F1 pilotu olmayı hayal ettim

Bir İskandinav olarak pek alışılmadık şekilde, Esapekka Lappi, altı yaşında asfaltta karting ile yarışmaya başladı. Bugün Citroen pilotu olarak katılacağı asfalt Korsika Rallisine sayılı saatler kala soruları yanıtladı. 

Bir Finlandiya ralli sürücüsünün motor sporlarına karting ile başlaması alışılmadık bir durum..

“Evet bu doğru! Altı yaşındayken, ağabeyimin izlerini takip etmek istedim. Hatta daha da fazlasını yaptım ve 16 yaşına kadar kartingte yarışa devam ettim. O zamanlar, Teemu Suninen ve Kalle Rovanperä ile Jari Huttunen’le yarıştık”

Neden ralliye geçtin?

“O zaman F1 sürücüsü olmayı hayal ettim, ama işlerin bu şekilde gelişmesine de çok memnun oldum! 2007’de Fin şampiyonu oldum ki o zamanlar en yüksek seviyede ve aynı zamanda Avrupa şampiyonasında da yarışmıştım, fakat sonrasında durdum çünkü gelecek ile ilgili hiç bir ihtimal yoktu. Kartingte yarışmaya devam etmek veya diğer tek koltuklu araçlarda yarışmak bile çok pahalıydı. Toplamda, daha makul bir harcama için aynı seviyeye erişebilirsiniz. Spor, Finlandiya’daki televizyonlarda da yer alıyor, bu nedenle finansal yardım için sponsor bulmak daha kolay, ama kimse daha alt yarış kategorilerini bilmiyor. ”

-Kartingte edindiğiniz tecrübenin size nasıl faydalı olduğunu düşünüyorsunuz?

“En başlarda, rekabet ettiğim insanlarla karşılaştırıldığında, belki de zihinsel olarak bir avantaj oldu. Diyelim ki rekabetçi bir deneyim idi. Ne hakkında olduğunu ve performans için baskı altında bulunduğumu biliyordum. Açıkçası, şu an rekabet edeceğim insanlara karşı artık bu bir avantaj değil! Bununla birlikte, Korsika Turu veya İspanya Rallisi gibi rallilerde karting tecrübesi yarış başladığında özellikle de uzun virajlarda, yolları iyi bir şekilde değerlendirmede ve doğru çizgilerin bulunmasına yardımcı olmamı sağlayacağını düşünüyorum. Kartingin yarış çizgisi ile ilgili fikrimi düzeltmeye yardımcı olduğunu düşünüyorum.”

-Korsika’daki önceki üç yıl ile ilgili hangi anılarınız var?

“2014’te burada Avrupa Ralli şampiyonu oldum, ama yoldan çıktım, bu yüzden belki de en iyi anım değildi! Ancak, son etapta lastik patlamasına rağmen, geçen yılki ralli, sezonumuzun en önemli olaylarından biriydi.” | Kaynak; Citroen Media, 27 Mart 2019 : 15.15

Korsika Not’u.. 2007 Korsika Turu, Citroën Racing’e yeni katılan Sébastien Ogier ve Julien Ingrassia için, bir sonraki yıl WRC’ye adım atmada çok önemliydi. Nedeni ise, o yılın Ekim ayının ortalarında düzenlenen 2007 Korsika Turu’nde ideal otomobillerden biri, FFSA’nın genç pilotlar girişimi tarafından desteklenen Peugeot 206 Kupasıydı. Sébastien Ogier ve Julien Ingrassia, Fransa’daki Peugeot 206 Kupası’nın ilk sezonunda dört yarışta, üç toprak (Terres de Langres, Terre du Diois ve Terre des Causses rallileri) ve Rallye Le Touquet’in nemli kaygan asfaltında kazandılar. Potansiyelleri herkesin dikkatini çekti ama gelecek hala kararsızdı. O yıl Citroën Racing’in yetenekli genç sürücülerinin Korsika Turu’ndaki performansları, Fransız Federasyonu’nın dikkatini çekti.

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top