WRC’de fosilsiz yakıt

WRC, 26-29 Ekim’de Orta Avrupa Rallisi’nde yapılırken, seyirciler aynı zamanda otomotivin ilerlemesine yönelik hızlı bir geliştirme laboratuvarını da deneyimleyecek. WRC otomobilleri, 2022 sezonundan bu yana daha çevre dostu motor sporlarının öncüsü oldu. WRC’de temsil edilen tüm araç kategorileri, fosil içermeyen yakıtla çalışıyor. Rally1 kategorisinin en iyi araçları aynı zamanda plug-in hibrit sürüşe de sahip. Alman teknik bilgisi bu alanlarda ikna edici: WRC’ye katılan tüm üreticiler, Starnberg’deki Schaeffler yan kuruluşu Compact Dynamics’ten gelen tek tip bir hibrit ünite kullanıyor. Yakıt da Almanya’dan geliyor: Berlin’den P1 Performance Fuel GmbH, FIA ve WRC organizatörlerini ikna etti ve özel tedarikçi olarak üç yıllık bir sözleşme aldı.

Çevre dostu hareketlilik taahhüdü yalnızca WRC’de yaşanmıyor. Destekleme programı kapsamında ADAC Opel Elektrikli Ralli Kupası, elektrikle çalışan araçlarıyla start alanını zenginleştiriyor. Organizatörlerin kendisi de filolarında elektromobiliteye güveniyor: ralli organizasyonu ulaşım ve transferler için elektrikli tahrikli 25 araç kullanıyor. Bu konsept, ziyaretçilere ortak araç oluşturma çağrısıyla tamamlanıyor. Katılan tüm seyirciler arasında cazip ödüller sunan bir çekilişe ek olarak, bu önlem aynı zamanda Almanya, Çek Cumhuriyeti ve Avusturya’daki rallinin karbon ayak izinin azaltılmasına da yardımcı olmayı amaçlıyor. WRC’nin kullandığı yakıt fosilsiz, yani petrol kullanılmadan üretiliyor. Üretici P1, yakıtın biyoyakıt ve e-yakıt karışımından oluşturulduğu karmaşık bir süreç icat etti. Hem motor sporlarının yüksek performans gereksinimlerini hem de otomotiv endüstrisinin gereksinimlerini karşılıyor.

Ekipler, diğer çevre dostu yakıt çeşitlerinde olduğu gibi, araçlarda önceden değişiklik yapılmasına gerek kalmadan doğrudan yakıt ikmali yapabiliyor. İkinci nesil biyoyakıtlar biyolojik atıklardan, örneğin tarımdan elde ediliyor. Bu, gıda üretimine doğrudan rakip olmadıkları anlamına geliyor. ADAC Opel Electric Ralli Kupası ile Orta Avrupa Rallisinin bir parçası olarak startta tamamen elektrikli bir seri bile var. Kupa ilk sezonuna 2021’de başladı ve o zamandan beri dünyanın tek tamamen elektrikli tek modelli ralli kupası haline geldi. Kupa fırsat eşitliğine dayalı olduğundan tüm sürücüler aynı tür aracı kullanıyor. Opel Corsa Electric, 136 hp güce ve 260 Newton metre torka sahip bir elektrik motoruna sahip. Maliyet nedeniyle elektrik motoru, invertör ve akü ünitesi seri araçtan geliyor. Ancak özellikle güvenlikle ilgili alanlarda seri tamamen yarış teknolojisine dayanıyor.

Yarışların araç filosu da elektrikli: organizatörlerin araçlarının iki düzineden fazlası elektrikli yakıt kullanıyor. Ancak, CO2 ayak izinin önemli bir etkeni olan ziyaretçi trafiği (seyircili tüm büyük yarışlarda olduğu gibi) aynı zamanda sorumluların da odak noktası. Bu nedenle tüm seyircilerin ADAC platformu aracılığıyla araç paylaşımı için bir araya gelmeleri teşvik ediliyor. Ziyaretçiler özel etaplara pendlernetz.de adresinden çevrimiçi olarak veya akıllı telefonlarındaki ücretsiz ADAC Commuternetz uygulamasını kullanarak bir gezi ayarlayabiliyorlar. Katılan herkes sadece çevreyi korumakla kalmayıp, aynı zamanda cazip bir çekilişe de katılacak. En az dört kişiyle ziyaretçi park yerlerine giden her araç için, araçta bulunan kişi sayısına göre biletler verilecek ve bu biletler daha sonra kazananların katıldığı günlük çekilişte kullanılacak.  | 28 Eylül 2023 : 14.00

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Arşiv

Go To Top