Japon WRC üzerine

Kariyerinde sekiz kez dünya şampiyonluğu bulunan Fransız efsane Sebastien Ogier ve çifte şampiyon Finli Kalle Rovanpera, Japonya’daki Dünya Ralli Şampiyonası finalinin geliştirilebileceğine inanıyorlar. Asfalt ralli WRC’ye benzersiz bir tat katıyor ancak Ogier ve Rovanpera, daha fazla gelişmenin hala mümkün olduğuna inanıyor. Konu Japonya Rallisi’nin görünüşünü ve hissini özetlemeye gelince, benzersizlik tek uygun tanım gibi görünüyor, ancak rallinin kendisi değil. Toyota City’deki mevcut yerinde düzenlenen ikinci yılı, sportif açıdan bir klasik olmayabilir ancak görsel olarak Japonya Rallisi, WRC’deki diğer tüm rallilerle tam bir tezat oluşturuyor. Etaplar Korsika gibi kıvrımlı, ancak çoğu nemli, karanlık ve yoğun bir orman ortamında, bu da arabaların bir etaptan çok Jurassic Park’tan gizlice geçiyormuş gibi görünmesine neden oluyor. Ayrıca, seyircilerin yoldan geçen rallicilere tezahürat yapmak için kaldırımları rengarenk pankartlar ve bayraklarla doldurduğu harika sahneler sunan caddeler var. Ancak Japonya Rallisi’nin bir başka özelliği de seyircilerin yol bölümlerine akın etmesine rağmen etaplarda çok az kişinin görülebilmesi.

Toyota Stadyumu’ndaki perşembe ve cuma gecesi turları sırasında bile kalabalık hayal kırıklığı yaratacak kadar seyrek göründü. Stadyum ancak cumartesi günü canlandı ve atmosfer o kadar arttı ki, Rally1 arabaları arasındaki kafa kafaya düellolar sanki bir ağır sıklet boks maçının parçasıymış gibiydi. Fikrini ifade etmekten çekinmeyen biri, Sébastien Ogier; “İnsanların bizi yol kesimlerinde yakından görmekten her zaman hoşlandıklarını düşünüyorum. Etaplara çok fazla giriş yok, dolayısıyla etaplara çok fazla insanı yönlendirmek zor olur. Ama en azından cumartesi akşamı stadyum oldukça doluydu. Bu inanılmaz bir şey, sanırım bunu bir noktada Yunanistan’da da gördük. Maalesef orada değildim. Sporun başarısının anahtarının doğru yöne gitmek olduğunu düşünüyorum. Önemli bir nokta, organizatörlerin takvime dikkat etmesi gerektiği, çünkü Japonya’ya yapılacak bir gezi kesinlikle mantıklı. Geçen sene bunun bir başlangıç ​​olduğunu gördük ama ikinci seferden sonra artık bunun gerçekten bir başarı olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

Ogier, 2023 Japonya Rallisi’ne damgasını vurmuş olsa da rallinin gelecek yıl öncesinde geliştirilebileceği alanlar olduğuna inanıyor. Japonya’nın ikincisi, “elbette iyileştirilmesi gereken şeyler var. Yol bölümleri artık çok kalabalık olduğundan ve bu hafta sonu bizim için aslında çok fazla trafik olduğundan, her check-in zamanında orada olmak zordu. Belki gelecek yıl atacağımız adım insanları daha iyi yönetmek olabilir çünkü sayıları çok fazlaydı. Ama evet, bu kesinlikle bir başarı ve şampiyonluk adına olumlu”. Geçen yılki ralli bir dizi sorundan etkilendi ve bu yıl, Neuville’in öncü araca çarpması gibi ralli liderinin eleştirilmesi ile sonuçlanan başka bir güvenlik sorunu daha yaşandı. Japonya üçüncüsü Rovanpera, sekiz kez dünya şampiyonu olan takım arkadaşının duygularını paylaştı;“sanırım geçen yıla göre biraz daha hoşuma gitti. Bu yıl da kesinlikle bir rallide yaşanmaması gereken bazı sorunlar vardı, ancak orada hâlâ seyirciler vardı. İnsanların ralliyi artık duymuş olduğundan eminim, bu kadar çok insanı görmek güzeldi, atmosfer oldukça iyiydi” dedi. Japonya’da üç kez Formula 1 şampiyonu Verstappen ile tanışan Finli rallici, bireysel sorunları belirtmese de şunları söyledi: “Tam olarak bilmiyorum, sadece kopilotlardan her şeyin yolunda gitmediğini duydum ama ne olduğundan emin değilim” | 27 Kasım 2023 : 20.50

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Arşiv

Go To Top