Dakar start aldı; ilk gün sürpriz isimler lider

Dakar Rallisi’nde beklenen gün nihayet geldi! Dünyanın en zor yarışının 2017 edisyonunda start dün Paraguay’ın başkenti Asuncion’dan verildi. Asuncion ile Arjantin’in Resistencia kenti arasında koşulan açılış etabında aksiyon toza dumana karışırken, ilk günün sonunda otomobil hariç diğer tüm kategorilerde sürpriz isimler liderliğe ulaştı. Sürprizin olmadığı otomobil kategorisinde daha önce Dakar’ı iki kez kazanan Nasser Al-Attiyah ilk günün en hızlı ismi olurken, motosiklet kategorisinde ise Fransız yarışçı Xavier de Soultrait açılışı lider kapattı. Kamyon kategorisinde ise Martin Kolomy ilk günün en hızlı ismiydi. Bir WRC efsanesi olan ve ikinci kez Dakar’a katılan Sebastien Loeb (üstte) ilk günü altıncı sırada kapatırken,otomobil kategorisinin son şampiyonu Stephane Peterhansel ise açılıştan 12. sırada ayrıldı. Motosiklet kategorisinin son şampiyonu Toby Price ise Dakar’ın ilk gününde üçüncü sıradaydı.

Bu yıl yarış üç ülkenin sınırları içerisinde gerçekleşecek. Paraguay’da başlayacak ve Arjantin ve Bolivya’daki parkurlarda devam edecek. Bugüne kadar Dakar’ı kazanan tek kadın yarışmacı olan Jutta Kleinschmidt’in 2001 yılında bu işi bir dört tekerlekli ile başardı. Fakat bu onun yarışın tozunu yuttuğu ilk deneme değildi; çünkü asıl kategorisi iki tekerlekliler olan Kleinschmidt, Dakar’a ilk defa 1988 yılında bir BMW motosiklet ile katıldı, 1994’te ise otomobil kategorisine geçti. Bu yıl yarışmanın beşinci etabı Bolivya Altiplano’da geçecek ve Tibet’ten sonra dünyanın en geniş platosu olan bu bölge, vahşi doğası ve iki dev kum tepesi ile yarışmacıları ve ekipmanları sonuna kadar zorlayacak. Geçen yıl yarışın farklı kategorilerine katılan 18 Red Bull atleti vardı. Zorlu geçen iki haftanın sonunda bunlardan altı tanesi podyuma çıkmayı başardı. Dev yarışı bu yıl tam yedi helikopter ile desteklenen oldukça kalabalık bir ekip görüntüleyecek. Sadece bunlarla da bitmiyor; Bir sahra hastanesi, bir ambulans helikopter ve 60 hemşire acil durumlar için her an hazır bekliyor olacak.

2016’da düzenlenen Dakar ile birlikte, dev yarış Güney Amerika’daki adresinde sekizinci defa düzenlenmiş oldu. İlk defa 1979 yılında Paris’ten başlayan ve Dakar’da son bulan bu dev organizasyon, 2009 yılında Afrika’daki güvenlik sorunlarından dolayı Amerika kıtasına taşınmak zorunda kaldı ve yarışın ilk ev sahibi olan Paris şehri en son 2001 yılında start verme şansını yakaladı. Start çizgisinde motor sporları dünyasının en başarılı isimlerini ağırlamakla tanınan Dakar bu yıl ikinci defa Sebastien Loeb’ü konuk ediyor. Loeb aslında WRC dünyasında zirve olan bir isim ve bu ününü tam dokuz defa arka arkaya şampiyon olmasına borçlu. Dokuz aynı zamanda onun ilk yılında Dakar’da elde ettiği sıralamanın da numarası. Dakar bugüne kadar en ucu ucuna kazanılan şampiyonluğa 2010 yılında tanık oldu ve o yıl rakibini arkasında bırakarak ipi göğüsleyen Carlos Sainz, Al-Attiyah’ı sadece 2 dakika 12 saniyelik bir farkla geçmeyi başardı. Geçen yıl Red Bull yarışçıları 13 etabın 11’ini kazanmayı başardılar ve bu %91’lik başarı onları podyuma taşımaya yetti. 2016’nın otomobil kategorisindeki şampiyonu Stephane Peterhansel bu unvana tam 12’inci defa erişti ve bunun altısını motosiklet, altısını da otomobil ile yapan ilk yarışçı olmayı başardı. (redbull.com)

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top