2023 FIA Gala Gecesi

FIA Başkanı Muhammed Ben Sulayem’in ev sahipliği yaptığı 2023 Gala gecesi, yerel FIA üyesi Azerbaycan Otomobil Federasyonu (AAF) ve Bakü Şehri ile Bakü Şehir Pisti organizasyonuyla yapıldı. FIA Başkanı Muhammed Ben Sulayem gecede konuşmasına “Azerbaycan Hükümetine, üye kulübümüze, Azerbaycan Otomobil Federasyonuna ve onun Başkanı Sayın Anar Alakbarov’a, güzel Bakü Şehri’ne ve Bakü Şehir Pisti’ne bizi burada ağırladıkları için teşekkür ederek başlamak istiyorum” sözleriyle başladı ve şöyle devam etti; “Bu gece, şampiyonlarımızı, hem köklü isimleri, birden fazla şampiyonluk kazananları hem de yarışmalarımızın yelpazesinden geleceğin yükselen yıldızlarını kutladık. FIA Ödül Töreni herkes için her zaman özel bir an ve motor sporları için gerçek bir kutlama”. Gecenin odak noktası Max Verstappen’in toplamda 19 galibiyetle sonuçlanan muhteşem sezonunun ödülü olarak kariyerinde üçüncü kez FIA Formula 1 Dünya Sürücüler Şampiyonası ödülünü almasıydı. Bu yıl düzenlenen 22 yarışta sprint galibiyetleri elde edildi. Üçüncü şampiyonluğuna giden yolda, bir sezondaki en yüksek yarış galibiyet yüzdesine sahip 71 yıllık rekoru kıran Verstappen “Elbette tüm bu rekorları kırmayı asla düşünmüyordum, sadece her yarış hafta sonunda elimden gelenin en iyisini yapmaya ve bundan keyif almaya çalışıyordum. Bu tür harika anlar pek sık yaşanmaz” dedi. Takımlar şampiyonluğu Kupası Oracle Red Bull Racing’in Takım Patronu Christian Horner tarafından teslim alındı.

Toyota Gazoo Racing, FIA Dünya Ralli Şampiyonası, FIA Dünya Dayanıklılık Şampiyonası ve FIA Dünya Ralli-Raid Şampiyonası olmak üzere üç farklı disiplinde sürücüler, kopilotlar ve takımlar şampiyonlukları için kupalar alarak verimli bir akşam geçirdi. Finlandiyalı Kalle Rovanpera ve kopilotu Jonne Halttunen, ikinci kez FIA WRC şampiyonu oldular. Sebastien Buemi, Brendon Hartley ve Ryō Hirakawa’dan oluşan Toyota Gazoo Racing ekibi üst üste ikinci FIA Hypercar Dünya Dayanıklılık Sürücüleri Şampiyonasını kazanırken, Japon markası art arda beşinci FIA WEC Üreticiler şampiyonluğunu elde etti.

Katarlı Nasser Al-Attiyah ve Fransız kopilotu Mathieu Baumel, FIA Dünya Ralli Baja Pilotlar ve Kopilotlar Şampiyonluklarını ikinci sezonda da korudular. Jake Dennis, başarılı bir sezonun ardından ilk ABB FIA Formula E Dünya Sürücüler Şampiyonası ödülünü aldı. Envision Racing, tamamen elektrikli tek koltuklu serinin en iyi takımı seçildi. Johan Kristoffersson altıncı FIA Dünya Rallikros Şampiyonası unvanını kutlandı; bu şampiyonluğu Hong Kong’daki serinin son turunda perçinledi ve aynı zamanda 40. kariyer zaferine de imza attı. Ekibi Kristoffersson Motorsport, bu yıl güçlü rakiplere karşı üstün bir performans sergileyerek arka arkaya takımlar şampiyonluğunu garantiledi.

FIA Ödüller, tanınmış isimler ve rekor kıranlarla olduğu kadar, yükselen yıldızlar ve ortaya çıkan yeteneklerle de dikkat çekti. Galada kariyerlerinin farklı aşamalarındaki birçok gelecek vaat eden motor sporları yarışmacısı kupa aldı. Theo Pourchaire ve Gabriel Bortoleto kendi Formula 2 ve Formula 3 şampiyonlukları için kupa alırken, gokart sporcuları Paolo Ippolito, Kirill Kutskov ve Dries Van Langendonck ise KZ, OK ve Junior kategorilerinin birincilik kupalarını aldılar. Üç yıllık aradan sonra bu yıl Macau GP’si kapsamında geri dönen FIA Formula 3 ve GT Dünya Kupaları’nın kazananları olarak da Raffaele Marciello (Mercedes-AMG) ve Luke Browning (Hitech Pulse-Eight) ödüllendirildi. Oscar Piastri’nin FIA Yılın Çaylağı ödülünü alması, Bahreynli Sadiq Kalawadh’ın FIA yılın en iyi yetkilisi olması ve Fernando Alonso’nun Brezilya Grand Prix’si son turundaki geçişiyle FIA yılın aksiyonu ödülünü kazanması gibi birçok özel ödül de dağıtıldı. Christian von Koenigsegg, yaşam boyu başarıları ve otomotiv mühendisliğine yaptığı katkılardan dolayı FIA Başkanlık yenilik madalyasını aldı. | 10 Aralık 2023 : 09.20

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Arşiv

Go To Top