Arjantin’de ‘kırmızı’ tango!

WRC sezonunun en renkli rallilerinden biri olan Arjantin, Citroën takımı tarafından da büyük bir heyecanla bekleniyor. Güney Amerika’da on kez takım, Kris Meeke ve Craig Breen idaresindeki Citroën C3 WRC’lerle ‘rekoru’ savunmaya kararlı. Yüz binlerce taraftar güney yarımkürede kış yaklaşırken, ralliyi en iyi şekilde izlemek için soğukkanlılıkla hazırlar! Aileler ve arkadaşlar, etapların yol kenarlarında kamp kurmak için bir araya gelecek ve seyirciler bir yandan lezzetli et parçalarını mangalda pişirirken, durmadan spor yorumu yapan WRC radyo dinleyecekler. Birdenbire, gökyüzüne bir toz bulutu yükselecek ve bu büyük bir heyecana neden olacak. Gürültülü tezahüratlar 380 bhp’lik motorların sesini bastırmayı başaramayacaklar. Ancak üç gün boyunca, motor sporları, popülerlik konusunda futbolun açık ara önde olduğu bu ülkede tempo arttıracak!

Ralli Arjantin gerçekten benzersiz bir atmosfere sahip. 2017 rallisi, hem ekipler hem de makineler için zorlayıcı olan kuralın istisnası olmayı vaat ediyor. Perşembe akşamı Córdoba sokaklarında hafifçe başladıktan sonra, asıl Cuma günü Santa Rosa de Calamuchita’nın etrafında düzenlenen etapları ile devam edecek. İkinci ayak ise daha da sert olacak, “Los Gigantes” etabında yaklaşık 38 km uzunluğundaki ismi ile gün boyunca iki kez geçilecek. Son olarak, bunu şimdiye kadarki ekipler, pazarın son sprintinde Mina Clavero ve El Condor’un nefes kesen manzarası eşliğinde yarışacaklar.

Citroën, Ralli Arjantin’i son 12 yılda 10 kez kazandı! Bu başarının savunulması konusunda ekibin uzmanlığı çok şey söylüyor. Monte-Carlo, İsveç ve Meksika’da olduğu gibi, Citroën WRT Arjantin’de de sadece iki C3 WRC ile rekabete dahil olacak ve 2016’da burada yarışmayan iki ekip tarafından kullanılacaklar: Kris Meeke – Paul Nagle ve Güney Amerika’daki ilk çıkışlarını yapacak olan Craig Breen – Scott Martin. Bu eksiklik, gerçek bir dezavantaj olacak çünkü 18 etabın 13’ü geçen yıla özdeş. Tek yeni özellik Tanti – Villa Bustos’u ters yönde geçecekler ve San Agustin-Villa General Belgrano, 2008’den bu yana parkur üzerinde bulunmuyor.

Bir başka öngörülemeyen faktör de hava. Yılın bu zamanında her şey mümkün! Soğuk, kuru şartlar veya yay gibi sıcaklık, sağanak yağmur, sis, vb. Koşullara bağlı olarak, çalışma sırası ve lastik seçimi önemli. Mekanik bir sorun yaşamazlarsa Meksika galipleri ve Korsika Turu liderleri Kris Meeke ve Paul Nagle’nin 2015’te ilk WRC’sini kazandıkları Arjantin hakkında olumlu düşünmek için kesinlikle doğru sebepleri var. Craig Breen ve Scott Martin ise ilk kez bu rallide yer alacaklar. Podyumdaki ekiplere yaklaşmaya çalışmadan önce, başlarını sorunlardan uzak tutmayı başarırlarsa, iyi bir derece ile bitirmeleri mümkün. Çünkü, Arjantin Rallisi’nin tarihi, dayanıklılığın ve tutarlılığın genellikle ödüllendirildiğini öneriyor!

Takımın birinci pilotu Kris Meeke, yarış öncesinde yaptığı değerlendirmede “Arjantin’de güzel anılarım var” dedi ve ekledi; “Buradaki ilk yarışımda 3’cü oldum, ardından da, iki yıl önce ilk WRC’mi kazandım! Bu ralli, ayrıca atmosferi ve heyecanı ile de özel, hatta çılgın da denebilir. Eğer uçaktan kuş bakışı bakacak olursanız, insanların motor sporlarını sevdiğini hissedebilirsiniz. Geçen sene burada yarışmadım, kendimi güvence altına almam için her sebebim var. Korsika Turu’nda ve bu hafta testte yapılan çalışmalardan sonra bu ralliyi katılmak iyi gelecek, yine de bu olayın öngörülemeyen zorluklarının farkındayım”

Craig Breen ise, “Avrupa dışındaki ilk mitingimde yarışmak için sabırsızlanıyorum!” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü; “Arjantin muhteşem etaplarıyla harika bir ülkeye benziyor. Çok şey öğreneceğim ve bunun iyi bir tecrübe olabileceğinin farkındayım. Benim için zor hafta sonu; C3 WRC’deki çakıl konusundaki ilk sınavım olacak ve tamamen yeni olduğum bir rallide son katıldığımdan bu yana geçen bir kaç yıl için en iyisini yapacağım. Sonucu düşünmeden tecrübemi geliştirdim. Otomobilin içinde çok iyi bir his vardı.”

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top