1995 İspanya’da diskalifiye ve sonrası

23-25 ​​Ekim 1995 tarihleri ​​arasında İspanya’da düzenlenen WRC’nin sondan bir önceki turu 31. İspanya-Katalunya Rallisi, Toyota’nın şampiyonadan diskalifiye edilmesi ile öne çıkmıştı. İspanyol rallici Carlos Sainz ev sahibi olduğu ralliyi Subaru Impreza ile kazandı. Çünkü, takımın patronu David Richards buna böyle karar vermişti. Takım arkadaşı Colin McRae de son zaman kontrolüne bir dakika erken girdi ve böylece Sainz’e 51 saniye öne geçme fırsatı verdi. İtalyan rallici Piero Liatti, Subaru’ya üçlü podyum zaferi kazandıran isimdi. Sainz ve McRae İngiliz Adaları’nda 70 puanla finale eşit puanlarla gittiler, sezon sonunda dünya şampiyonu Colin McRae oldu.

Rakip Toyota yarıştan önce acı bir tecrübe yaşadı. Teknik kontrol sırasında, komiserler Didier Auriol’un Celica’sı üzerindeki hava kısıtlayıcısı nedeniyle diskalifiye etti. Juha Kankkunen yaşadığı bir kazadan sonra 16’ncı etapta yarıştan çekilirken, Armin Schwarz, farklı bir hasar nedeniyle 11’nci etapta bırakmak zorunda kaldı. İlk sonuçlar Köln’de ulaştığında teknik direktör Dieter Bulling istifasını açıkladı. Ancak Toyota için işler daha kötüye gidecekti. Haberler Almanya’ya ulaşıp medya bombası patladığında tüm raporlar hazırdı.

FIA Dünya Konseyi’nin özel bir oturumundan sonra, Toyota Castrol ekibi, turboşarjın açıkça manipülasyonu gerekçesi ile 1996 WRC’den çıkarıldı, 1995’teki tüm sürücü ve markalar puanları ise iptal edildi. FIA Dünya Konseyi takımı sert bir şekilde cezalandırdı. Otomobil sporlarında, bazen günahkârlar yakalanırdı, bu kez yaptırımları ağırdı ve bir takım veya markaya daha önce bu kadar sert darbe vurulmamıştı. Açıklanan cezalar son derece sertti ve Almanya’da ralli endüstrisindeki bir şirketin geleceği ile 220 kişilik ekibi derinden etkiledi.

WRC’de kullanılmak üzere tasarlanan Celica’nın turboşarjlarına bir cihaz takılıydı, bu da ralli motorlarının performansında yetkisiz bir artışa yol açan motora ilave hava pompalamayı mümkün kılmaktaydı. Sürücü bir vites attığında iki küçük yay air redstrictor’daki hava çıkışını izin verilen 34 mm’den daha fazla çekiyor, böylece yanma odalarına daha fazla hava akabiliyordu. Toyota’nın itiraf ettiği manipülasyon İspanya’da keşfedildi. FIA bu konu üzerine 3 Kasım’da Dünya Konseyi’ni olağanüstü bir toplantıya davet etti. Orada ağır cezalar verildi ama ceza sadece Köln merkezli Toyota Castrol ekibini etkiledi. Ekip önce askıya alınmaya itiraz etti, ancak daha sonra itiraz etmekten vazgeçti ve motor sporlarındaki en sert cezayı tanıdı. | Kaynak; speedweek, 15 Nisan 2020 : 21.21

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Arşiv

Go To Top