Mehmet Becce; “Baja, offroad’un kurtuluşu”

13-15 Mart’ta Bulgaristan’ın Kırcaali şehrinde yapılacak olan offroad festivaline katılacak Türk ekiplerinin en tecrübelisi olan Mehmet Becce, yine eve kupa ile dönmeyi hedefliyor! Oğlu Mert Becce’yi bu sezon Baja Kupası’nda yarıştırmakla yetinmeyen ve kurduğu Becce Motorsport takımı ile 5 ekipten oluşan takımı sezona hazırlayan Mehmet Becce, yine ‘stres’ atmak için gideceği Kırcaali’nin aslında tam bir müdavimi. Bu yıl 7’nci kez Kırcaali yarışına katılmak üzere son hazırlıklarını yapmakta olduğu İkitelli’deki garajında ajansın sorularını yanıtlayan Mehmet Becce, ‘baja’nın, ülkemizde offroadun kurtuluşu olacağına’ da yürekten inanıyor.

Tecrübeli sporcuya, Kırcaali serüvenin başlangıcını sorduğumuzda, ‘çok seneler önce’ diye söze başladı ve yarışı organize eden Tudor ve bir benzerini Yunanistan’da tertipleyen Kostas ile birlikte Türkiye’deki Trophy’leri organize eden kişi olarak kendisinin yıllar öncesine dayanan sacayağı dostluklarını 2004-2005’de bir araya gelip bir Balkan Şampiyonası yapma niyetleri ile pekiştirdi. “Todor, bu işe gönül vermiş biri. O yıllarda, sonradan biz İğneada yarışını yapamadık ve oyun dışı kaldık.”

Kırcaali yarışlarının hepsine gittiğini ve yarıştığını sadece bir önceki sene yarışın Baja kısmına yeni yaptıkları Suzuki’leri denemek için yarışçı değil, mekanik olarak gittiğini anlattı. Diğer 6 yılın hepsinde, yarışın trophy kısmında müsabık olarak katılan Mehmet Becce, Kırcaali’yi yılda bir kez kaçamak yaptığı bir yarış olarak tanımladı ve bu yıl yedide altı yapacağını söyledi.

Kırcaali Offroad yarışının hep yükselen bir kayıt sayısı ile süregeldiğini ve önce 20 katılım ile başladığını, zamanla 30-40-50 derken bu yıl 100’lü rakamlara çıktığını anımsatan Mehmet Becce’ye göre Tudor ve ekibi ‘iyi de yarış yapıyorlar’. Etraf ülkelerden de pek çok arkadaşın bir araya geldiğini festival tarzı yarışta birbirlerini görme fırsatı bulduklarını, fikir alışverişleri ve sohbetler yapıldığını, Balkanlarda bu işe gönül vermiş insanların bir araya toplandığını anlatan Mehmet Becce, şimdilerde eskilerde kalan Balkan Kupası fikriyatının yine hayata geçirilebileceği düşüncesinde. Kırcaali’de trophy formatının yaygın olmasına karşın içinde baja formatını da barındırdığını, yanı sıra hard trophy ve bir hayli prototipler olduğunu aktaran Mehmet Becce, bu sezon Türkiye’de de benzerini yapmayı konuştuğumuz Trophy  Kupası’nın ilk örneğinin aslında bu yarış olduğunu sözlerine ekledi.

Parkurdan ancak yarış günü haberleri olabildiğini ifade eden Mehmet Becce, “bize gelen haberlere göre yine Kırcaali civarında ama yepyeni bir bölge, yeni bir parkur sizi sürprizler bekliyor, iyi hazırlanın deniliyor” dedi ama ekledi; “Offroadçunun sürprizi ne olacak?”, yanıtını ise yine kendi verdi; “ancak parkurun zorlaştırılmasıdır!. Üstelik, ne kadar zorlaşırsa, o kadar eğlenceli olur ve gittiğimize değer”. Kırcaali’ye bu yıl çokça Romen katılım olduğuna dikkat çeken Mehmet Becce, önceki yıllarda 1-2 Romen var iken şimdi 15’den fazla olmalarını “Romenler bu konuda bizden ileride. Kalpak dağları gibi, çok müsait bir coğrafyaları var. Kendilerini de çok hızlı geliştirdiler” diye açıkladı. Romenlerin yanı sıra Yunanlılar da iddialı olduğunu ama Türkler arasında da iyi sporcular olduğunu vurgulayan Mehmet Becce, kendisi için her zaman son dakikaya kadar kafaya yakın gidip, son dakikada başına bir iş gelmesi nedeniyle strateji geliştirmekte zorlandığını ama eğer ki bir sorun yaşamazsa yine podyum yapmaya çok yakın olduklarını söyledi. “Biz, iyi bir ekibiz” diye konuşan Mehmet Becce, ‘iki yaşlı adam olarak, bayağı bir tecrübe biriktirdiklerini’ ve ‘yaşın getirdiği negatiflikler olsa bile buna karşılık ta hayli tecrübeleri olduğunu’ yineledi. Önceki katılımlarında birkaç kere kupa kaldırdıklarını anımsatan tecrübeli offroadçu, “belki bu yıl da yine alırız!” dedi.

Kırcaali’ye Türk ekibi ilgisi aslında bu yıl oldukça iyi gidiyordu. Geçen sene 20’yi gören Türk yarışçı ilgisi bu sene daha artması beklenirken, 15-16’ları gördü ama son haftalarda geri geldi. Son anda gelmeyecek olanlarını yaygın salgın hastalık corona virüsünden yana duyulan korkuya bağlayan Mehmet Becce, ayrıca geçen sene ülkemizde kötü bir trial ve xtrial sezonu geçirilmiş olmasını da ilgi düşüklüğüne yordu ve birçok arabanın yatmaktan yürümez hale geldiğini, bazı sporcular arasında da geçen sene hoş olmayan çekişmeler yaşanmasının da insanların şevkini kıran bir durum olduğunun altını çizdi. Tüm bunların etkisini Kırcaali’ye kayıtların 12’lerde inmesine neden olduğunu, 12’nin daha da aşağıya inmesinin ise nedeninin corona virüsü korkusu olduğuna işaret eden Mehmet Becce’ye göre, ülkemizden ancak 6-7 ekip start alacak.

Kırcaali’nin sevdiği ve uygun gördüğü bir format olduğunu ve buna uygun bir arabası olduğunu ifade eden Mehmet Becce, ulusalda önceliklerinin Becce Motorsport’un baja yarışları olduğunu anımsattı ve eğer onlarla kesişmezse, kendisi için de rahat bir döneme denk gelirse, ülkemizdeki trophy kupası yapılması halinde 1-2 yarışa girip stres atmak isteyebileceğini söyledi. Becce Motorsport olarak baja için takım kaydı yaptırmalarındaki amacı ‘başkalarına da yol açmak’ şeklinde ifade eden Mehmet Becce, “en azından insanlar düşünmeye başladılar. 3-4 ekip var ki, biz de takım yapalım diyor. Bunlardan iki tanesi dahi yapsa, Türkiye’de motor sporlarına nefes olacaktır” diye konuştu.

Baja’nın ülkemiz için yeni bir branş olduğunu ve bizde de tutacağını düşünen Mehmet Becce, “çünkü kurallar daha adil, daha dünya standartlarına uygun. Dünyada bunun kuralları basit, sade ve herkese eşit. Ne kadar gidiyorsan, o kadar zaman yapıyorsun” dedi ve bu yıl trial gibi istenmeyen bir sonla karşılaşılmayacağını savundu. Baja’yı Türkiye’de offroadun nerdeyse kurtuluşu olarak gören Mehmet Becce, “bir düşüş yaşanıyor, bu sene trial ve xtrial kalktı, Türkiye Şampiyonası’ndan birçok isim bajaya döndü. Baja’da bir yükseliş var. Son yarışta 20 küsur arabaydı ki, sezonun ilk yarışında da 20’den fazla olacak. Bu sene altı ayaktan 5’i puan verecek, belki ilk yarışa yetişemeyecek ekipler olabilir, ama sezonu en az 20 arabanın takip edeceğine inanıyorum” dedi.

Mehmet Becce’ye son olarak oğlu Mert’in Baja şansını sorduk. Geçen yılki kupanın şampiyonu olan Mert içinde temkinli konuşmayı tercih eden Mehmet Becce’ye göre, motor sporlarında şans büyük bir faktör ve Mert te kupanın en şanslıları arasında. Mert için bir de elde sürpriz hazır tuttuğunu ve “bütün knowhow’umuz hazır, baktık rakipler bizden hızlı çıkarsa ikinci yarışta bir büyük motora geçme seçeneğimiz var” sözleri ile söyledi.

Aydın Hoşgör, Ralli Ajansı, İstanbul, 8 Mart 2020 : 15.00

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top