TPŞ’de Turkuaz farkı

Türkiye Pist Şampiyonası bu sezon 21-22 Haziran gibi oldukça geç bir zamanla başladı, toplam beş ayaktan oluşan program yine ve yeni bir takvim değişikliği daha olmazsa 16-17 Kasım’daki son ayakla tamamlanacak gibi görünüyor.

Bir zamanlar takımların çekişmeli rekabetleri ile renkli sahnelerin yaşandığı şampiyonada yaşanan kayıpların nedenleri hem pistlerin ve takvimin sezon öncesi belirsizlikleri ve hem de bunlarla da bağlantılı olarak pistlerle yarışacak sporcuların istenilen sayışa ulaşamamasıydı. Ulusal otoritenin İstanbul Park işletmecisi ile yaşadığı sorunlar nedeniyle ülkemizin ilk ve tek uluslararası normlardaki pistinin TPŞ için kullanılamaması, İzmir’deki Ülkü Park’ın da belediyeden kaynaklı nedenlerden dolayı yenileme çalışmalarının vakitlice başlatılamaması yüzünden sezon takvimi adeta Körfez Yarış Pisti üzerine çöreklenmiş durumda.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin farklı bir yapılaşma için gözünü alamadığı Körfez Yarış Pisti yerine kamu planlarında daha geniş bir alanda yapımı öngörülen yeni bir spor kompleksi içerisinde otomobil yarış pistinin de yer aldığı çokça iddia edilse de bu konuda henüz atılmış somut bir adım yok.

Sezon programında ilk iki yarış Körfez Yarış Pisti’nde yapılırken, Eylül’ün son hafta sonu açılacağı beklenilen Ülkü Park’ta sezonun 3 ve 5’nci (son) yarışları öngörülüyor. 4’ncü yarışın tarihi (19-20 Ekim) olarak belli ancak nerede olacağı bilinmiyor. 4’ncü ayak için Sofuoğlu’nun motor öncelikli olarak Sakarya’da yapımı tamamlandığı belirtilen pisti işaret ediliyor olsa da, komşudaki Seres Pisti’nde de sezonun 4’ncü puan rekabeti yaşanabilir.

Türkiye Pist Şampiyonası’nda maxi ve süper gruplarında sporcu yetersizliği problemi önceki yıllara kıyasla varlığını koruyunca bu sezon hem katılım ve hem de rekabet istenilen seviyelerde olamadı. Maxi grup sezonun ilk yarışında sadece iki pilotla başladı, Borusan Motorsport’un tecrübeli pilotu İbrahim Okyay BMW Z4 GT3’ü ile pistte maxide rakipsiz kaldı. Kişisel ilişkilerle piste çekilmeye çalışılan sporculardan biri de bu sezon aslında tırmanmayı planlayan Tuğrul Köselerden oldu ve Seat Leon SüperCopa’sı ile (solda) Körfez’de start alınca Z4 yalnız kalmadı. Daha güçsüz tek rakibi karşısında Z4 ile Okyay Haziran’daki ilk yarıştan çok rahat çifte 1’ncilik ve en iyi tur zamanı olmak üzere tam puanlarla ayrılarak TPŞ’de Maxi grupta liderliği ele aldı. Tuğrul ise rakipsiz 2’nciliği ile Z4’ün ardından puantajda 2’nciliğe yerleşti.

27-28 Temmuz’daki ikinci ayakta ise, pistin maxi kayıtları yeni isimlerle kabardı. Eski bir pist yarışçısı olan İzmirli Ahmet Mutlubaş (sağda), bir yıl aradan sonra garajındaki Honda Civic Type R’ının tozunu aldırdı, hızlı bir bakım sonrası hem aracının hem de kendisinin pasını atmak için kendisine yapılan Körfez yarışına katılım davetini geri çevirmedi ve soluğu pistte aldı. Biri TypeR diğeri Polo olmak üzere iki yeni kayıt ise otorite tarafından son anda ve kategori kaydırılarak maxiye alınınca pistte yüzler biraz gerilmedi değil. İlk yarışa yapılan ısrarlı davet sonucu katıldığını saklamayan Tuğrul Köselerden, ikinci yarış için Seat’ı ile antrenmanlara çıktı, fakat sıralama turlarına katılmadı. Asıl sürprizi ise cumartesi gecesi aracını pistten aldırıp İstanbul’a döndürmekle yaptı. Pist kulislerinde bunun maxi’ye yapılan son dakika kayıt kaydırmalarına bir tepki olduğu konuşulsa da Tuğrul bunu teyit etmedi.

İkiden 5’e çıkan ama aynı gün 4’e gerileyen maxi sporcuları yarış gününde bir eksik daha yaşadı. Ahmet Mutlubaş, bir yıl garajda yatan Type R’ında şanzıman problemi yaşadı, Pazar günü ikinci yarış öncesinde aracını römorka yükleyip İzmir’e geri gönderdi. Yeniden sporcusu 3’e düşen maxi’de en güçlü aracı Z4 GT3’teki mekanik problem nedeniyle İbrahim Okyay da sürprizler yaşadı. Cumartesi günü bijondan kaynaklı problemi nedeniyle sıralamada istediği randımanı alamadığı gibi, Pazar günü ilk yarışta start öncesinde aynı problem nüksedince en arkadan ve iki rakibinden tur farkı yiyerek start aldığı yarışta damalıyı 2’nci olarak gördü. Polo ile maxideki rekabete katılan İbrhim Ozan Süzgün, Z4’teki problemden de istifade ederek ele aldığı yarış liderliğini kariyerinde ilk yarış zaferi olarak finişe taşıdı. TypeR’ı ile Osman Işık, 3’ncü olarak ilk yarışta podyum yaptı. Pazar günü TPŞ 2’nci hafta ikinci yarışında da Okyay’ın bijon problemi nüksetti, yine en arkadan start aldı, ama bu kez tur farkı olmadı ve şampiyon, yarışta liderliği ele alıp damalıyı 1’nci sırada gördü. Günün ikinci yarışında Type R’ı ile Işık 2’nci, Polo’su ile Süzgün 3’ncü olarak yarışı tamamladılar.

Süper Grup’ta da bu sezon kayıtsızlık had safhada başladı. Yağız Gedik (solda), Borusan Motorsport’un BMW 320 iS’in direksiyonuna son anda oturdu ve Okyay’ın maxi’xi gibi kağıt üstünde süper grubun favorisi olduğunu TPŞ’nin Körfez’deki  ilk iki haftasında yapılan dört yarışta da 1’ncilik kupa ve puanlarını toplayarak gösterdi. Süper’de ilk hafta yarışlarına 4’er sporcu katıldı. Polo’su ile İbrahim Ozan Süzgün sezona Süper’de başladı, ilk yarış haftasından çifte 1’ncilik ile pistten ayrıldı, ikinci yarışın hafta sonu maxi kategoriye geçtiği için süperde yarışmadı. İlk yarış haftasının 3’ncüsü Uğur Fatinoğlu ikinci yarışta puan edinemedi. Clio ile ilk ulusal pist sınavına çıkan Demir Eröge, TPŞ 2’nci yarış haftası ikinci haftasından 3 ve 2’ncilik kupaları ve puanları ile eve dönmenin coşkusunu doyasıya yaşadı. İzmirli Muhammed Ülkü iki yarış haftasında ilk yarışı 2’nci tamamladı, ikinci yarıştan puan çıkaramadı.

Türkiye Pist Şampiyonası’nda bu sezon açılan Süper Production (SP) katılım bereketi ile başladı. Ülkü Park’ın Polo’ları ile OPC Cup’ın aynı anda start aldıkları SP’de Ankaralı Hasan Tansu geride kalan dört yarışın 2’sinde 1’ncilik, birinde 2’ncilik puanı çıkarttı, birinde puansız kaldı, toplamda 31 puanla liderliğini 3’ncü yarış haftasına taşıdı. Bursalı Çağlayan Çelik birer yarışta 1, 2, 4 ve 6’ncılıklar sonrasında toplamda bir puan farkla liderin en yakın takipçisi oldu. Bir diğer PC pilotu olan Turgut Konukoğlu çifte 2’ncilikten sonra 7 ve 4’ncü olduğu yarışlar sonrasında 21 toplamda puan ile SP’de 3’ncülüğe yerleşti, aynı puanla Ersin Yücesan 4’ncü sırada yer aldı. Türkiye Pist Şampiyonası 28-29 Eylül’de Ülkü Park’taki 3’ncü ayakla devam edecek. 19-20 Ekim’de yarışın pisti belli değil ama sezon 16-17 Kasım’da yine Ülkü Park’taki 5’nci ayakla sona erecek.

16 Ağustos 2019 : 22.42

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top