Körfez’de V1’in ateşi yükseldi

img_5419

Burak Çukurova kıvılcımlar saçtı!

V1 Challenge’de sezonun 5’nci hafta yarışlarında Körfez Pisti bir karıştı, pir karıştı! Günün her iki yarışında da pistin farklı kesimlerinde yaşanan kazalar, asfalttaki rekabetin heyecanını daha da arttırdı, ikinci yarışta kırmızı bayrak çıktı! İlk yarışta Göksun Erkek, komiserlerin kararıyla birinci ilan edilirken, ikinci yarışta podyumun en üst basamağına çıkan Burak Çukurova da bitime bir yarış haftası kala V1’de şampiyonluğunu matematik olarak ilan etti. Cumartesi gecesi İstanbul’da etkili olan şimşekler ve sabaha kadar süren sağanak yağışlar, Körfez Yarış Pisti’nin bulunduğu Yarımca’da da etkisini hissettirdi. Ancak, günün programlarının tamamı kuru asfaltta gerçekleştirildi; yarışlar zamanı ise pistteki sert rüzgârlar dikkat çekti.

img_5412

Göksun Erkek ilk yarışın 1’ncisi

V1’de önceki yarışlarda yer alan Ahmet Mutlubaş ve Yağız Gedik’in aynı gün Avrupa yarışlarına katılmaları sebebi ile 5’nci ayak yarışlarında yer alamamaları, V1’in organizatörü ve Türkiye Pist Şampiyonlarından Ümit Ülkü’nün de gribal rahatsızlığı nedeniyle Körfez’e gelememesine karşın, yeni katılımcılar kartingçi Mehmet Yaman ile Batuhan Sadıkoğlu ile birlikte Körfez’de toplam 20 sporcu rekabete soyundu. Şampiyonluk rekabetinde az puan farkla önde olarak Körfez’e 2’nci gelen Burak Çukurova’nın bir yarışta dahi ilk 10’da yer alması ile şampiyonluğunu ilan edecek olması, genç rakibi Ayhancan Güven’de gün boyunca fazlasıyla stres yaşattı. Sıralama turlarında bir temas yaşadığı Göksun Erkek tarafından ikaz edilen Ayhancan, günün ilk yarışında da üstelik şampiyonada çekiştiği rakibi Burak’a karşı arkadan sert bir temasa neden olunca, ilk yarış sonunda komiserler kararıyla 1’nci bitirdiği bu yarıştan diskalifiye edildi ve şampiyonluk şansını yitirdi. Göksun Erkek ise, damalının altından 2’nci geçtiği ilk yarışta 1’nci ilan edildi, genç pilotlardan Efe Albağlar 2’nciliğe yükselince de 4’ncü bitiren Toprak Candan’a podyum şansı doğdu.

img_5526

Ali Özerinç-Göksun Erkek

Günün sıralama turlarında en iyi zamanı 2’nci turdaki 56.488’lik zamanıyla Burak Çukurova yaparken, 1 salise farkla Ayhancan Güven 2’nci zamana sahip oldu. Körfez’i 56 saniye içinde dönen iki ismin ardından 57 saniye içinde beş, 58 saniye içinde ise dört isim sıralandılar. Sıralamaların tamamlanmasının ardından öğleden sonra saat 15.20’de günün ilk yarışı için start düzeni alındı. Pole pozisyonda start almasının avantajıyla Burak Çukurova liderliği ele aldı ve ilk viraja iki boy farkla önde girdi, Efe Albağlar’ın hemen ardından Göksun Erkek 4’ncülüğe yerleşti. 10 Turluk yarışta Burak’ın üstünlüğü sürerken, pistin demiryolu tarafındaki virajında ortalık karıştı; yarışın lideri Burak’ın aracı, en yakın takipçisi Ayhancan’ın aracından çok sert bir darbe aldı. Temasla birlikte aracının iki arka tekeri yerden kesilen ve yine temas sonrası sol ön yürüyeni kırılan Burak asfaltta kıvılcımlar çıkararak turunu sürdürdü; civatalarından kurtulan arka spoileri ise adeta kopmak üzereydi.

img_5684

Burak Çukurova

Ayhancan, rakibine arkadan yaptığı sert darbe sonrası turunu tamamladı ve damalıyı ilk sırada tamamladı. Burak Çukurova ise, lider götürdüğü yarışta zafere uzanıp şampiyonluk ilan etme hesabı içinde iken, darbeli ve sorunlu aracı ile zorlukla da olsa ve Göksun Erkek, Efe Albağlar ve Toprak Candan’ın ardından 5’nci sırada finiş gördü. Araçlar servis alanına ulaştıklarında, mekanikerler az ya da çok ama hasarlı olan tüm araçlara yoğun bir çalışma sergilemeye başlarken, kulelerdeki baş gözetmenler direktör tarafından kuleye çağrıldı. Direktör ve komiserler, yarış hakkında ilk raporları sıcağı sıcağına gözetmenlerden alırken, ardından da sporcuların pek çoğu kuleye ya çağrıldı ya da kendisi çıktı. Yarış merkezi olan kuleye çıkan sporcular hem görevlilerin sorularını yanıtladılar ve hem de itirazlar verildi. Görevli ve sporcuları dinleyen direktör ve komiserler, ardından yaptıkları toplantıda kazaya sebep olan Ayhancan Güven’i bu hareketinden dolayı yarıştan ihraç ettiler. İlk yarışın klasmanı yaşananlardan dolayı yarım saat geç ilan edilebildi, genel klasmanda Sıtkı Erkek 1’nci oldu, Efe ve Toprak podyumda yer aldılar. Burak Çukurova da ilk yarışın 4’ncüsü olarak hanesine çok kıymetli 13 puan dahil edince ikinci yarış öncesinde şampiyonluğa çok yaklaştı.

Bursalı genç pilotlardan Çağlayan Çelik, gençler kupasında podyum yapmak hedefi ile çıktığı Körfez’de günün ilk yarışında tecrübesizliğin kurbanı oldu. İlk turda, start düzlüğü sonundaki viraja çok süratli giren ve spin atıp çimenlere çıkmasına karşın herhangi bir temas yaşamadan piste geri dönen Çağlayan Çelik, sıralamadaki yerini kaybetmesinin dışında pistin bu noktasında görevlilerden ‘çok süratli ve riskli’ davranışından dolayı direktöre rapor edildi. Bu anons üzerine de Çağlayan için çizgili siyah ikaz bayrağı çıkarıldı ancak kendisine gösterilen bu bayrağı yanlış yorumlayan Çağlayan, gereksiz yere pit stop/start yapınca daha fazla zaman kaybedip arka sıralara geriledi. 10 Tur sonunda Çağlayan ilk yarışı 14’ncü sırada bitirdi ve gençlerde 4’ncü olup podyumu kaçırdı. O’nun gençler kupasındaki rakiplerinden Eren Burkay da, aynı turda Çağlayan’ın çimene çıktığı virajda spin atıp geliş yönünde asfalttı ters kaldı, kıymetli saniyeler yitirdi, ancak Eren, ilk yarışın gençler kupasını kazanmasını bilirken, Ali Dinç 2’nci, Ubeyde Saygılı ise 3’ncü oldular. İlk yarışın master klasmanını ise Adem Çetmen 1’nci, Galip Atar 2’nci, Cem Yudulmaz ise 3’ncü tamamladılar.

img_5575

Cem Yudulmaz fena patladı

İlk yarışın ilk 15’i klasmanda ters çevrilerek araçlar start düzlüğünde sıralanırken, Burak Çukurova’nın aracı da yoğun çalışma sonrası sorunları giderilerek yerini aldı. Pistin start düzlüğü sonundaki şikanvari ilk viraj, ters sıralama sonrası daha da önem kazandı. Nitekim, startla birlikte pistin bu noktasında ortalık fena karıştı! İlk sıralarda start alan Cem Yudulmaz, bu viraja aracı ile yan kayarak çok hızlı girdi ve lastik bariyerlere çok sert bindirdi. Aracı ile arka iki tekeri yerden havalanan Yudulmaz’ın ön yürüyenlerinde ağır hasar aldığı kazada lastik bariyerler asfalt üzerinde darmadağın olunca viraja toplu giren diğer araçlar da çil yavrusu gibi kaçıştı, bu anlarda çok azı sıyrıksız sıyrılmayı başarırken, bir çoğu çarpışan arabalara dönüp hasarlar aldılar. Bu arada pistte dağılan lastiklerden biri aracının altına sıkışan Galip Atar da kendi imkanları ile bu durumdan kurtulamayınca görevliler yardımına koştu. Yaşanan kaza üzerinde pistte kırmızı bayrak çıktı, yarış durdu.

Cem Yudulmaz’ın aracı için piste çekici girdi, diğer araçlar için de pek çok mekaniker ve kriko da kaza alanına hızlı bir şekilde ulaştı. Kaza yapan araç kriko ile kaldırıldı, altına aldığı lastiklerden kurtarıldıktan sonra kırılan yürüyeni ve darbeli radyatörü nedeniyle çekiciye alınarak servis alanına götürüldü. Ancak aldığı hasar nedeniyle Cem Yudulmaz yarışa devam edemedi. Kriko ile altına çıkışan lastikten kurtulan Galip Atar aracıyla kendisi servis alanına yöneldi ancak yeni start düzeninde yer alamadı. Pistin temizlenerek yeniden yarışa açılması yarım saatlik gecikmeye neden oldu, start düzlüğü başında durdurulan araçlar yeniden aynı start düzenine sokuldu. Kısa süre sonra yeniden başlayan yarışta temkinler elden bırakılmayınca 10 turluk ikinci mücadele başkaca bir kaza veya sorun yaşanmadan tamamlandı ve Burak Çukurova günün ikinci yarışında 1’nci olup tam kazandığı puanla birlikte İzmir’deki son yarışlardan önce şampiyonluğunu ilan etti.

0.46 salise ardından ikinci yarışı 2’nci sırada tamamlayıp podyuma çıkan televizyon sanatçısı Ümit Erdim’in hayranları yarış sonrası tezahürat yapıp O’nunla fotoğraf çektirmekten geri kalmadılar. Adem Çetmen hem ikinci yarışın genel klasmanında 3’ncü olup podyum yaptı, hem de masterlar klasmanında günün ikinci yarışında 1’ncilik kupasını kaldırdı. Masterlarda 2’nci olan Ahmet Burkay’ın kupasını oğlu Eren alırken, kartinçi Mehmet Yaman master 3’ncülüğü ile V1’deki ilk yarışından eve kupa ile döndü. İlk yarışta gençler kupasını kaçırıp 4’ncü olan Çağlayan Çelik, ikinci yarışın genel klasmanında 5 sıra yükseldi ve ilk 10’a girip 9’ncu oldu ama yine gençler podyumuna çıkamadı.

Aydın Hoşgör | Ralli Ajansı, Körfez

[metaslider id=33121]

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top