M-Sport, Meksika’da podyum hedefliyor

Meksika’da Ogier, Evans ve Suninen ile yarışa katılacak olan M-Sport, İspanya’da ralli öncesi test yaptı, ancak Avrupa’nın çoğunu kapsayan olumsuz hava koşulları testleri de olumsuz etkiledi. Doğu’dan gelen ‘Canavar’ soğuklar, beş günlük testlerin üç günde kesilmesine neden oldu, ancak fabrika takımının Dunton’da en son teknoloji ürünü iklim odasından faydalanıp rakım ve beklenen sıcaklıklarda mühendislerin en iyi set-up’ları yapılandırmasını imkan verdi. Meksika, takvimin benzersiz bir rallisi. Yılın en renkli ve heyecan verici rallilerinden biri olarak, aynı zamanda müthiş sıcaklık ve yüksek irtifaların ekip ve otomobiller üzerindeki en fazla etki yaptığı ülkelerden biri. 30° C sıcaklık, kokpitte 50° C’ye daha yakın olabiliyor.

Ekiplerin kondisyonlarında zirvede olmaları ve her sıcaklığa dayanabilmesi gerekiyor. Eğer bu yeterli değilse, deniz seviyesinden 2700 metreden yüksekte olan etaplarda yaşanacak oksijen farkı motor performansını yüzde 20’ye kadar düşürebiliyor. Sürücüler, sürüşlerini etkileyebilecek güç kayıpları ile mücadele etmek için ayarlarken, mühendisler de hafta sonu boyunca maksimum performans sağlamak için araştırma yapacaklar. Toprak etaplar özellikle de ikinci gün zorlu olurken, ekipler adeta yıpranma tuzaklarından kaçınmak için konsantrasyon seviyelerini korumalılar. Kısacası, Ralli Meksika, yılın en zorlu ama aynı zamanda en hareketli rallilerinden biri. Meksika hayranları heyecanı Guanajuato’nun tarihi kentinde yaşayacaklar. Renkler, manzaralar ve sesler, kaçırılmaması gereken ve şehrin eski maden tünellerine açılan süper özel bu eşsiz ralliyi çevreleyen atmosferi simgeliyor.

Takım Müdürü Malcolm Wilson, Fiesta WRC’nin Meksika Rallisi’nde WRC podyumuna geri dönüş yapacağını ileri sürdü. Wilson, “Şampiyonada dört fabrika takımının da sadece 11 puanla ayrılmış olması zorluğun kanıtı. Biz yerimizi yeniden bulmak istiyorsak, Meksika’da güçlü bir ekip sonucu almamız gerekiyor ve bu hafta bunun için adım atacağımız eminim. Son iki günün hava koşulları nedeniyle test programımız kesintiye uğramış olabilir, ancak yine de testte iki gün boyunca çok sayıda iyi veri toplayabildik. Ayrıca Dunton’daki Ford İklim Odası’nda çalıştık. Çok iyi bir sonuç elde etmek için çok yetenekli üç sürücümüz var ve tüm ekip, Fiesta’nın podyuma geri dönüşünü görme konusunda olduka kararlı” dedi. Meksika Rallisi Sébastien Ogier için özel anılara sahip. Fransız şampiyon, 2008’deki Meksika’da WRC’deki ilk galibiyetini burada kazandı. Junior WRC’deki zaferi ve şampiyonadaki ilk puanlarını ralli klasmanında edindiği 8’ncilikle elde etmişti. Ardında, Meksika rallilerinde 3 zafer ve 6 podyum kazandı. Ogier bu hafta yine podyum için yarışacak” diye konuştu.

Sébastien Ogier ise “Ralli Meksika’nın her zaman bende özel bir yeri var; çünkü 10 yıl önce benim için her şeyin başladığı yer! Dünya şampiyonasında ilk zaferimiz Junior WRC’de başladı. O zamandan beri en üst düzeyde podyum ve zaferler ekledik, bu da açıkça Ralli Meksika’yı kalbimde barındırdığımız anlamına geliyor! Bu aşk hikayesini daha güçlü bir sonuçla devam ettirmek için elimizden geleni yapacağız ve Meksika’nın harika ortamını bekliyoruz! Bu yılın ilk toprak rallisi, ancak bunun geleneksel toprak rallilerden farklı kılan eşsiz bir karakteri var. Rakım, yıl boyunca yaşadığımız her şeyden daha yüksek ve daha ince bir hava. Bu güçlükler, oldukça yüksek sıcaklıklar ile bağlantılı olarak Avrupa’da neredeyse imkansız. Mühendislerimiz maksimum performansı elde etmek için iklim odasında çalıştılar. Gevşek toprak, aynı zamanda etaba ilk çıkacak olanlar için bir sorun teşkil edebilir ve Meksika’da yolda ilk otomobil olmamamıza karşın, arkamızda birçok hızlı sürücü var. Cuma sabahı mümkün olduğunca yakın kalmaya çalışmalıyız. Sonra nerede olduğumuzu görebilir ve mümkün olan en iyi sonucu almak için uğraşacağız” dedi.

Elif Evans de “Meksika gerçekten hoşlandığım bir ralli. Harika bir atmosfere sahip. Böyle rengarenk bir rallide ve geçmişte orada çok çalıştık. Akıllıca bir yarışın sonuç verebileceği yarışlardan biri. Hız ile risk arasındaki dengeyi doğru bir şekilde elde etmeniz gerekiyor ve tam olarak bunu hedefleyeceğiz. Meksika’da iki özellik öne çıkıyor; sıcaklık ve irtifa. Fiziksel uygunluğumuz ve sürüş tarzımız açısından çevreye hızla uyum sağlamalıyız. İnce hava, gücün yüzde 20 kadar azaldığını gösterebilir, bu yüzden düzenli olmalıyız ve virajlarda momentumu muhafaza etmeliyiz. İyi bir pozisyonumuz olacak, ama iri taşların eklenmesi ile riskin artması bu zorluklara dahil değil. Şartlara odaklanmamız ve 2018 için umut verici bir sonuç alabileceğimizi umuyorum” dedi.

Suninen ise Meksika’da ilk kez mücadele ederken öğrenecek çok şeyi olacak. 2016’daki WRC 2 zaferini çağrıştırmasına karşın,  Corona’nın tadına yabancı değil, ancak bu kez karşılaşacakları tamamen farklı bir meydan okuma olacak. Kötü hava nedeniyle test sürüşü iptal edildi, Suninen yine de Meksika’da güçlü bir sonuç alma konusunda azimli. Suninen : “Meksika, takvim üzerinde bazı aşırı koşullarla karşı karşıya olduğumuz özel rallilerden biri. Hava her zaman sıcak ve yüksek rakım oksijen eksikliğini hissettiğimiz anlamına gelir. Sürücüleri etkilemekle birlikte, daha geleneksel toprak rallilere göre yüzde 20 daha az güç taşıyan araçlarda da etkili. shakedown’dan iyi bir şekilde faydalanarak Meksika’da yarışa hazırlanmamız gerekecek. Şansımızı tahmin etmek zor. Birkaç yıl önce burada WRC 2 kazandım, ancak bu yıl tamamen farklı olacak ve yarışın gerçekten zor olmasını bekliyorum. Kendi sürüşüme konsantre olmaya çalışacağım ve sonra nerede olduğumuza bakacağız” diye konuştu. | M-Sport Media | 5 Mart 2018 : 09.50

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top