Ogier için rekor zafer

TGR, México Rallisi’nin dönüşünde muhteşem bir zafer ve çifte podyum elde ederken, Sebastien Ogier rekor yedinci galibiyetle zorlu toprak yarışlarının tartışmasız ustası oldu. Dünya Ralli Şampiyonası’nın 2020’den bu yana Leon’un yukarısındaki dağlardaki yüksek irtifa etaplarına yaptığı ilk yolculukta ve dolayısıyla Rally1 döneminin ilki olan GR Yaris Rally1 Hybrid, ilk dört pozisyondan üçünü kilitlemek için güçlü bir performans sergiledi. Elfyn Evans üçüncü ve Kalle Rovanpera dördüncü olarak heyecan verici bir sonuç elde ettiler. Cumartesi sabahının ilk etabından itibaren lider olan Ogier ve kopilotu Vincent Landais, Pazar günkü finale 35,8 saniyelik bir farkla girerek, hafta sonunun en uzun etabı 35.63 kilometre uzunluğundaki Otates da dahil olmak üzere sabah etaplarına güvenli bir şekilde yaklaşmalarını sağladı. Ogier daha sonra inanılmaz bir performans sergileyerek ralliyi bitiren Power Stage’de en hızlı süre ile zaferi kazandı ve sezonun geride kalan üç rallisinden yalnızca ikisine katılmış olmasına rağmen, şu ana kadar kendisini şampiyona sıralamasında üç puanla zirveye taşıyan bir maksimum puanı garantiledi. Ogier’in (üç yıl önce TGR-WRT’nin ilk Meksika galibiyetini elde ederek) kırdığı bu son rekor, Ocak ayında dokuzuncu galibiyetiyle Monte-Carlo Rallisi’ndeki galibiyet sayısı için yeni bir ölçüt belirlemesinin ardından geldi. Aynı zamanda ilk kez Meksika’da yarışan Landais ile olan iş birliğine harika bir başlangıç yapıyor.

Evans, son etapta ikinci sırayı sadece 0,4 saniye farkla Thierry Neuville’e (Hyundai) kaptırırken, takım bir-iki bitirmeye acı verici bir şekilde yaklaştı. Evans ve co-pilot Scott Martin güne iyi başladılar ve ikinci sıradaki hakimiyetlerini güçlendirmek için rakiplerini Otates’te en hızlı zamana kadar yendiler. Askıya alma hasarına maruz kaldıktan sonra, mücadeleye devam etmelerini sağlayan yol kenarında onarımlar gerçekleştirdiler, ancak nihayetinde bir savaş sürüşünün ardından podyumun üçüncü basamağına razı olmak zorunda kalacaklardı. Rovanpera ve Halttunen, gevşek çakıl etaplarda bir yolu etkili bir şekilde temizlemek zorunda kaldıktan sonra Cuma gününü zaten bir dakika önde bitirerek, şampiyonluk savunmaları için daha güçlü puanlar aldılar. Rovanpera, bonus puan arayışı içinde powerstage’de sert bir şekilde bastırdı ve arabasının arka kanadına geniş bir anın hasar vermesinin ardından en hızlı dördüncü zamanı belirledi. Şu anda sıralamada Ogier’in dört puan gerisinde üçüncü sırada. Takamoto Katsuta ise TGR WRC Challenge Programının desteğiyle dördüncü GR YARIS Rally1 HYBRID ile ilk Meksika Rallisi’nin bitişine ulaştı. O ve kopilot Aaron Johnston, Cuma günü bir dönüşten sonra onları yoldan çıkardıktan sonra Cumartesi günü yarışa yeniden katılma kuralları uyarınca ralliye geri döndüler. 20-23 Nisan tarihlerinde Hırvatistan Rallisi, başkent Zagreb çevresindeki zorlu yollarda düzenlenen sezonun ilk saf asfalt etabı olacak. Hızlı ve daha teknik bölümlerin bir karışımının yanı sıra, etaplarda sürekli yüzey ve kavrama değişiklikleri bulunuyor.

Ne dediler;? | Akio Toyoda; “Meksika, özellikle zor bir ralli. TGR’de her zaman aklımızda olan şey buydu. Seb, yarışı üç yıl önce kazandı, ancak yine de Meksika’da yüksek sıcaklıklarda ve yüksek irtifada sürüş yapmadan önce motor sorunu endişesini üzerimizden atamadık. Bu kez, üç yılın ardından ilk Meksika Rallisi’nde Seb, bu tür endişeleri aşmamıza yardımcı oldu. Seb, Meksika’daki son galibiyetin için tebrikler! Vincent, oradaki ilk zaferin için tebrikler! Yaris WRC ile ilk yılımız olan 2017’de, Denso’nun radyatör ekibi ısı yönetimi konusunda zorlandığımızı gördü ve bize destek vermeye başladı. O zamandan beri soğutma performansını geliştirmeye devam ettiler. Bu, GR YARIS Rally1 Hybrid ile ilk Meksika Rallisi idi, ancak bence ekipler, soğutmaya olan bağlılıklarının özel adı olan Denso’nun Rei-kyaku Damashii veya Cooling Spirit sayesinde motora güven içinde sürebildiler. Bizimle olan güçlü destekleri ve ortaklıkları için minnettarlığımı ifade etmek isterim. Elfyn ve Scott, bu sezonki ilk podyum için tebrikler! Son etapta bir pozisyon düşürmek çok yazık oldu ama bence neredeyse aradığı son taşı buldu. Tüm ekip, Elfyn için her zamankinden daha iyi araba yapmaya devam edecek. Kalle ve Jonne için olaylar, savunan şampiyonlarımız için denemeler olmaya devam ediyor gibi görünüyor, ancak eminim acele etmeden rallinin tadını çıkarmaya devam edecekler. Taka acele etmediği ve araba sürmesine inanmaya devam ettiği sürece Takamoto ve Aaron da iyi olacak. Bu ayın başlarında Japonya’da gördüğüm rahat yüzünü her zaman görmek isterim. Son olarak takıma güzel bir hediye veren Toyota Meksika üyelerine teşekkür etmek istiyorum. Takımın sosyal medyasında Jari-Matti ve tamircilerin güreşçi gibi maskeler taktığını gördüm. Belki de galibiyetin arkasındaki sebeplerden biri de buydu, çünkü takım eşsiz hediye ile rahatlayabildi. Tüm bu destek sayesinde artık Meksika Rallisi’nde iyi olmadığımızı düşünmeyi tamamen bırakabiliriz!”

Jari Matti Latvala; “Bu bizim için inanılmaz bir sonuç. Geçen yıl bunun gibi sıcak ve engebeli toprak rallilerde tempomuzdan oldukça uzaktaydık ve herkesin burada Meksika’da nasıl idare edeceğimize dair bazı şüpheleri vardı. Ancak geliştirme mühendislerimizin bu olaydan önce yaptığı tüm çalışmalar, ralliyi ve Power Stage’i kazanacak araca sahip olmamız için bunu tersine çevirdi. Takımdan çok mutluyum ve gurur duyuyorum. O son etapta çok fazla duygu vardı ve Seb’in etabı kazanarak yapabildiği şey inanılmazdı. Elfyn sonlarda biraz şanssızdı ama tekrar podyuma çıkmak ona gelecek için güven veriyor, Kalle de şampiyonluğu ve puanları düşünerek iyi bir iş çıkardı.”

Kalle Rovanpera; “Bizim için kolay bir hafta sonu olmadı. Cuma günü yolu açarken yenildik ve ardından hafta sonunun geri kalanında mücadelede biraz geride kaldık. Power Stage’den biraz daha puan alabileceğimizi umuyordum; Gerçekten çok zorluyorduk ve elimizden gelen her şeyi denedik ama arka kanadı bir virajda genişleyerek kaybettik ve ondan sonra o bastırma kuvveti olmadan o kadar fazla itemezdim. Ancak başlangıç pozisyonumuzdan genel klasmanda dördüncü olmak bize bazı iyi puanlar veriyor. Bu hafta sonu harika bir iş çıkaran Seb’i tebrik ediyoruz.”

Elfyn Evans; “Son güne oldukça iyi bir başlangıç yaptık, ancak ne yazık ki uzun etabın sonuna doğru süspansiyon kolunda bir miktar hasar gördük. Yol bölümünde bir onarım yapabilirdik ama son iki etapta bununla ilgilenmem gerektiğini hissettim ve Thierry’yi pek uzak tutamadık. Sonunda çok yakındı ama tam olarak yeterli değildi. Genel olarak sağlam bir hafta sonu olmasına rağmen, ikinci bitirme hızına sahip olduğumuzu düşünüyorum ve olumlu olan şey, çok uzun gibi gelen bir sürenin ardından tekrar podyumda olmamız. Bu yüzden hem bundan hem de şimdi araçta çakıllı yol hissinden memnunum.”

Sébastien Ogier; “Harika bir hafta sonu oldu ve bu galibiyeti aldığım için çok mutluyum. Bu ralliyi kazanmak için net bir hedefle buraya geldik. Araba bu hafta sonu harikaydı; bizim için kusursuz bir hafta sonuydu ve takım için güçlü bir hafta sonuydu, bu yüzden onlara bunu mümkün kıldıkları için teşekkür ederiz. 30 puan topladığınızda gerçekten mükemmel bir hafta sonu oluyor. İhtiyacımız olduğunda harika bir tempomuz vardı ve gerektiğinde de harika bir yönetimimiz vardı. Böyle bir boşluğu yönetmeniz gerektiğinde kolay değil ve bence bugün, hafta sonunun en zorlu ayağıydı. Biraz zaman kaybetmeyi göze alabilirdim ama odaklanmak önemliydi. Güç Aşamasında bunun için gitmem gerektiğini hissettim çünkü o aşamayı seviyorum ve takım için de puan kazanmak önemli. Rekorlar ve sayılar her zaman güzel ve elbette onlarla gurur duyuyorum ama benim için en önemli şey bu galibiyet.” | 20 Mart 2023 : 11.51

Meksika Rallisi Genel Klasmanı
1 Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 Hybrid) 3s16m09.4s
2 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 Hybrid) +27.5s
3 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 Hybrid) +27.9s
4 Kalle Rovanpera/J.Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 Hybrid) +1dk55.3s
5 Dani Sordo/Cándido Carrera (Hyundai i20 N Rally1 Hybrid) +2dk58,8s
6 Gus Greensmith/Jonas Andersson (Škoda Fabia RS Rally2) +12dk31,5s
7 Emil Lindholm/Reeta Hamalainen (Škoda Fabia Rally2 evo) +13dk04.4s
8 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2) +13dk37,7s
9 Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 Hybrid) +15dk19,6s
10 Kajetan Kajetanowicz/M.Szczepaniak (Škoda Fabia Rally2 evo) +15dk56.6s

Son 70 haber

Yoruma kapalı

Arşiv

Go To Top