Pierron; “Monte Carlo’da değişken hava koşullarına hakim olan, avantaj sağlar.”

160115-WRC-MC-MICHELIN

Bir lastik üreticisi için, Monte Carlo’yu özel yapan nedir?

Monte Carlo inanılmaz derecede değişken bir yarış. En az üç farklı özel etap için en uygun lastikleri belirlemeniz gerekir. Hepsinde mükemmel tercih yapmak mümkün olamayabilir. Basitçe bu, imkânsız! Ekip arasında mükemmel bir uzlaşma gerekir. Örneğin, 6’ncı km’da viraj dışarısının kuru, 10’ncu km’de kar yağışı ve etabın sonlarında, mesela 20’nci km’de siyah buz yamalar olduğunun doğru olarak rapor edilmesi gerekir. Bizlerin varlığımızın nedeni bu. Daha sonra sürücüsü ile birlikte lastik seçimi yapmak mümkün. ”

160115-WRC-MC-VW-9Bir ralli sırasında lastik teknisyeninin rolü nedir?

Ben bir ralli sırasında kendimi danışman olarak görürüm. Pilotlar, kopilotlar ve mühendisler ile sürekli temas kurarım. Bir pilot, yumuşak lastikler için tercihte bulunursa, ben söylemek durumundaydım ki, “testleri unutmayın. Yol çok kuru, lastikler uygun değil”.. Aynı zamanda doğru lastik basıncından da sorumluyum..

Yarış sırasında ve sonrasında sürücülerden ne tür geri bildirim alıyorsunuz?

Genellikle bir lastiğin ideal sıcaklığına ulaşması için 1 ile 3 km yapılması gerekir. Lastikler doğru sıcaklığa ulaştıklarında sürücüler sonuç almaya başlarlar ve o noktadan sonra lastikler hakkında kendi görüşlerini geri bildirimde iletirler. Volkswagen sürücüleri çok iyi olabilirler ama bu, tam olarak benim işimi görmez. Monte Carlo’da son saniyede dahi lastik seçimi büyük önem taşır. Geçen yıl biz Sébastien Ogier ile böyle bir durum yaşadık. O gün kar yağışı beklenmiyordu, ama etap devam ederken aniden kar yağmaya başladı! Herkes lastik tercihimi nasıl yaptığımı sordu. Oysa ben sadece meteorologlardan aldığım bilgilerle hareket ettim. Monte Carlo’da değişken hava koşullarına hakim olan, büyük bir avantaj sağlar. (VMS)

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top