Hyundai Fin’den umutlu

Hyundai Motorsport, FIA ​​Dünya Ralli Şampiyonası’nın (WRC) dokuzuncu yarışı olan Finlandiya Rallisi’ne (3-6 Ağustos), Estonya Rallisi’ndeki olumlu performansının ardından moralleri yüksek bir şekilde gidiyor. Hem Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe hem de Esapekka Lappi/Janne Ferm podyum serilerini takvimdeki en hızlı WRC etkinliğinde sürdürmek istiyor. Teemu Suninen/Mikko Markkula, Hyundai i20 N Rally1 Hybrid’de sağlam bir ilk rallinin üzerine inşa etmek için arka arkaya ikinci kez geri dönüyor.

Hyundai WRT, hem Thierry Neuville hem de Esapekka Lappi’nin podyuma çıktıkları Estonya Rallisi’nde yüksek hızlı toprak parkurda rekabetçi bir gelişme gösterdi. Finlandiya Rallisi ile pek çok benzerliği paylaşan ekip, Baltık Rallisi’nden İskandinav ormanlarına sorunsuz bir geçiş olacağından emin. Finlandiya Rallisi, WRC takvimindeki en heyecan verici rallilerden biri. Finlandiya, zengin bir ralli mirasına sahip bir ülke. En yüksek hızlarla birleşen geniş, hızlı yollar ve teknik bölümlerin karışımı, heyecan verici bir etkinliği garanti ediyor. Jyvaskyla Rallisi aynı zamanda uzun gündüz saatleri ile de biliniyor; Güneş sabah beşten önce doğar ve akşam ondan sonra batar. Hyundai Motorsport’un iki Fin takımı, kendi topraklarında kazanmak için tam olarak ne gerektiğini biliyor. Lappi/Ferm, 2017 rallisinden galip çıktı ve iki kez daha podyumda yer aldı. Suninen/Markkula, 2021’de WRC2 kategorisinde birinci oldu ve geçen yıl Hyundai i20 N Rally2’de aynı sınıfta yarıştı. Her ikisi de yerel avantajlarını Hyundai Motorsport’un podyumda bitirmesine katkıda bulunmak iÆAçin kullanacak.

Yerel uzman Markkula’nın açıkladığı gibi, Finlandiya Rallisi hem sürücünün hem de kopilotun dikkatli olmasını gerektiriyor. “Finlandiya Rallisi’ndeki en büyük zorluk, hız notları almak ve bunları okurken doğru ritmi bulmak. Yollar çok hızlı ve bir sonraki virajları da kafa karıştırıcı hale getiren birçok tepe ve aıplama var. Hem sürücüler hem de biz kopilotlar bu koşulları iyi tahmin etmek zorundayız. Rekorların mükemmel olmasını sağlamak için sürücülerin en uygun yarış hattını yakından takip etmesi gerekir. Ardından tepeleri ve çatlakları bir önceki, şimdiki veya bir sonraki viraja göre doğru bir şekilde yerleştirmeliyiz. Bu başarılı olursa, sürüş ritmi çok daha iyi olacak. Geçen seneye göre bu sene parkurumuzda yeni güzergahlar ve bölümler var. Elbette bu, hazırlıklarımız için daha fazla çalışma anlamına geliyor ancak bu mevcut Rally1 arabalarının hızı, yeni bir çığır açma heyecanını da artırıyor. Bu yıl, mevcut sürücülerden hiçbirinin daha önce tamamlamadığı parkurlar var. Herkes tarafından tamamen bilinmeyecekler ve kimin en hazırlıklı olduğunu görmek ilginç olacak. Finlandiya Rallisi’nde her şey yolunda olmalı.”

Finlandiya Rallisi bu yıl toplam 320,56 km’lik parkurda 22 özel etap içeriyor. Ralli Hyundai Motorsport için en zorlu rallilerden biri olarak biliniyor. Ekip, 2021’de Ott Tanak ve merhum Craig Breen’in sırasıyla ikinci ve üçüncü sırayı aldığı ve 2022’de Tanak’ın Hyundai i20 N Rally1 Hybrid direksiyonunda kazandığı rallide ilk podyum sonuçlarını aldı. Toprakta elde edilen son başarılarla birleşen bu sonuçlar, takıma bir kez daha podyum için mücadele etme konusunda güven veriyor.

Hyundai Motor Sporları Takım Patronu Cyril Abiteboul şunları söyledi: “Finlandiya Rallisi’ne olumlu bir duyguyla gidiyoruz. Estonya’da geçen yıla kıyasla bu yüksek hız profillerinde ne kadar ilerlediğimizi gördük, ancak Toyota ile aradaki farkı kapatmak için hala yapılması gereken çalışmaları da ölçüyoruz. Hyundai i20 N Rally1 Hybrid geçen yıl kazanan otomobildi ve önümüzdeki hafta bu galibiyeti elimizden geldiğince korumaya odaklanıyoruz. Thierry ve Esapekka, arabaya hızla adapte olan Teemu gibi Estonya’da güçlü bir iş çıkardılar; Misyonumuz, en azından performansı tekrarlamak ve üç aracı da ilk beşe sokmak, ancak mümkünse bir adım öne geçmek.”

Neuville, “Finlandiya’daki podyum mücadelesi şampiyonluk açısından önemli ama zor olacak. Finlandiya’yı tahmin etmek her zaman zor. Keşif yaparken, ralli arabasında belirli noktalara geldiğinizde gerçek hızın ne olacağını asla bilemezsiniz, ancak son birkaç yıldaki deneyimim yardımcı olacak. Burada lastik seçimi çok basit: daha yüksek sıcaklıklarda bile sadece yumuşak lastik çalışır çünkü burada aşınma o kadar yüksek değil. Tüm inişler, arabada çok fazla hassasiyet ve koruma gerektirir. Rekabet zorlu olacak. Çoğu İskandinav pilot, bu yüzden onları yenmek zor olacak ama Estonya’daki podyumumuzdan sonra kendimize ve araca güveniyoruz”dedi.

Lappi de “Bu hafta sonu Finlandiya’da kazanmak istiyorum. Sonuç ne olursa olsun, atmosfer tam olarak ev sahibi taraftardan istediğiniz gibi çok özel. Finlandiya Rallisi, pek çok tümseğin ve zıplamanın olduğu ve genellikle yol tutuşun az olduğu bir ralli ve inanılmaz hızıyla ünlü. Ralli için hazırlanmak için biraz kardiyo yapmak zorundaydık ama aynı zamanda omurgalarımızı canlı tutmak için kaslara da ihtiyacımız var çünkü bazı zıplamalarda inişler gerçekten zor! Estonya’da rakiplerimiz ile iyi mücadeleler verdik ve umarım önümüzdeki hafta sonu Finlandiya’da tekrar yarışabilir ve onların önünde oluruz” diye konuştu.

Suninen’in ise görüşleri şu şekildeydi; “Finlandiya Rallisi muhtemelen en sevdiğim ralli ve bu yıl bizim için gerçekten ilginç olacak. Finlandiya Rallisi’ne hazırlanmak için Estonya’daki iyi deneyimleri kullanacağım. Hemen hemen tüm pistlerde en azından tepeler, hatta atlamalar vardır ve arabanın her ikinci virajda uçuyormuş gibi hissetmesi inanılmaz bir duygu. Her zaman bir şeyler olduğu için odağı korumak biraz zor olacak, yani temelde çift tempolu notalarımız var. Gerçekten odaklanmamız ve hassas olmamız gerektiğinden, co-pilottan pek çok bilgi geliyor. Estonya’da başardıklarımızdan çok memnun kaldım, bu da Finlandiya’da ilerlemeye devam edebileceğimiz ve takım arkadaşlarıma bir adım daha yaklaşabileceğimiz konusunda bana güven veriyor.” | Hyundai, 1 Ağustos 2023 : 16.10

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Arşiv

Go To Top