ekonomik yönden zor zamanlar geçiriyor olması. Ben bu konuya nereden vakıfım, onu da açıklayayım. Daha önceki bir yazım nedeniyle ciddi bir telefon trafiği yaşadım. Körfez yarış serisini ilk eleştirdiğim bu yazıda benimle iletişime geçen yetkililerimiz, özellikle camiadaki birçok sporcunun maddi olarak krizde olduğunu, Körfez yarışlarının bu açıdan da değerlendirilmesi gerektiğini söylemişlerdi. Eminim ki haklıdırlar.

Fakat madem durum öyle ve madem ki yabancı yarışmacıdan bir kayıt ücreti alınmayacak, o zaman, bizim sporcularımız da bana göre bu jesti fazlasıyla hak ediyor. Bu yarışlar bedava diye kayıt sayısının da çok artacağı yarışlar değil. Yani ekstra bir kalabalık da oluşturmaz. Diğer bir taraftan federasyon pandemi öncesi bakanlıktan talep ettiği bütçeyi revize etmedi. Fakat yarışın maliyeti iptal edilen etap ve törenlerin de katkısıyla mutlaka azaldı. Hatta eminim zamanı geldiğinde gerekli açıklamayı yetkililerimiz yapacaktır, Promotöre ödenen rakamlarda bile ciddi indirimler olmuştur. Bu arada ben de biliyorum ki para sadece bu yarış için lazım değil. Tosfed sürekli giderleri olan ciddi bir kurum. Ama bizim sporcudan gelecek kayıt parası bu yarış için önemli olmamalı. Yazıyorum ama tabi ki takdir yine federasyon yönetiminin.

*****

Gözetmen eğitimleri

TransAnatolia öncesi zoom üzerinden gözetmen eğitimleri de hızla yapılmaya başladı. Artık WRC’ye şurada 30 gün kaldı. Hazırlıklar da sanıyorum ki hızlandı. Ne diyelim. Darısı eskisi gibi hınca hınç dolu konferans salonlarında fiziki olarak yapılacak eğitimlere. Bu eğitimler ayrıca camiada yarıştan yarışa ancak görüşebilen birçok kişinin de buluşma noktası olur, bu açıdan da ayrı bir önem arz ederdi. Zoom üzerinden olunca haliyle böyle bir durumda kalmadı.

*****

Offroad da hareketlenme var

Hareket derken bir dakika sakin olun! Kimsenin ayaklandığı yok. Varsa bile benim haberim yok. Birkaç gün önce Tosfed tarafından yayınlanan bülten benim konum. Bülten de; yarışmacılar, mahalli offroad yarışlarına tüzel kişilik lisansı ile en fazla 5 yarışmacı ekibin kaydını iletebilirler. Takım lisansı ile kayıt yaptıran yarışmacılar, yarışma ek kurallarında belirtilen mahalli tüzel kayıt bedelini organizatör kulübe ödemekle yükümlüdür. Mahalli Offroad yarışmalarında takımlar için ayrı bir kategori puanlaması yoktur, yazıyor. Bu rakam daha önce 3 idi. Bu tarz revizeler olduğuna göre, Off Road’la ilgili de yeni yarış haberleri alınabilir diye düşünüyorum.

*****

Mercedes AMG F1’in ilginç tweeti

Kurumsal firmaların, ünlülerin ve siyasiler sosyal medya hesaplarını kontrol etmek, adeta ateşten gömlek giymeye benzer. Yazdığınız her postu göndermeden önce birkaç kişi kontrol eder. Hem hesap sahibi hem de danışman firmalar bu konuda oldukça ince eler sık dokurlar. Buna rağmen geçtiğimiz hafta Mercedes AMG F1’in resmi Twitter hesabından bir tweet atıldı. Atılan tweet şu şekilde idi;

HQYACQUACYQGABAHWVAKDBXKCOEHAPZHXNCYWAJJZ

Hata ile mi bu tweeti paylaştılar bilmiyorum ama ilginç olan tweetin birkaç saat içinde 17 Bin yorum, 18 Bin retweet ve 78 Bin alması. İşte marka algısının başka bir etkisi olsa gerek.

18 Ağustos 2020 : 21.00

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top