Temyiz’in kararı Tahkim’lik oldu

Sezonun açılış rallisi olan Ege’nin İzmir Park yarış pistindeki seyirci özel etabında yaşandı, “kural hatası”… 1 Kapı numarası ile yarışan Yağız Avcı-Bahadır Gücenmez ikilisi, seyirci etabını bir tur eksik yaparak etaptan çıkmış ve karnesini de etapfiniş hakemlerine işletmemişti. Gün sonunda Yağız Avcı direktör kararı ile yarıştan ihraç edilince, İzmir’de bu konu alevlendi ve aynı günün gece yarısında alınan komiserler kurulu kararı ile “ekibin 3 dakika ceza verilerek” yarışa devamına kabul edilmesi ile tartışmalar zirve yaptı. İki günlük mücadele sonunda Yağız Avcı, Direktör kararı ile ihraç edildiği ama komiserler kurulu kararıyla geri alındığı Ege Rallisi’nde finiş yaptı ve podyuma çıkıp 3’ncülük kupası kaldırdı. Temsil ettiği takım adına da 3’ncülük puanları klasmanlara dahil edilince bu duruma yarış sonrası ‘resmen’ itiraz edildi. Türkiye Ralli Takımlar Şampiyonası’nda rekabet içinde olan ‘rakip takım’ BC Vision, konuyu federasyon bünyesindeki Temyiz Kurulu’na taşıdı. Sportif uyuşmazlıklarda federasyon bünyesinde yetkili tek kurul olan Temyiz Kurulu da usulüne uygun olarak toplandı ve bir karara vardı.

Yılların şampiyon kopilotu Can Okan’ın başkanlığında ve tecrübeli pist yarışçısı Yusuf Avimelek ile birlikte Oktay Pöhenk’ten oluşan Temyiz Kurulu, BC Vision’un konu ile ilgili yaptığı başvuruyu görüştü ve yarışın tamamlanmasından tam 3 hafta sonra, 17 Mayıs 2017 tarihi ile 2017/1 sayılı kararını Federasyon’a ulaştırdı. Ancak, itiraz yapan takıma da iletilen bu Temyiz Kurulu kararı federasyon tarafından bugüne kadar resmen kamuoyuna açıklanmadı. Hatta, Ege Rallisi’nin sonrasında yayınlanan puan cetveli de federasyon sitesinden sonradan yayından kaldırıldı. Ege Rallisi’nin üzerinden sezonun ikinci ayağı olan Bulgaristan Rallisi geçmesine rağmen, Federasyonun hala açıklamadığı Temyiz Kurulu kararına Ralli Ajansı ulaştı. Temyiz Kurulu, kararının giriş kısmında “22-23 Nisan 2017 tarihlerinde Ege Otomobil Sporları Kulübü’nün düzenlediği 2017 Türkiye Ralli Şampiyonası 1. Ayak 27. Ege Rallisi’nde komiserler Kurulu’nun 1 araç numaralı yarışmacı ile ilgili almış olduğu 22.04.2017 tarihli saat 22.30’daki 2.3 nolu doküman ile tebliğ edilen kararının TOSFED Temyiz Kurulu’nca tekrar incelenmesi talebinden ibarettir” denildi ve “Dosyanın ele alınıp incelenmesi sonucunda..” cümlesi ile başlayan açıklama bölümünde aynen şu görüşlere yer verildi;

“Ek bülten ile aksi belirtilmediği müddetçe yarışmacılar Yol Notu’nu esas almaları gerekir. 1 araç numaralı yarışmacının yol Notu’nda belirtilen 3.66 km’lik etabı tamamlamamasından ve etap sonunda zamanını karneye işletmemesinden ötürü ilgili yarışmacının yarıştan ihraç edilmesi gerektiği konusunda Temyiz Kurulu üyeleri oy birliği ile mutabakata varılmıştır.” Temyiz Kurulu’nun ‘karar’ paragrafında ise şu görüşlere yer verildi; “Başvurucunun başvurusunun KABULÜNE, Komiserler Kurulu’nda verilen kararın İPTALİNE ve 1 araç numaralı yarışmacının yarıştan ihraç edilmesine karar verilmiştir.”

Temyiz Kurulu kararının ve beraberinde puan durumlarının bugüne kadar resmen açıklanmamasının sebebi ise belli oldu. Yarıştan ihraç edilen 1 kapı numaralı Yağız Avcı’nın Temyiz Kurulu kararına Tahkim Kurulu’nda itiraz ettiği öğrenildi. Bir dönem, yine Federasyonun Başkan’larının usulsüzlükler sonucu görevden alınmalarında etkili olan kararlarıyla spor kamuoyunun gündeminde yer edilen Tahkim Kurulu’nun aldığı kararlar kesin oluyor ve karşı itiraz edilemiyor. Bu konudaki Tahkim Kurulu kararının ise büyük olasılıkla ay sonunda yapılacak olan Çanakkale Rallisi’nden önce çıkması bekleniyor.

Aydın Hoşgör | Ralli Ajansı

Son 70 haber

1 Yorum - “Temyiz’in kararı Tahkim’lik oldu”

  1. Çift çıkışlı 1 seyirci etaptı. 2 araç aynı anda çıkıyor ve bir numaralı araç etabı tamamlarken, 2’nci araç devam edip, 2’nci turunu atıyor.Eyer Yağız Avcı tek startlı olsa, itiraz kabul görmesi doğru olabilirdi, fakat 2’nci araç yola devam ettiği için Yağız’ın ceza alması gerekirdi. Burada büyük takım korunma faktörü giriyor, daha çok formula 1’lerde gördüğümüz daha az ceza olarak ta karşımıza çıktı. Burak Çukurova’nın itiraz etmesi çok doğruydu. Koca takımsın hiç mi yarış başlamadan önce konuşmadınız? Takım patronu ne iş yapar? Gerçi o Yağız Avcı sponsor çeksin bekliyor. 3,6 km etaptı, yol keşfinde kabaca kafasında canlandırması lazımdı. Burada çok büyük hata var, pilotlar dahil. Takımdan çaylak değilsiniz ki yaptınız. Puanlama düzeltilmezse sezon sonunda şampiyonluk buradaki puan belirlerse çok konuşulur, hak edip edilmediği.. O yüzden ceza düzeltilmeli, Yağız kaçıncı sıradan devam edecekse, devam etmelidir…

Yoruma kapalı

Go To Top