Halefi kim olacak?

Çifte dünya şampiyonu Kalle Rovanpera, yarı zamanlı bir programa karar verince bunun koltuğunu korumaya yetmeyeceği görülüyor. Asıl soru ise şu; yerini kim alacak? Daha yakından ve sürücüler sıralamasındaki mevcut tabloya bakıldığında, üç adayın Rovanpera’nın tahtını kazanması için mücadele etmesi muhtemel. Bu konuda 2021’de beş, 2022’de dört şimdi ise 2024’te üç rakip var. Genç Finli Rovanpera, Toyota takım arkadaşı Ogier ve Hyundai’den Lappi (ve büyük olasılıkla Sordo) ile birlikte yedek kulübesinde oturuyor ve tam zamanlı bir koltuğu yok. Tam zamanlı Rally1 sürücüleri olduğu onaylanan sürücüler Hyundai’den 2019 Toyota dünya şampiyonu Ott Tanak ve Thierry Neuville’in yanı sıra Toyota sürücüleri Elfyn Evans ve Takamoto Katsuta. Japonya Rallisi’ndeki erken talihsizliğinin ardından olağanüstü ve baskın performansına rağmen Katsuta’nın şampiyonluk için savaşmasını beklemek gerçekçi değil.

Bu durumda Tanak en yakın aday olarak ortaya çıkıyor. Estonyalı Toyota Yaris’i, Hyundai i20’yi ve Ford Puma’yı iyi biliyor. 2024’te Hyundai i20’ye geri dönecek ve burada, iyileştirilmiş yönetim sayesinde, ikinci Dünya şampiyonluğu gibi kişisel misyonunu yerine getirebilecek. Son birkaç yılda hem olayların içinde hem de dışında pek çok şey yaşadı, ancak bu enerjiyi sürüşüne kanalize etme yeteneğine sahip olduğunu kanıtladı. Tanak’ın gelecek yılki şansı için önemli olan, Alzenau’da yeniden eski formunu bulması ve i20’de kendini rahat hissetmesi. Eğer bunu yapabilirse ikinci şampiyonluğu elde edecek hıza, tutarlılığa ve özgüvene sahip olacak.

Neuville bunların hepsini üstelik herkesten daha iyi biliyor. O ve Tanak birbirlerini iyi tanıyorlar. Üç yıl boyunca Hyundai’de takım arkadaşı oldular. Sonuçta ilişkinin bozulduğu kadar parçalandığını da söylemek doğru ama her ikisi de bunu geride bırakacak kadar olgunlar. Hyundai üretici unvanına odaklanarak çok fazla konuşulacak ve her iki pilotun da bu çizgiyi izleyeceğine şüphe yok. Neuville, beş kez ikinci olduktan sonra nihayet şampiyon olabilmek için bunu şimdiye kadarki en iyi şansı olarak görüyor. Hemen başlayarak bundan en iyi şekilde yararlanmalı çünkü Tanak’ın öncelikle, on iki ay önce tanıdığı i20’den bu yana büyük ölçüde gelişen yeni aracını tanıması gerekiyor. Neuville’in hızından kimsenin şüphesi yok ama yeni sezonda, bu yıl ona pahalıya mal olan mekanik sorunlardan kaçınması gerekiyor. Şu anda Belçika’lının arkasında takım var. Fransız pilot Tanak’ı rallinin Verstappen’i olarak tanımlasa da Abiteboul ile aynı görüşte. Takım aşinalığı ile gelecek yıl Neuville’in arkadaşı olabilir.

Evans’a gelince, 2023’teki üç galibiyet onu şampiyonluk adayı olarak damgaladı. Kuşkusuz gelecek yıl Rovanpera veya Ogier’in Evans’ın önünde olacağı ve Galli sporcunun birkaç ekstra puan toplamaya çalışacağı zamanlar olabilir ancak Evans, herkesin eşit olduğu Japon demokrasisi Toyota’da iltimas olmadığını biliyor. Evans unvanı istiyorsa bunu tek başına almalı. Yaris’te geçirdiği dört yılın ardından Finlandiya takımında kendini tamamen evinde hissediyor ve artık GR Yaris Rally1’de her zamankinden daha rahat. Dört Toyota sürücüsünden biri olduğunu bilmesine rağmen, hibrit çağa hâkim olan bir otomobildeki şampiyonluk mücadelesinin arkasında muazzam bir kaynak olduğunu da biliyor. Evans, Hyundai’nin Neuville ve Tanak’ının birleşik gücüne karşı rekabet ettiğini hissedecek ancak aynı zamanda Kore takımının kendi kendini yok etme potansiyelini de kabul etmesi gerekiyor. Sonuçta her iki düşünceye de odaklanmayacak, bunun yerine, en iyi yaptığı şeyi, yani elinden gelenin en iyisini yapacak. Kalle’nin halefinin kim olacağı sorusu, Monte Carlo Rallisi öncesinde şimdilik cevapsız kaldı. | 26 Kasım 2023 : 19.00

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Arşiv

Go To Top