2015 Ralli kurallarından seçmeler..

131216-istralli-kerem-2

Federasyon tarafından kamuoyunun değerlendirmesine açılan yeni sezonun yarışma taslak kurallarının ralli ile ilgili olan kısmında, şampiyonanın 7 yarıştan oluşacağı ve Avrupa Ralli Trophy ayağı Boğaziçi Rallisi?nin 1.4, diğer ralliler;  Ege, Eskişehir, Bursa, Kocaeli, Kıbrıs ve İstanbul rallilerinin ise 1?er katsayı üzerinden şampiyonaya puan vereceği ilan edildi.

Yarışmacılar, şampiyona ve birinciliklere azami bir adet ralliden ilave puan getirebilecekler. Katılacak ralli adedi olarak herhangi bir sınır getirilmedi. Taslak metinde dikkat çeken maddelerden bir diğerinde, yabancı lisanslı sürücülerin takım adına kayıt yaptırmış dahi olsalar dahi (Türkiye?de veya yurt dışında düzenlenen ulusal veya uluslararası ralliler dâhil) Türkiye Ralli Takımlar Şampiyonası?na puan alamayacakları vurgulandı.

Diğer bir maddede, yarışma direktörü tarafından yarıştan bir gün önce yapılan takımlar ve markalar toplantısına katılmayan takım veya marka yetkililerinin Tosfed Sportif Direktörlüğüne yazılı rapor ile bildirilmesi istendi. Geçtiğimiz sezon bu toplantıların bir çoğuna takımlar, son gün yapılan bu tür toplantılardan istenilen sonuç alınamadığı gerekesi ile çok ta ilgi göstermemişti.

Taslak metinde lastik konusu dikkat çekici. Buna göre, aksi federasyonca belirtilmedikçe, lastik ile ilgili konularda FIA Bölgesel Ralli Şampiyonaları sportif yönetmeliği madde 60?a bakılacağı ifade edildi, ancak FIA bölgesel ralli şampiyonaları sportif yönetmeliği madde 60.7?de izin verilmemesine rağmen Türkiye de ulusal asfalt ralli yarışmalarında elle lastik keserek desen verilmesine izin verildiği belirtildi. Diğer bir lastik maddesine göre, servis alanlarında değiştirilecek lastiklerin sayısı için bu sene bir kısıtlama getirilmediği vurgulandı, ancak 2016 yılı itibari ile lastik sayısında kısıtlama uygulamasının başlayacağı hatırlatıldı.

Taslak metinde bir de ?Dağhan maddesi? yer aldı. Söz konusu maddede, sürücülerin start, finiş ya da sembolik startta hiç bir şekilde ?doughnuts? yapamayacaklarına (otomobili çeviremeyeceklerine) işaret edildi ve bu durumun tehlikeli sürüş olarak değerlendirilerek komiserler kurulu tarafından ihraca kadar değişik cezalar verilebileceği hatırlatıldı. Ancak organizatör tarafından yarışma öncesinden gerekli güvenlik önlemleri alınarak federasyondan da izin alınması halinde yarışma ek kurallarında bu duruma yer verilerek ilan edilebileceği belirtildi.

Dağhan Ünlüdoğan, geçtiğimiz sezon finişte aracını kapalı parka sokmadan hemen önce sevinç gösterisi olarak çevirince, bu durum rapor edildiği için federasyon sürücüye ceza kesmiş ancak Dağhan bu cezayı ödemeden bir sonraki rallide yarıştığı için federasyon kulübü uyarmıştı.

Taslak metinde süper ralli hakkını kullanan yarışmacıların otomobillerinin ilk aracın kapalı parka giriş saatinden üç saat (180 dakika) sonrasına kadar servis alanına getirilmesi gerektiği de belirtildi. Bu süre içinde gelemeyen yarışmacıların süper ralli hakkını kullanmasına ise yarışma direktörünün karar vereceği ifade edilerek direktörün yetki alanı genişletildi.

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top