‘Şikan’ kavgası temyizlik!

2018 Dünya Ralli Şampiyonasındaki rekabet Portekiz Rallisi’nde büyük bir ivme kazandı. Neuville, Portekiz zaferi sonrası liderliği Ogier’den devraldı. Bu arada, bir önceki rallideki (Meksika) şikan konusu için FIA’ya temyizde bulunuldu. Mart ayında Meksika Rallisi’nde Sebastien Ogier, son etapta bir şikana vurduğu için 4 puan kaybetmışti. Fransız şampiyon, aynı bariyerlere vuran 6 pilottan biriydi, ama sadece O ceza aldı. Auto Sport’un haberine göre, Son yıllarda en sert geçen WRC ünvan savaşının tam ortasında, yaşananlar, FIA yönetmeliklerindeki eksiklikleri açığa çıkardı. Hyundai’den Sordo ve Toyota’dan Lappi de aynı kuraldan dolayı Portekiz’de ceza aldılar. Meksika Rallisi’nin son gününde SS 21 (Las Minas) etabı ve ardından SS 22 iki kez geçildi. Neuville’in Hyundai’sinin şikanın üç bölümüne çarptığı görüldükten sonra M-Sport, buradaki şikana dokunmanın sonuçlarının açıklığa kavuşturulması için hemen yetkililer ile temasa geçti. Tüm ekiplere gönderilen bir e-posta yanıtında, konunun yetkililere yönlendirileceğini söylendi. Ogier, SS22’deki şikanın ilk ikisine vurmuştu ve görevliler bunu hemen merkeze bildirince şampiyonun etap zamanına 10 saniye eklendi ve 2’nci en hızlı zamanı yaptığı etapta 7’nciliğe düşerek 4 puan kaybına oldu. M-Sport bu kararı temyize götürdü ancak FIA Uluslararası Temyiz Mahkemesi, kararı onayladı.

FIA’nın Ralli Güvenlik Kuralları, şikanların saman balyalarından, su tanklarından, bağlı lastiklerden bir duvardan veya beton bir bariyerden yapılmasını öneriyordu, oysa Las Minas şikanı plastikten yapılmaydı ve çok hafifti. M-Sport bir çocuğun şikanlardan birini itebildiğini dahi kanıtladı. Takım, aynı zamanda Ogier’in otomobilin şikandaki 70 metrelik hızının SS21’den -bariyerlere dokunmadığı zaman- SS22’de yaptığı zamanki hızını gösterdiğini belgeledi. Ogier, ekiplerin Meksika’daki yol notunu takip etmesi gerektiğini belirten yönetmeliğe karşı çıktı. WRC’nin elindeli bulgular, Neuville’in SS21’deki şikana vurduktan sonra neden aynı şekilde cezalandırılmadığının sorgulanmasına yol açtı. M-Sport, 2014 Polonya Rallisi’ndeki bir karara itiraz etti; Bu, Ogier’in karşılaştığı durumun bir benzeriydi. Mikkelsen, çimlerin üzerindeki dört lastiğin bir köşesini keserek daha kısa ve daha hızlı bir çizgi yakalamış ve sadece 5000 Avro cezaya ile kurtarmıştı. M-Sport, Meksika’daki şikan yoluyla Ogier’in çizgisi için kanıt sunarken, saniyenin onda birinden fazla bir avantaj söz konusu olmadığını savundu. Sebastien Loeb, Jari-Matti Latvala, Dani Sordo ve powerstage kazanan Ott Tanak, SS22’de şikanın bir veya daha fazla noktasına dokundular.

ICA’ya göre, önemli olan ikinci ve üçüncü engellere vurmalardı. FIA ICA, neden ilk engelin diğer ikisinden daha önemli olduğunu gerekçeleri ile açıkladı: “Temyiz, bunun, diğer rakiplerin davasıyla itiraz eden kişinin arabası (Ogier) arasında önemli bir fark yarattığını düşünüyor. Bir şikana gelince en önemli etki; otomobilin yolunu belirlemek, hızını azaltmak ve bir şikanın güvenlik hedeflerini karşılamak olmalı.” İtirazın kanıtında, FIA, Ogier’in “yalnızca şikana dokunmadığını ve ilk şikanı tamamen yerinden etmediğini ve bunu yapan tek kişi olduğunu” söyledi. M-Sport’un patronu Malcolm Wilson, karardan dolayı takımın hayal kırıklığı yaşadığını söyledi. “Burada çok net bir durum var. Buradan nereye gittiğimizi görmek istiyoruz” dedi. Kararla ilgili başlıca endişelerden biri  de emsal yaratılması; “Bir sürücü bir virajı kestiğinde, bir şikana vurduğunda veya bir lastik bariyere dokunduğunda, görevlilerin devreye girmesini beklenecek mi? Meksika’da bunlar çok kolay yer değiştiren hafif plastik bariyerlerdi. Bu bölümü seyrederken etapta birileri vardı ve Neuville şikanı yok ettiğinde engeller tam olarak aynı yerlerine konulmadı. Yolda hiç bir işaret bulunmadığında ne olacaktı? Nerede olmaları gerekirdi? Ogier ve Tanak arasındaki farkın SS 22’ye geldiğine bakın. Tanak için gri bariyer arabaya en yakın olanı; oysa Ogier buralardan geçerken turuncu bariyerdi, bu da daha genişti. Çünkü engeller yanlış yere konmuştu. Ve SS2 içinde Tanak daha Ogier için görünürde daha sıkı bir çizgi gösteren farklı bir sırayla birleştirilen engeller resimlerle mevcut.” | 25 Mayıs 2018 : 01.15

Son 70 haber

1 Yorum - “‘Şikan’ kavgası temyizlik!”

  1. kemal onur ALMANYA

    anlasilan ford rally dunyada sevilmiyo

Yoruma kapalı

Go To Top