‘Şampiyon’ yenilendi!

150523-Polo_R_WRC

Volkswagen Binek Araç’ın standında, performans ve motorsporları tutkunları için de çok özel bir araç sergileniyor: 2013 ve 2014 yıllarında WRC (Dünya Ralli Şampiyonası) şampiyonu olan ve 2015 yılında geride kalan yarışlar itibarıyla lider pozisyonda bulunan Volkswagen Motorsport takımının etaplardaki gücü Polo R WRC. Volkswagen’in 4 silindirli TSI motorunu temel alan 1,6 lt haciminde ve 318 PS güce sahip Polo R WRC, markanın maksimum performans ve dinamizmi simgeleyen ‘R’ kısaltmasının en güzel örneklerinden. 430 NM tork sağlayan motor, 6-ileri şanzımanla, durur halden 100km/s hıza 3,9 saniyede ulaşıyor ve 200 km/s maksimum hıza sahip.

Volkswagen Motorsport tarafından geliştirilen ve ralli dünyasına ilk adım attığı 2013 yılı da dahil olmak üzere üst üste Dünya Ralli Şampiyonluğu ünvanını kazanan Polo R WRC, 2015 sezonuna bir dizi teknik geliştirmeyle başladı. Polo R WRC’deki değişim önce dış görünüşle başladı. Önceki modelde, ana renk olan beyaz yerini, ön kısımda koyu mavi bir gölgeye, yan kısımlarda beyaz-mavi şeritlere ve arka kısımda da beyaz renge bırakmış. Aracın beyaz arka kısmında aerodinamik verimliliği artırmak amacıyla yeni tasarlanmış kanat göze çarpıyor.

Volkswagen mühendisleri dış tasarımda olduğu kadar iç kısımlarda da yenilikler getirmiş: bunların başında, direksiyondan kumanda edilebilen hidrolik kontrollü şanzıman geliyor. Aracın şasi, motor, süspansiyon, güç aktarma organları ve aerodinamik parçalarının neredeyse dörtte üçü yeniden tasarlanarak, daha hafif, daha basit ve daha istikrarlı hale getirilmiş. Polo R WRC 2015’te vites kolu yerini direksiyondaki vites raketlerine bırakmış. Hidrolikle çalışan el freni kolu da direksiyonun pozisyonuna uygun bir yere alınmış. Elektronik aksam orta konsola yerleştirilmiş ve co-pilotun önünde yol bilgilerini de gösteren bir ekran konulmuş.

Bu ralli aracının kaputunun altında, turbo direkt enjeksiyonlu Global Race Engine konseptine bağlı kalınarak geliştirilen 1,6 litrelik dört zamanlı TSI motor yer alıyor ve bu motor 318 PS güç üretiyor. Motor gücünün 318 PS’ye çıkarılmasıyla ağırlık da önemli bir dikkat merkezi oluşturmuş; FIA’nın asgari motor ağırlığı düzenlemelerine bağlı kalınarak 1 kg hafifletilerek 81,5 kg ağırlık sağlanmış. Mühendisler, bu daha hafif motordan daha fazla güç ve daha fazla tork elde etmeyi de başarmışlar. Polo R WRC’deki en çevik mekanik bileşenlender biri de turboşarj. Bir WRC sezonunda, yarışan üç Polo R WRC’nin turboları tekerlerin 1,3 milyardan fazla devir yapmasına olanak tanıyor.

Polo R WRC ile Volkswagen 2015 yarış sezonundaki ilk 4 yarışın sonunda şu anda markalar sıralamasında 103 puan ile birinci sırada yer alıyor. Sürücüler klasmanında ise Sébastien Ogier 84 puan ile liderliğini devam ettiriyor.Yenilenen Polo R WRC 21 Mayıs’ta gerçekleştirilecek olan Portekiz rallisi ile ilk defa ralliseverlerin karşısına çıkacak. Aynı tarihte İstanbul Autoshow 2015 ziyaretçileri de yeni Polo R WRC’yi yakından görme fırsatına sahip olacaklar.

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Go To Top