Rovanpera şampiyon!

Kalle Rovanpera ve kopilotu Jonne Halttunen, 2023 sezonunun sondan bir önceki turu olan Orta Avrupa Rallisini ikinci sırada tamamladıktan sonra TGR ile üst üste ikinci FIA Dünya Ralli Şampiyonası şampiyonluğunu elde etti. 2022’de GR YARIS Rally1 HYBRID’i sürerek şimdiye kadarki en genç Dünya Ralli Şampiyonu unvanını alan 23 yaşındaki Rovanpera, şimdi WRC tarihinde arka arkaya şampiyonluklar kazanan altıncı sürücü oldu. Bu, TGR-WRT ekibinin sürücüler ve co-pilotlar şampiyonluğunu üst üste beşinci yıldır kazandığı ve aynı zamanda önceki rallide üreticiler şampiyonluğunu perçinledikten sonra takım için üst üste üçüncü kez hat-trick yaptığı anlamına geliyor.

Ekip, yalnızca Rovanpera veya takım arkadaşı Elfyn Evans’ın bu yılın sürücüler şampiyonu olabileceğini bilerek, ilk sınır ötesi Orta Avrupa Rallisi’ne katıldı. Aralarında 31 puan bulunan Rovanpera, bir tur kala şampiyonluğu garantilemek için Evans’ın gerisinde kalmaktan kaçınmak zorunda kaldı ve Cuma günkü rallinin ilk tam gününe güçlü bir başlangıç yaptı. Çek Cumhuriyeti’ndeki zorlu ıslak asfalt yollarda altı etaptan dördünü kazandı ve günün sonunda 36,4 saniye önde oldu. Cumartesi sabahı ralli Avusturya’ya taşınırken koşullar zorlu olmaya devam etti ve Rovanpera bir dönüş yaşadı ancak azalan bir farkla yoluna devam edebildi. Genel klasmanda üçüncü olan Evans, SS11’de yoldan çıktı ve hasar aldı.

Evans, ralli sonundaki powerstage’de puan kazanma şansıyla pazar günü yeniden başlayacaktı ancak Rovanpera’nın şampiyonluğu garantilemek için artık yalnızca sağlam bir puan alması gerekiyordu. Durumu ve zorlu koşulları göz önünde bulunduran Finlandiyalı pilot, SS11’den sonra daha temkinli bir yaklaşım benimsedi ve rallide Thierry Neuville’in liderliğini kabul etti ancak son gün boyunca da dikkatli bir şekilde yönettiği rahat ikinci sırayı korudu. Sonuç olarak sezonun yedinci podyumu oldu; bu podyumda şu ana kadar üç galibiyet aldı ve düzenlenen 12 raundun biri hariç hepsinde kritik bir şekilde ilk dörde girdi. Ogier, Cuma günkü açılış testindeki erken başarısızlığın ardından dört etap galibiyetiyle mücadele ederek genel klasmanda dördüncü oldu. Evans, Power Stage’de elinden geleni yaptıktan sonra hafta sonunun dördüncü etap galibiyetini elde etti. 2023 sezonu, 16-19 Kasım’da Japonya Rallisi’nde TGR’nin kendi sahasında sona erecek. Yarış, geçen yıl Aichi ve Gifu eyaletlerinin dağlarındaki Nagoya yakınlarındaki Toyota City’deki servis parkı çevresindeki zorlu asfalt yollarda WRC takvimine geri döndü. | TGR, Foto; Pirelli, 30 Ekim 2023 : 02.30

Akio Toyoda “Kalle ve Jonne, üst üste ikinci pilotlar ve co-pilotlar şampiyonluğunu kazandığınız için tebrikler! Son şampiyon Kalle sezonun ilk yarısında biraz sıkıntılı görünüyordu. Ancak istikrarlı bir şekilde puan topladı ve sezon ortasından itibaren sürücüler sıralamasında liderliğe yükseldi ve bize güçlü bir şampiyonun nasıl olduğunu gösterdi. Ancak henüz başaramadıkları bir şey var. Bu benimle birlikte podyumda durmak. Japonya’da bunu sabırsızlıkla bekliyorum. Ayrıca agresif sürüşü ve sonuna kadar vazgeçmediği için Elfyn’e de çok teşekkür ediyorum. Güçlü kazanma arzusuyla sürüşü etkileyiciydi. 2023 sezonu henüz bitmedi. Elfyn ve Scott geçen yıl Japonya’da bir şeyi kaçırdılar. Umarım bu sene toplarlar ve önümüzdeki ay kürsüye çıkmama izin verirler. Ve aslında ekip bir şeyi daha gözden kaçırdı. Seb ve Vincent geçen yıl Japonya Rallisi’nde bize güçlü performanslarını göstermişlerdi ancak bu bir sonuca varmamıştı. Bu yıl onlara iyi şanslar diliyorum. Ve elbette Takamoto ve Aaron’u da geçen yılın ardından Japonya’da podyumda, muhtemelen bana daha yüksek bir yerden bakarken görmek istiyorum. Ne yazık ki, sadece altı kişi alabileceği için dört ekibin de podyumda durması mümkün değil, bu yüzden gerçekten üç ekibimizden herhangi biriyle birlikte kutlayabileceğimi umuyorum. Jari-Matti ve ekibinin bunu gerçekleştireceğinden eminim!”

Jari-Matti Latvala “Kalle ve Jonne’dan çok memnunum ve onlarla gerçekten gurur duyuyorum: onlar bu ikinci şampiyonluğu gerçekten hak ediyorlar. Kalle sezon boyunca inanılmaz derecede istikrarlıydı. Bu unvanı kazanmak onun için geçen yıla göre daha zor oldu ve Elfyn baskıyı sürdürmek için iyi bir iş çıkardı, ancak Kalle sonunda bunu başarmayı başardı. Yaklaşımının daha çok Juha Kankkunen’e benzediğini, her zafere ulaşmak yerine ihtiyacınız olan puanları hesaplayıp düşündüğünü söyleyebilirim. Elfyn de çok güzel bir sezon geçirdi. Kalle’den daha fazla puan alması gerekiyordu, ne yazık ki bu onun için işe yaramadı ama bu durumda elinden geleni yaptı. Artık üç şampiyonluğu da garantiledik, herhangi bir şampiyonluk baskısı olmadan Japonya Rallisi’ne geri döneceğiz ve sürücülerimizden orada zafer için çabalamalarını isteyeceğiz.”

Kalle Rovanpera; “Şu anda gerçekten çok iyi hissediyorum. Gerçekten rahatladım çünkü şampiyonluk için mücadele ederken bu her zaman omuzlarınızda büyük bir yük oluyor. Bu yılın geçen seneye göre daha zorlu ve zorlu olduğunu düşünüyorum. Rekabet daha sıkıydı ama gerçekten iyi bir iş çıkardık. Yaptığımız sezondan gerçekten gurur duyuyorum ve sanırım bu sezondan ilkinden daha çok keyif alacağım. Bu uzun zamandır karşılaştığımız en çetrefilli koşullar nedeniyle zor bir olaydı ama soğukkanlılığımızı koruduk ve planımıza sadık kaldık. Cuma günkü başlangıç pozisyonumuzu kullanmak zorundaydık ve bunu da yaptık ama Elfyn yoldan çıktığında artık kazanmak için savaşmamıza gerek olmadığı açıktı çünkü daha büyük bir hedef vardı. Jonne’a, tüm ekibe ve bizi destekleyen herkese çok teşekkür ederiz. Şimdi Japonya Rallisi’nin tadını çıkaracağım.”

Elfyn Evans “Bu şampiyonlukları kazandıkları için Kalle ve Jonne’a ve ayrıca tüm takıma büyük tebrikler etmek istiyorum. Çok çalıştılar, inanılmaz bir iş çıkardılar ve bu unvanı hak ettiler. Bizim açımızdan elbette hayal kırıklığı var ama hafta sonuna yaklaşırken bunun zor bir ihtimal olduğunu biliyorduk ve denemek zorundaydık. Doğrusunu söylemek gerekirse Kalle cuma günü çok güçlüydü ve bizim onu takip edecek tempomuz yoktu. Daha sonra denemeye devam ettik, bu sefer olmadı ama bazen işler böyle gidiyor ve seneye tekrar deneyeceğiz. Powerstage’den birkaç puan almayı başardık ve artık Japonya Rallisi’ni sabırsızlıkla bekleyebiliriz.”

Sébastien Ogier; “Bu benim en güçlü rallim değildi ve bence cuma sabahı sorun olmasa bile bu koşullar altında başlangıç konumumuzda yapabileceğimiz pek bir şey yoktu. Ancak hafta sonunun sonuna doğru, arabada biraz zorlayıp eğlenebileceğimiz bazı kuru bölümlerle koşullar daha keyifli hale geldi. Yani en azından bu hafta sonundan itibaren geçirebileceğimiz hızlı zamanlarımız var. Kalle ve Jonne’u tebrik ederiz: etkileyici bir sezon daha geçirdiler ve eminim ki bu son sezon olmayacak. Elfyn’e de üzülüyorum çünkü bu sezon Kalle ile iyi mücadele etti. Şimdi yılı Japonya Rallisi’nde zirvede tamamlamaya çalışacağız.”

Orta Avrupa Rallisi Genel Klasman
1 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 Hibrit) 2s52’39”
2 Kalle Rovanpera/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 Hibrit) +57.6s
3 Ott Tänak/Martin Jarveoja (Ford Puma Rally1 Hibrit) +1d52.8s
4 Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Ralli1 Hibrit) +2d08.6s
5 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Ralli1 Hibrit) +2d48.3s
6 Teemu Suninen/Mikko Markkula (Hyundai i20 N Rally1 Hibrit) +3dk06,3s
7 Grégoire Munster/Louis Louka (Ford Puma Rally1 Hibrit) +4dk2.3s
8 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Fiesta Rally2) +11dk35,8s
9 Nicolas Ciamin/Yannick Roche (Skoda Fabia RS Rally2) +11dk53.1s
10 Pierre-Louis Loubet/B.Veillas (Ford Puma Rally1 Hibrit) +12dk04,3s

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Arşiv

Go To Top