Başkan tekrar aday

Aslında bu başlığı ve paragrafı bu haftaki yazımın tam ortasından alıp en üste yerleştirdim. Çünkü aşağıda özetle verdiğim video konferansta konuşulan konular arasında en ilgi çekici ve merak edilen başlık bence budur. Video konferansta birçok konu konuşuldu, başkanın adaylığı ise kısaca bir iki cümlede geçti. Hani bana sosyal medyadan mesaj atan arkadaşlar vardı. ‘Seçim ne zaman yapılacak?’ ya da ‘yapılacak mı?’ şeklinde. Bunun cevabını başkan da açıkladı, tamamen bakanlığın inisiyatifinde bir durum. Hukuki yönden süreci değerlendirerek gerekli uygulamayı bütün federasyonlar için mutlaka zamanı gelince Spor Bakanlığı yapacak ve açıklayacaktır.

Özetle seçim ne zaman bilmiyorum ama Eren başkan aday, bunu da bizzat kendisinden duydum. Benim fikrimi soracak olursanız aday olması da gayet doğal. Malum olağanüstü genel kurul yaparak yeni yönetim seçilmişti. Yani Eren başkan ve yönetimi Serkan Yazıcı yönetiminin yarım kalan dönemini tamamlamak üzere yönetime talip olmuştu. Hatırlayanlar var mı bilmiyorum ama benzer konuşmalar Eren Üçlertoprağı’nın seçim konuşmasında da geçmekteydi. Ortada bir başarısızlık yok. Artık tecrübe de var. Bu durumda kim olsa tekrar aday olurdu. Tabi seçim ayrı bir konu, yani seçime doğru ayrıca yazar çizeriz. Siz şimdilik bir yere not edin ilk aday mevcut başkan Eren Üçlertoprağı.

*****

İhtisas basını toplantısı

Başkanın adaylığını nasıl öğrendiğime gelince. Geçtiğimiz hafta Tosfed medya sorumlusunun daveti ile otomotiv ihtisas basını temsilcileri ile yapılan video konferansa, Ralli Ajansı’nı temsilen katılma imkânım oldu. Yaklaşık otuz kişilik bir katılım ile gerçekleşen konferans beklediğimin ötesinde verimli bir şekilde gerçekleşti. Verimli diyorum çünkü benimde cevabını merak ettiğim daha önce gündeme gelmemiş olan birkaç sorunun cevabını da burada bizzat muhataplarından duymuş olmak güzel oldu. Başkanın adaylığı dışında söyleyebileceklerim özetle…

*****

Bu sezonki beklentiler

İlk soru beklendiği gibi bu sezonun nasıl geçeceği ve yarışların durumun ne olacağı şeklinde oldu. Başkan önceki açıklamalarında olduğu gibi sezonun ne zaman başlayacağının tamamen bakanlık kararlarına bağlı olduğunu, amaçlarının bütün yarışları eksiksiz bir şekilde yapmak olduğunu, ancak kulüplerin özelinde yarışını bu şartlar altında yapmak istemeyenlerin belki yarış sayısını değiştirebileceğini açıkladı.

Bu arada üç alternatif takvim hazırlanmış. Haziran, temmuz ve ağustos ayı itibariyle sezonun başlanabileceği senaryoları ön görülerek hazırlanan bu takvimlerde ilk amaç sponsorluk anlaşmaları yapılan branşların yarışlarının eksiksiz yapılması olarak düşünülmüş. Sponsorluk anlaşmalarını gelecek yıllara taşımak açısından doğru bir karar diye düşünüyorum.

Çünkü sponsorlar mutlu olursa zamanla kulüpler ve yarışmacılar da mutlu olacaktır. Başkan WRC’yi yapma niyetlerinin de olduğunu bunu hem FIA hem de WRC’nin yöneticileri ile paylaştıklarından bahsetti. Belki birkaç etabın kırıcılığının da düşürülerek yer değiştirebileceğini FIA yetkililerine federasyon olarak yarışı yapıp yapmayacaklarının ise kesin cevabını ancak Haziran ortasında verebileceklerini söyledi.

*****

WRC’nin Cumhurbaşkanlığı himayesine girmesi

Burada özellikle WRC’nin Cumhurbaşlanlığı himayesine girmesinin tamamen kendi projesi ve girişimleri ile olduğunu açıklayan başkan bu şekilde gerekli olan resmi yazışmaların çok daha rahat bir şekilde yapılacağını ve operasyonel süreçlerin kısalarak organizasyonun daha verimli şekilde yapılmasına imkan sağlanacağını açıkladı. Ne diyelim, devleti ile barışık federasyon her zaman bir adım önde gider. Bunu önceki dönemlerle kıyasladığımızda hepimiz gözlemleyebiliriz zaten.

*****

Körfez yarış pisti

Körfez Yarış Pisti’nin zaman zaman gündeme geldiği gibi yıkılmayacağını tam aksine çeşitli revizelerle pistin daha verimli şekilde kullanıma devam edeceğini de ifade eden başkan, bu yönde yapılan aksi açıklamaların kesinlikle dikkate alınmaması gerektiğini söyledi.

*****

Velinin karnesi projesi ve kadınlar komisyonu

Video konferansa katılanlar arasında Tosfed başkan vekili Nisa Ersoy’da katılarak özellikle Tosfed kadınlar Komisyonu faaliyetleri alanında bilgiler paylaştı. Konuşmasında Ersoy, Geçtiğimiz yıllarda velinin karnesi başlığıyla yapılan Milli Eğitim Bakanlığı’nın ve Gençlik Spor Bakanlığı’nın da desteklediği eğitim projesinin bu sene sosyal sorumluluk yönünün güçlenerek içeriğinin zenginleştirildiğini ve iyilikte yarışalım sloganıyla yeni bir konsepte büründüğünün ifade etti.

Son olarak Kars’a gidildiğinde yarışın iptal edilmesine nazaran Tosfed kadınlar Komisyonu bölgedeki okullara giderek çocuklara hediyeler vermiş, daha önce hiç yarış otomobili görmeyen, yarış tulumu giymiş bir pilotla tanışma şansı olmayan çocukların heyecanına ortak olmuşlar.

Ben Kadınlar Komisyonunun üstlendiği misyona önem verenlerdenim. Öyle ki bugün attıkları tohumların gelecekte meyve vereceğine olan inancım büyük. Çünkü hepimizin hayatında çocukken hayallerimize küçük dokunuşlar olmuş, belki de bazılarımız o dokunuşlar çerçevesinde gelecekte hayatını şekillendirmiştir.

Bu anlamda Kadınlar Komisyonunun faaliyetlerinin artarak devam etmesini ve özellikle de çalışmaların amacına daha iyi ulaşması için kulüplerin kendi bölgelerinde Tosfed kadınlar komisyonunu desteklemesi gerektiğine inanıyorum.

*****

Shell’den gelecek olan bütçe kulüplere dağıtılacak

Shell’den gelecek bütün nakdi sponsorluk bedelinin ulusal ralli yapan kulüplere eşit şekilde dağıtılacağını ifade eden başkan bunun karşılığında kulüplerden çeşitli taahhütler alınacağını, bunların yerine getirilip getirilmediğine göre de nakdi yardımın kulüplere tam ya da çeşitli kesintilere tabi tutularak ödeneceğini açıkladı.

Bu size göre olağan bir yöntem gibi görünse de kulüpler arasında yapılması gereken ödül sisteminin ben geciktiğini bile düşünüyorum. Yani siz yarış yapıyorsunuz, gözlemci puanınız çok iyi ya da çok düşük. Bu durumun bir cezası veya bir ödülü olmalı idi söz konusu uygulama tam da bu açığı kapatacak şekilde düşünülmüş. Yani artık gözlemci raporları çok daha ciddiye alınacak.

*****

Medyanın altını çizdiği bası eksiklikler

Toplantının katılımcıları otomotiv basınında oluşunca genel olarak yaşanan problemlerde kısaca masaya yatırıldı. Körfez ve İzmir Ülkü Pistlerinde basın alanlarının yetersiz olduğu ve fotoğraf almak isteyen basın temsilcilerinin bunu hakem kulelerinde zor şartlar altında yapmak zorunda kaldıklarını aksi takdirde ise güvenli olmayan noktalardan ancak işlerini yapabildiklerini ifade ettiler.

Yarışlarla ilgili gönderilen basın bültenlerinin kısa ve yetersiz olduğu, özellikle yarışa gelemeyen medya temsilcileri tarafından yarışın doğru aktarılamadığı da başkana ve diğer yetkililere ilk ağızdan ifade edildi. Basın temsilcileri son olarak yarışlarda seremoni startı ve kupa töreni yapılırken basın için önü açık uygun bir yerin mutlaka önceden belirlenerek sadece basın için ayrılması gerektiğini taleplerine eklediler.

*****

Karting

Bir soru da Kartingle ilgili geldi. Yıllar önce yapılan 25 küçük adam projesinin  bu gün meyve verdiğini sporun önde giden bir çok genç isminin de buradan çıktığını belirtilerek Kartinge neden gerektiği kadar önem verilmediği soruldu. Başkan ise öncelik olarak diğer branşlarda çözüm aradıklarını ama artık sıranın kartinge geldiğini ve önümüzde sezon ve sonrasında karting konusunda yeni adımlar atılacağını ifade etti. Burada bende küçük bir şey eklemek istiyorum. Her kulübün odaklandığı bir branş var. Kimisi ralli, kimisi offroad ve türevleri kimisi de sadece drag ve drift organizasyonunda ihtisaslaşmakta.

Drag ve drift henüz yeni gelişiyor ama karting için gereken bu konuda ihtisaslaşarak sadece karting yarışları yapacak kulüplerin artması gerekiyordu. Malum bu konuda yeni kurulan dört kulüp devreye girdi ve geçtiğimiz sene birer yarış organize ettiler. Bundan sonra bu kulüpler ralli ve offroad gibi diğer branşlara kaymadan, kuruldukları gibi kartig için mücadele verirse ben inanıyorum ki zamanla karting de federasyonun da hamleleri ile gelişecek ve ilerleyecek. Telekonferans da konuşulalar tabi ki bunlardan ibaret değildi. Birkaç konu daha vardı belki gelecek hafta onlara da yer veririm… Şimdilik sağlıcakla kalın diyorum. | 5 Mayıs 2020 : 11.15

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top