Neuville, 51 saniye farkla liderliğini koruyor

Evans, etap besti ile günün sürpriz ismi oldu

Monte Carlo Rallisi‘nin üçüncü günü Lardier et Valenca ile Oze arasındaki 31.17 km’lik 9’ncu etap, geçen yılki 51 km’lik etabın başından itibaren üçte ikisini içerdiği için, sürücüler için oldukça tanıdıktı. ‘Kar’ın beklendiği Col d’Espréaux ve Col des Verniers’i geçmeden önce dağınık buz üzerinde ​​tırmanışın ardından vadi boyunca Oze’ye inildi. Uzun hızlı düzlükler, kıvrımlı ve dar bölümler ve tırmanışlar ile inişler ile her karakteri barındırmaktaydı.. La Bâtie Montsaleon ile Faye arasındaki 16.78 km’lik 10’ncu etabın son bölümü gerçekten de hızlıydı! Yeni ve engebeli yolun uzunluğu 2016’daki etabın ilk yarısından son bölümüne geçerek Col la Croix ve Col de Faye’e geçmekteydi. Hyundai i20 Coupe pilotu Neuville , Lardier et Valenca’dan Oze’ye Fransız Ogier’ı 2.6 saniye geride bırakarak, sonraki etaba 13 saniye daha kazançlı ve 60.7 saniye farka ulaştı.

Açılış aşamasında uzun 15 km’lik bir kar ve buz bölümünde çivili kış lastikleri takıldı, ancak ikinci etap % 95 kuruydu ve çoğu sürücü çakıl kauçuk ve süper yumuşak kayganların karışımını tercih edildi. Ogier “ilk aşamada iyi, temiz bir çalışma yaşadım. Zordu, ancak çakıl ekibimden iyi bilgi aldım ve kararlıyız ve eminim. Araba iyi çalışıyor, daha önce sezonun başlangıcında böyle bir arabam olmamıştı “dedi. Fiesta’sında herhangi bir sorun yaşamadı; ancak ikinci aşamadaki sekizinci bölüm, kısa buz bölümleri konusunda temkinli bir yaklaşımın sonucuydu. Takım arkadaşı Ott Tänak üçüncü sırada kaldı, ancak Estonyalı ikinci gün (dün) Fiesta ile aynı sorunları bildirdi. Her iki etapta (9-10) da beşinci oldu ve rakipleri Gap’ta servise girdiğinde Ogier’in daha 11.3 saniyesi vardı.

 Jari-Matti Latvala dördüncü gidiyordu, ancak Toyota Yaris pilotu yine de mutsuzdu. SS 9 başlangıcında kuru yollarda çok zorlandı ve hasar görmüş saplamaları daha sonraki aşamada kara ve buza vardığında daha az kavramaktaydı. Dani Sordo, Craig Breen’in ardında 5’inci olarak geri geldi, ancak her iki etaptaki sürpriz, Elfyn Evans oldu. SS 10’da üçüncü zamanı yaptı. Evans, “ağaçların altındaki don olayı ve gün ışığı her zaman değişen durumla gerçekten zordu. Çapraz lastik seçimi yaptık, bu yüzden ilginçti!” dedi. Stéphane Lefebvre, Citroën C3’teki ön sağ lastiğini deldi ve mekanik problemlerle uğraştıktan sonra takım arkadaşı Kris Meeke’nin yaklaşık 25 dakika kaybetmesine neden olan bozuk direksiyon sorunuyla ama daha fazla zaman kaybetti.

Son şampiyon Sébastien Ogier, lider Thierry Neuville‘yi yakalamak uğruna hem hızını ve hem de risk seviyesini yükseltti. La Bâtie Montsaleon ile Faye arasındaki 16.78 km’lik 12’nci etapta son bölüm gerçekten de hızlıydı! Lardier et Valenca’dan Oze’ye yapılan uzun sürat etabı ile ikinci seferde 2.1 saniye kadar Belçikalıyı geride bıraktı. Farkı  51 saniyede tutmak için, sonraki özel etapta 7.6 saniye daha iyi zaman yaptı. Fiesta’sı etabı tamamlayıp alana indiğinde bir tabela kırdı; “Bunun açık bir alan olduğunu biliyorduk, ancak yolda çok fazla kir beklemiyordum. Zor durumda kaldık, ancak risk aldık, çünkü bunun sadece dışarıda bir alan olduğunu biliyordum. Burada bir parça daha denemek zorunda kaldım” dedi.

Neuville Hyundai i20 Coupe’de çivili kış lastikleri tercih ettikten sonra, onları aşağıdaki kuru ve temiz etap için koruyarak güvenli bir şekilde sürdü. “Bu sabah kaygandı, ancak bu sefer güvenli seçim ile gittik ve biraz daha yönetilebilir bir araba vardı. Büyük bir adım attık, ancak ralli hala uzun sürüyor ve zeki olmalıyız” dedi. Ott Tänak, Fiesta’sında üçüncülüğünü korudu. M-Sport ekibi Estonyalının vites kutusunu değiştirdi, ancak SS 11’de endişeleri artıran bir hidrolik direksiyon sorunu vardı. “Çok sorunluydu. Etaplar arasında sorunları çözmeyi başardık ve böyle sürmek daha kolay oldu” dedi. Jari-Matti Latvala, Toyota Yaris’teki ayarları düzeltti ve daha mutluydu. Dani Sordo, beşinci sırada Craig Breen’den uzaklaşarak dördüncülükte kaldı. Elfyn Evans, SS 12’de en hızlısıydı, Fiesta bu sabah da etabı kazandı. Monte Carlo Rallisi’nde 3’ncü gün 12’nci etap sonrasında geçici  genel klasman şu şekilde gerçekleşti;


(Fotoğraflar; wrc.com)

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top